ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ: Ιστορίες παλιές και καινούριες, από την Αθήνα στη Σύρο...

Υπάρχει μια λιλιπούτεια ταβερνούλα με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και ψαράκι.  Την θυμόμαστε από προηγούμενη επίσκεψη στη Σύρο και ξαναπήγαμε. Την πρώτη φορά είμαστε βιαστικοί λόγω πλοίου. Αυτή την φορά είχαμε χρόνο εμείς και η κυρά-Γιωργία, ιδιοκτήτρια, μαγείρισσα και σερβιτόρα είχε διάθεση. Είχαμε λοιπόν μια γευστική και πολιτιστική συνάντηση.

Η πρώτη ερώτηση μας: "τι σχέση "η Στοά των Αθανάτων" στη Σύρο με την ομώνυμη ταβέρνα κοντά στη Σοφοκλέους στην Αθήνα. Δίπλα στην κρεαταγορά;" Και η απάντηση: 'Ήταν του θείου μου. Δούλεψα εκεί από παιδάκι. Η ταβέρνα πέρασε σε άλλα χέρια. Έφυγα. Και κάποια στιγμή ξεκίνησα για Σάμο. Όμως βρέθηκα στη Σύρο πριν 20 χρόνια. Κι άνοιξα αυτό το ταβερνάκι. Ήξερα την δουλειά. Έφτιαξα τη δική μου "Στοά των Αθανάτων"..."

Η λιλιπούτεια ταβερνούλα έχει μερικά τραπεζάκια έξω και από μπροστά μοιάζει με σκηνικό παράστασης Στο έργο που ανεβαίνει καθημερινά εδώ και 20 χρόνια πρωταγωνιστεί η κυρά-Γιωργία. Εκεί στην καρδιά της Ερμούπολης, στην έξοδο του μικρού δρόμου που βγαίνει στην παραλία, παράλληλο του κεντρικού που οδηγεί στο Δημαρχείο και στα Δικαστήρια. Στο σκηνικό κυριαρχεί πάνω από την είσοδο ένα μεγάλο εντυπωσιακό κολάζ με τραγουδιστές, συνθέτες, καλλιτέχνες του μπουζουκιού από το κλασικό έντεχνο μέχρι το λαϊκό. Από τον Μητροπάνο μέχρι τον Μενιδιάτη. Και από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Θεοδωράκη... 

Από κάτω δίπλα στην είσοδο υπάρχει φωτογραφία της κυρά-Γιωργίας με τον διάσημο Έλληνα τηλε-μάγειρο Ηλία Μαμαλάκη. Εκεί της βγάλαμε κι εμείς μια φωτογραφία. Τίτλος της φωτογραφίας: η κυρά-Γιωργία και οι μνήμες της. Όταν την ρωτάμε που ένοιωσε καλύτερα στη ζωή της, στην Αθήνα. στη Σάμο ή στη Σύρο η απάντηση της αποστομωτική: "Παντού τα πάντα. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί. Πάντα υπάρχουν δυνατότητες..." 

Μια ακόμα φωτογραφία της κυρά-Γιωργίας με τα φαγητά της μέρας. Κι ακολουθεί εξιστόρηση από δικαστικούς και δικηγόρους που έρχονται να δικάσουν και πριν μπουν στο καράβι της παραγγέλνουν κακαβιά. Γιατί η φήμη της κακαβιάς της κυρά-Γιωργίας έχει φτάσει πίσω στην Αθήνα απ΄ όπου ξεκίνησε κάποτε, από μια άλλη Στοά των Αθανάτων. Αθάνατο πράγμα η κακαβιά. Αθάνατο πράγμα η καλή μαγείρισσα. Γιατί όπως γράφει με κιμωλία στον πίνακα του μαγαζιού η κυρά-Γιωργία: "Τίποτα δεν είναι τυχαίο"...

Απομεσήμερο Σαββάτου καθώς τελειώνει ο ζεστός Αύγουστος στην όμορφη Ερμούπολη. Το ταβερνάκι περιμένει τους περαστικούς πελάτες. Ο διπλανός ψαράς μεταφέρει τα άδεια κουτιά στα απορρίμματα. Ο στενός δρόμος όπως ανηφορίζει μέσα από τις απλωμένες τέντες χειμώνα-καλοκαίρι, μοιάζει με στοά. Από το ταβερνάκι μόλις έφυγε μια παρέα νέων. Και κάθισε μια πελάτισσα.

Πριν φύγουμε ήρθε κι άλλη μια παρέα νεαρών. Όλοι τους χαιρέτησαν εγκάρδια την πρωταγωνίστρια της γευστικής και αισθητικής παράστασης που ανεβαίνει καθημερινά στην Ερμούπολη της Σύρου εδώ και 20 χρόνια με τίτλο "μια γωνιά για σένα". Όλα με την φροντίδα και το κουρασμένο χαμόγελο της αεικίνητης κυρά-Γιωργίας. Γιατί "τίποτα δεν είναι τυχαίο". Θέλει πολύ μεράκι να φτιάξεις μια τέτοια γωνιά. Αν λοιπόν βρεθείτε στην Ερμούπολη της Σύρου περάστε για να ζήσετε (και να φάτε) κάτι από αυτή την ωραία γευστική παράσταση της Γεωργίας Ματθαίου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πριν πάτε-φάτε κάπου ψάξτε κριτικές. Η συγκεκριμένη έχει πανάκριβα φαγητά. Οι περισσότεροι το φυσάνε και δεν κρυώνει (όπως μια πασίγνωστη συριανή δημοσιογράφος). Άσε που δεν πληρώνει ΦΠΑ. Την κυνηγάνε από 10 μεριές..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εμείς πάντως πληρώσαμε κανονικά και τα φαγητά της ήταν φρέσκα και νόστιμα. Ήταν δεύτερη φορά που πήγαμε. Κι είμαστε ευχαριστημένοι. Αντιθέτως μας σύστησαν την ταβέρνα "Βαποράκι" πέρα από τον ανεμόμυλο 1,5 χιλιόμετρα και ότι παραγγείλαμε ήταν άθλιο. Και πληρώσαμε στην κορυφή του βουνού τα ίδια χρήματα και μας σέρβιραν μια μαραθόπιτα πιο πικρή και κακόγευστη από οτιδήποτε αλλο. Για την Συριανή δημοσιογράφο μας μίλησε η κυρία. Μας επιτρέπετε να έχουμε τη δική μας γνώμη και για την Συριανή δημοσιογράφο και για τα γραπτά της.
Ευχαριστουμε για το σχόλιο σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro