ΤΑ ΝΕΑ - Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος: Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου

Δημοσιογράφου - Εφημερίδα "Τα Νέα"

 

Κατά καιρούς παραλαμβάνω διάφορα βιβλία, ευγενική προσφορά φίλων συγγραφέων, αλλά και συναδέλφων δημοσιογράφων. Το καλοκαίρι που έφτασε και στα μέρη μας, είναι ιδανική περίοδος να διαβάσω κάποια από αυτά – μερικά, γιατί πρέπει να ολοκληρώσω και το δικό μου (χα! είδηση…). Παρέβην αυτή την αρχή, για ένα βιβλίο που μόλις έλαβα και δεν άντεξα στον πειρασμό και το διάβασα. Σχεδόν απνευστί. Είναι το πόνημα του συναδέλφου μου Διαμαντή Μπασαντή με τίτλο «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νέα Διάσταση.

 

Το βιβλίο στην πραγματικότητα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το πως η ρημαγμένη από τον εμφύλιο Ελλάδα, κατάφερε, μέσα σε μια δεκαετία, ουσιαστικά από το ’60 και μετά, να γίνει παγκόσμια μόδα, μέσα από την μουσική δύο τεράστιων προσωπικοτήτων της ορφικής τέχνης, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Και εν συνεχεία πως η ελληνική μουσική πατώντας σε αυτούς τους δύο Άτλαντες του πολιτισμού μας μετεξελίχθηκε στο λεγόμενο «έντεχνο», το οποίο έφερε σε επαφή την ελληνική μουσική με μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Μπασαντής χρησιμοποιώντας τη δημοσιογραφική του επάρκεια, περιδιαβαίνει με σοβαρότητα, σεβασμό, αλλά και τρυφερότητα σε έναν κόσμο τόσο οικείο σε όλους, λόγω των ακουσμάτων που έχει ο καθένας μας, αλλά και τόσο μυστηριακό όπως είναι το υπέρτατο συνταίριασμα ποιητών και μουσικών για την γέννηση ενός μουσικού έργου.

Σημειώνω τέλος, ότι το βιβλίο προλογίζει η μούσα του Μ. Θεοδωράκη Μαρία Φαραντούρη.

 

     

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Sugxarhthria!