Το "μπλε φεγγάρι" του Οκτώβρη, ο φάρος της Άνδρου και αναλαμπές από μνήμες...

Το "μπλε φεγγάρι" κι ο φάρος της Άνδρου. Διαδρομές παράλληλες για λίγη ώρα. Το "μπλε φεγγάρι και κάποιες μνήμες μακρινές μιας νιότης που διατρέξαμε κάποτε με ανθρώπους σπάνιους και ξεχωριστούς...

Το διπλό φεγγάρι του Οκτωβρίου αποκαλείται “θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι” (“blue moon”) και είναι σπάνιο. Επειδή είναι σπάνιο θεωρείται πως στη μέρα του συμβαίνουν σπάνια πράγματα. Η παράδοση πηγαίνει πίσω στην δεκαετία του 1940. Και ξεκίνησε στην Αμερική. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει στα αγγλικά και η έκφραση “once in a blue moon” για όσα πράγματα συμβαίνουν σπάνια. Το πιο σπάνιο όμως είναι να συμπέσει το "Μπλε Φεγγάρι" με το Haloween, όπως συνέβη εφέτος στις 31 Οκτωβρίου.

 

Η περιρέουσα ατμόσφαιρα τα κάνει όλα μπλε. Ακόμα και το φεγγάρι κάποια στιγμή αποκτά μια μικρή απόχρωση...

Το φεγγάρι του Οκτωβρίου μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας γήινων ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα η πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πανοραμική άποψη του φάρου και του "μπλε φεγγαριού" σε μια σπάνια ευθυγράμμιση. Το φεγγάρι μοιάζει να είναι μια λαμπερή προέκταση του φάρου που την ίδια στιγμή ανάβει.

Ο φάρος που ανάβει συνδυάζεται με το φως ενός καϊκιού και το φωτισμένο βενετσιάνικο κάστρο της Χώρας δημιουργώντας μια μαγική νυχτερινή στιγμή για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά και μια μοναδική εικόνα για όσους δουν την φωτογραφία... 

Tο φαινόμενο της διπλής Πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Το Σάββατο 31/10 είχαμε τη δεύτερη Πανσέληνο του Οκτωβρίου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην αρχή του μήνα. Τελευταία φορά που είχαμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα ήταν τον Μάρτιο του 2018, ενώ η επόμενη φορά που θα έχουμε αυτό το φαινόμενο, θα είναι τον Αύγουστο του 2023. Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. 

Άλλη μια σπάνια νυχτερινή ευθυγράμμιση του φάρου που ανάβει με το ολόγιομο φεγγάρι από πάνω του. Φάρος και φεγγάρι δίνουν μια σπάνια εικόνα αποχαιρετώντας τον Οκτώβρη του 2020 και μαζί του κι ανθρώπους που κάποτε συναταξιδέψαμε. Στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη της νιότης μας, από εκείνο το μακρινό και ξεχωριστό 1978. Στιγμές διάσπαρτες ανάμεσα στη συντακτική του νεανικού περιοδικού, στο σπίτι στα Εξάρχεια και στα μάρμαρα της Ακρόπολης. Καλό ταξίδι στις θάλασσες του ανείπωτου Νίκο... 

Το φεγγάρι έχει αρχίσει το ουράνιο ταξίδι του. Ο φάρος σκοτεινός φωτίζεται παράξενα, λίγο μεταφυσικά, μέσα στο φόντο του Αιγαίου, του λιμανιού και του κάστρου της Χώρας. Μια στιγμή, μια σκοτεινή αναλαμπή!!!

Περάσαμε την "μικρο-σελήνη" του Οκτώβρη. Σύμφωνα με τη NASA κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι βρέθηκε στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.500 χιλιόμετρα). Πρόκειται συνεπώς για μια “μικρο-Σελήνη”, το αντίθετο της “υπερ-Σελήνης”, όταν το φεγγάρι έχει πλησιάσει τη Γη πολύ (περίγειο). 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"