Πρωτοχρονιάτικη ιστορία: Ο ακοινώνητος...

 

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2023. Ώρα 11,35 . Μόλις τέλειωσα με το γουδί και το γουδοχέρι το χτύπημα των σπόρων του κακουλέ, του μαχλέπι και λίγης μαστίχας. Η πρώτη φάση για μια νόστιμη παραδοσιακή βασιλόπιτα. Η βασιλόπιτα και η μαγειρίτσα της συζύγου είναι περιζήτητες στην παρέα. Ακόμη οι φίλοι από την Θεσσαλονίκη που έρχονται στην Άνδρο το καλοκαίρι, ζητάνε Αυγουστιάτικα ένα βράδυ να φάνε μαγειρίτσα με θέα το Κάβο Ντόρο!

Χθες ο Μπάμπης ο Ταλιαδούρης και προ τριημέρου ο Θανάσης ο Κώστας, από διαφορετικές παρέες, μου έστειλαν φωτογραφίες από συναντήσεις παλιών φίλων ή συμμαθητών σε ταβερνάκια. Ενώ χτυπούσα το μαχλέπι και τον κακουλέ, μου ήρθε στον νου ένα περιστατικό που μου συνέβη πριν 27 χρόνια…

Κάναμε παρέα με ένα ζευγάρι που η κοπέλα ήταν συνάδελφος της γυναίκας μου και ο σύζυγός της μεγαλοδικηγόρος συνταξιούχος, που ασχολιόταν με μεγάλες παράξενες υποθέσεις. Στο γραφείο του έμενε από το πρωί στις 8,30 ως τις 10-11 το βράδυ, διότι τότε ήταν τα περισσότερα ραντεβού του. Δεν ήταν κοινωνικός τύπος. Ποτέ σε ταβερνάκι, ούτε θέατρο, ούτε διακοπές.

Τελικά η γυναίκα του τον έπεισε να παραθερίσουμε όλοι μαζί με τα παιδιά μας στο Δήλεσι, ένα ψαροχώρι στον Ευβοϊκό, 50 χλμ από την Αθήνα. Ο Δημήτρης δέχτηκα γιατί κάναμε καλή παρέα. Αυτός βέβαια ερχόταν κάθε 2-3 μέρες στις 9 το βράδυ και έφευγε με το πρώτο λεωφορείο στις 6 το πρωί.

Ένα Δεκέμβρη, οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον πείσουν να πάνε όλοι μαζί στην ετήσια συνάντηση των παλιών συμφοιτητών το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Με τα πολλά και την δραστική επέμβαση της φίλης μας, ο Δημήτρης δέχτηκε.

Τον έντυσε, τον στόλισε, έβαλε και τα καλά του τα παπούτσια και κατά τις 10 το βράδυ της παραμονής ξεκίνησαν για τη ξακουστή ταβέρνα ‘’ το Συντριβάνι’’ , στην Μητροπέτροβα στο Πολύγωνο των Αμπελοκήπων. Πήγαν με τα πόδια γιατί μένανε κοντά, αλλά με μεγάλη ανηφοριά.

Κατάκοποι έφτασαν. Η φίλη μας θέλησε να μπει για να ξαποστάσει. Ο Δημήτρης δεν την άφησε. ‘’Στάσου να δω μήπως δεν είναι εδώ.’’ Η ταβέρνα ήταν ένα παλιό κτίσμα για τον χειμώνα και μία μεγάλη καταπράσινη αυλή για το καλοκαίρι. Σκύβει ο φίλος μας στο παράθυρο και βλέπει μέσα.

Χωρίς να πει τίποτε αρπάζει την φίλη μας από το μπράτσο και τις λέει το αμίμητο : ‘’Πάμε να φύγουμε. Μέσα δεν είναι οι φίλοι μου. Μέσα είναι κάτι παππούδες και κοριτσόπουλα που καπνίζουν, μπεκρουλιάζουν και χοροπηδάνε ’’!

Την άλλη ημέρα όλοι οι φίλοι του Δημήτρη, του λέγαν τι ωραία που περάσαν, με μεγάλο κέφι, τραγούδια και χορούς. Ο Δημήτρης δήλωσε ασθένεια .

Ι.Π. Αλκης 31/12/2022