ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΥΔΡΟΥΣΑΣ: Η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση στο Γαύριο...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Ήταν η μεγάλη μεγαλύτερη ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση της Άνδρου. 500 τουλάχιστον θεατές, παρακολούθησαν περίπου 150 χορευτές - όλων των ηλικιών - να χορεύουν σε παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μικροί και μεγάλοι χόρεψαν χορούς: ανδριώτικαυς, ναξιώτικους, ικαριώτικους, ποντιακούς, μακεδονίτικους, πελοποννήσιους, κρητικούς. Επί δίωρο όλα αυτά μέσα σε ένα διαρκές ξετύλιγμα εικόνων και αφηγήσεων. Σαν σε ημερολόγιο. Από τις πρώτες μέρες στο σχολείο - με σχολικούς χορούς - μέχρι την περιδιάβαση εικόνων και χορών από τον Πόντο και την Πελοπόννησο και μέχρι την Μακεδονία και την Κρήτη. 

Οι άνδρες του χορευτικού Υδρούσας πριν την παράσταση. Μπορεί να πει κανείς βλέποντας την εικόνα πως θυμίζει κάτι από δημογεροντία παρελθόντων αιώνων...

Το Χορευτικό της Υδρούσας επανερχόμενο στο προσκήνιο των χορευτικών παραστάσεων μετά από δύο χρόνια πανδημίας απέδειξε πως δικαίως αποτελεί μια από τις πρώτες γραμμές πολιτισμού στην Άνδρο. Με 150 ενεργούς - μικρούς και μεγάλους - χορευτές από όλη την Άνδρο έχει κυριαρχήσει στα πολιτιστικά πράγματα της Υδρούσας και του νησιού. Κι είναι άδικο που δεν έχουν κληθεί μέχρι σήμερα στο Φεστιβάλ Άνδρου να συνεισφέρουν με μια παράσταση τους στο πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού μας σε αυτή την ετήσια γιορτή πολιτισμού. Ελπίζουμε πως οι διοργανωτές να το προσέξουν και να το προσκαλέσουν. Με την συμμετοχή αυτή θεωρούμε πως η Άνδρος θα δείξει το εύρος της πολιτιστικής δημιουργίας της, αλλά και το Χορευτικό της Υδρούσας μέσα από την εμπειρία ενός μεγάλου φεστιβάλ θα ανέβει μουσκο-σκηνοθετικό επίπεδο. 

Οι "Κρητογενείς" του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας λίγο πριν την παράσταση. Χόρεψαν τους κρητικούς χορούς με ανδριώτισες χορεύτριες... 

Στα ενδιαφέροντα της όντως πλούσιας βραδιάς. (α) Η είσοδος ήταν ελεύθερη. Την εκδήλωση στήριξαν οικονομικά Δήμος και Επαρχείο Άνδρου, που ήταν και συνδιοργανωτές. (β) Προσφέρθηκαν δωρεάν γλυκά, αναψυκτικά, ανδριώτικη φυσική λεμονάδα, μπύρες και ανδριώτικό τσίπουρο androp. Όλα προσφορές των επαγγελματιών της περιοχής. Προσφορά ξενοδόχων ήταν και η φιλοξενία όσων μετακλήθηκαν για να συμμετάσχουν στην παράστασ/γιορτή. (γ) Η προσέλευση κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς και η προσέλευση των τοπικών αρχών και των εκκλησιαστικών παραγόντων. (δ) Το χορευτικό μέρος ήταν όντως πλούσιο και ιδιαίτερα καλό σε όλη την παράσταση. Φωτισμοί ιδιαίτεροι, ήχος πολύ καλός, μουσικοί εξαιρετικοί, οι μεγάλοι χορευτές σχεδόν επαγγελματίες, οι μικροί τα κατάφεραν πολύ καλά. Η ιδέα του "ημερολογίου" και της "αφήγησης" ήταν εξαιρετική. Υπήρξαν μερικές σκηνοθετικές αδυναμίες και κενά σε κάποιες στιγμές της "αφήγησης" του "ημερολογίου". Λόγω χώρου κυρίως. 

ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μισή ώρα πριν αρχίσει η παράσταση και το θεατράκι του παλαιού δημοτικού της Υδρούσας, καθώς και οι καρέκλες που είχαν απλωθεί δίπλα του ήταν κατάμεστα...

Οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι πριν την έναρξη της παράστασης.  Με την έναρξη της παράστασης έφτασε και ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας.

Σύσσωμη η αδελφότητα της Μονής Παναχράντου.

Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μικροί μαθητές χορεύουν παραδοσιακούς σκοπούς 

Μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές χορεύουν σκοπούς Άνδρου, Νάξου και Ικαρίας.

Νεαροί χορευτές και χορεύτριες σε εντυπωσιακού ποντιακούς χορούς...

Σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό ομιχλώδες και ονειρικό γυναίκες χορεύτριες χορεύουν έναν μακεδονίτικο χορό... 

Οι βασικοί χορευτές του Χορευτικού Υδρούσας σε ένα στιγμιότυπο αντικρυστού μακεδονίτικου χορού...

Όλοι οι βασικοί χορευτές και χορεύτριες του Χορευτικού σε αντικρυστό μακεδονίτικο χορό...

Ένας ιδιαίτερος πελοποννησιακός χορός. 

Αναπαράσταση κρητικού γάμου...

Κρητικός χορός στην γαμήλια τελετή. Χορεύουν η νύφη κι ο γαμπρός... 

Το κρητικό συγκρότημα μαζί με τις ανδριώτισες καταχειροκροτήθηκαν στους κρηρικούς χορούς μαλεβιζιώτη και πεντοζάλη. Ιδιαίτερα στις εντυπωσιακές κρητικές χορευτικές φιγούρες ξεσήκωσαν τους θεατές.  

Το μουσικό συγκρότημα που έπαιξε εξαιρετικά παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. 

 

 Ο χορός του κλεισίματος της βραδιάς. Όλοι μικροί και μεγάλοι οι χορευτές στην πίστα. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για τα πανηγύρια!!! Για τίποτε άλλο!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μια ακόμα αθλιότητα των γνωστών άγνωστων τρολ της Άνδρου που δεν άντεξαν την μεγάλη επιτυχία του Χορευτικού Υδρούσας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro