Ξεκινούν οι ανεμογεννήτριες τη...
Χάρτης του Google-Earth πάνω στον οποίο σημειώνεται με πορτοκαλί χρώμα το σημείο με τις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ που ξεκινούν μέσα στο 2019 (επεξεργασία χάρτη Εν Άνδρω). Ξεκινούν σειρά έργων της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανάμεσα τους και έργο της ΔΕΗ στον Καμπανό της Άνδρου.  Το έργο του Καμπανού εντάσσεται σε πρόγραμμα που ξεκινά εντός του Μαρτίου και στόχο έχει να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ.
Γιόρτασε όλη η Άνδρος τον Άγιο...
Τέσσερις Άγιοι Νικόλαοι γιόρτασαν σήμερα σε όλη την Άνδρο. Ένας σε κάθε κεντρικό οικισμό του νησιού. Από το Γαύριο και το Μπατσί μέχρι το Ναυτικό Όμιλο στη Χώρα και στο Κόρθι. Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την λιτάνευση του Αγίου Νικολάου στο Νειμποριό μέχρι το λιμάνι της Χώρας.
17 Νοέμβρη - Το Πολυτεχνείο δε...
Του Διαμαντή Μπασαντή Ακόμα μια φορά κλείνει ο κύκλος γύρω από αυτή την επέτειο που φαντάζει πια τόσο παράξενη. Ακόμα μια φορά η 17η του Νοέμβρη κυκλώνει τη ζωή μας. Με παλιά συνθήματα. Με παρελθόντα αιτήματα. Κι εμείς ανάμεσα στην αδιαφορία και στις συμβάσεις, ανάμεσα στην νοσταλγία και στην προσμονή, βλέπουμε βουβοί τη ζωή μας να περνά φευγαλέα στην άκρη μιας οθόνης.
Στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου ...
   Κάθε χρόνο του Αγίου Φιλίππου το Μπατσί "βάζει τα καλά του", σημαιοστολίζεται και για μια ολόκληρη μέρα γιορτάζει τον Άγιο του. Το πρωί με την λειτουργία και την λιτανεία, το μεσημέρι με το επίσημο γεύμα και το βράδυ με τη λαμπαδηδρομία. Όλοι οι κάτοικοι ήταν εκεί. Τα σχολεία ήταν εκεί. Οι μοναχοί της Μονής Παναχράντου ήταν εκεί. Και πολλοί ιερείς από όλο το νησί ήταν εκεί. Και οι πολιτικοί ήταν εκεί. Και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Λιγότερος από πέρσι ο κόσμος. Μάλλον φόβισε ο καιρός. Όμως κράτησε η βροχή και η μέρα ήταν αστραφτερή και γιορτινή. Στην φωτογραφία ο Άγιος Φίλιππος δεσπόζει πάνω από το Μπατσί μεσ' το μεσημέρι της γιορτής του... (φωτ. Εν Άνδρω).   Γεμάτη η εκκλησία στη λειτουργία. Xοροστάτησαν μοναχοί της Παναχράντου και άλλοι ιερείς του νησιού. Μπροστά-μπροστά οι επίσημοι, οι πολιτικοί, οι πολιτευτές. Ένας-δύο στριμώχνονταν να βγουν στην πρώτη γραμμή. Αλλοί πιο χαλαροί κάθησαν πιο πίσω... (φωτ. Εν Άνδρω).  Εκεί και η μικρή φιλαρμονική με τα τύμπανα από το Μπατσί. Ήταν αυτοί οι μικροί τυμπανιστές που έδιναν βηματισμό σε όλη την διάρκεια της λιτανείας... (φωτ. Εν Άνδρω).  Εκεί και ο παπα-Νικόλας να δίνει οδηγίες στα παιδιά, στους ναύτες με την εικόνα... (φωτ. Εν Άνδρω).  Και στο τέλος η γνωστή αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά της εκκλησίας. Ήταν παρόντες αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης και της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος, ο έπαρχος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Από την κεντρική πολιτική σκηνή έλειπαν όλοι του ΣΥΡΙΖΑ!!! Ήτοι, έλειπαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ!!! Αν θυμόμαστε καλά ούτε πέρσι παραβρέθηκαν. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή την ομαδική απουσία των κυβερνητικών στελεχών. Μια εκδοχή είναι η αδιαφορία τους περί τα εκκλησιαστικά και τα θρησκευτικά. Από την ΝΔ είχαν κατεβάσει "πλήρη ομάδα". Ήταν εκεί ο ένας βουλευτής της, ο Γ. Βρούτσης και οι πολιτευτές της Χριστόπουλος, Βακόνδιος, Μονογιού. Μπορούμε πάντως να εξηγησουμε την ομαδική παρουσία της αντιπολίτευσης. Αναμένονται σαφώς περισσότερρς βουλευτικές έδρες για τη ΝΔ προσεχώς και ολοι τρέχουν για να γίνουν γνωστοί... (φωτ. Εν Άνδρω).   Η λιτανεία πλαι στη θάλασσα. Μια ωραία σκηνή. Ξεχωρίζει η σημαια και η εικόνα (φωτ. Εν Άνδρω)   Μια σκηνή από το γεύμα στου "Σταμάτη"...(φωτ. Εν Άνδρω).  Η νυχτερινή λαμπαδηδρομία στην παραλία. Τρεις εντυπωσιακές σκηνές (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.)  Ήταν εκεί κα η πυροσβεστική με ένα όχημα και αρκετούς πυροσβέστες με επικεφαλής τον υπεύθυνο του κλιμακίου της Άνδρου (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.)   Και η καύση βεγγαλικών και φωτοβολίδων στο μικρό λιμάνι. Τέλος καλό, όλα καλά. Ευτυχώς, ακόμα μια φορά, που κράτησε ο καιρός. (φωτ. του συνεργάτη Χ.Β.Π.)   "Εν Άνδρω"  
Εθνική μνήμη: Αλέξανδρος Καΐρη...
Του Διαμαντή Μπασαντή Αλέξανδρος Καΐρης 1913-1943  «Να μιλήσω για ήρωες  να μιλήσω για ήρωες:..  Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά». Με αυτούς τους στίχους  ο Σεφέρης επιχείρησε να μιλήσει σε ένα εκ των κορυφαίων ποιημάτων του για τους ήρωες του πολέμου λίγο πριν την επιστροφή της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε τα πέλ...
Του Διαμαντή Μπασαντή   Το λιμάνι του Γαύριου. Πάνω του ο Άγιος Νικόλαος. Κάτι σαν παλιά κάρτα ή σαν θεατρικό σκηνικό... Το 1966 ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις σε στίχους μεγάλου Νίκου Γκάτσου κυκλοφόρησε την Μυθολογία. Ένα δίσκο μοναδικής μουσικής ευαισθησίας και σπουδαίας ποιητικής στιχουργικής. Ήταν ουσιαστικά ένα κομμάτι της μυθολογίας της Ελλάδας εκείνης της σκληρά τρυφερής εποχής. Μια Ελλάδα «πτωχή πλην όμως τίμια». Μια Ελλάδα που τα νέα παιδιά της άνοιγαν τις φτερούγες τους σ’ ένα νέο κόσμο που «έψαχνε» Ροβινσώνες σε μια μυθική τότε Μύκονο, που άκουγε νυχτερινές ειδήσεις στο ραδιόφωνο, που «έβλεπε» τον Χριστό σαν παιδί, που αφουγκραζόταν γύρω της «αερικά», που μιλούσε για τον «Ιρλανδό» και τον «Ιουδαίο» και θρηνούσε ακόμα τα χαμένα παλληκάρια ενός άδικου εμφύλιου.
Η Άνδρος της ναυτοσύνης στον Β...
Του Διαμαντή Μπασαντή Από το βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο" Το φορτηγό πλοίο «Πανάχραντος» ιδιοκτησίας της ανδριώτικης οικογένειας Κουτσούκου υπό τον ανδριώτη πλοίαρχο τον Βασίλειο Κατσίκη τορπιλίστηκε στις 16/1/1940. Η Ελλάδα δεν είχε μπει στον πόλεμο. Έφερε ζωγραφισμένη στο πλάι την ελληνική σημαία. Βυθίστηκε αύτανδρο νοτιοδυτικά της Αγγλίας. Χάθηκαν 29 ναυτικοί. Πολλοί εξ αυτών ανδριώτες.
Γιάννης Σπανός: Μια βραδιά ......
Του Διαμαντή Μπασαντή   Ο Γιάννης Σπανός είναι ο συνθέτης που μελοποίησε μοναδικά το βιαστικό καλοκαίρι της γενιάς μας, αλλά και τα βιαστικά καλοκαίρια αρκετών γενιών πριν και μετά από εμάς. Τον "συνάντησα", πρώτη φορά, μέσα από ενά πικ-απ ακούγωντας την Τρίτη Ανθολογία. Νεαρός φοιτητής εκείνα τα ανταριασμένα χρόνια της μεταπολίτευσης. Mε μάγεψε ο «ιδανικός κι ανάξιος εραστής» του σε στίχους Νίκου Καββαδία. Ίσως γιατί ήμουν στην ιδανική εποχή της ζωής κι ονειρευόμομουν ταξίδια μακρινά, καθώς με ταλαιπωρούσαν βαρετά μαθήματα μακροοικονομίας και οικονομετρίας στα αμφιθέατρα του μεγάλου, άχαρου και ωχρού κτήριου της Νομικής στην οδό Σόλωνος…
Ο Γιάννης Σπανός στο Γαύριο: «...
Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του εφετινού δύσκολου καλοκαιριού στην Άνδρο είναι η μεγάλη συναυλία του Γιάννη Σπανού στο Γαύριο το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015. Την έκπληξη την κάνει ο πολιτιστικός σύλλογος Μακροταντάλου "Η ΦΑΣΑ"  με μια συναυλία σταθμό στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου. Ο Γιάννης Σπανός στην Άνδρο θα παρουσιάσει κομμάτια από τις αξέχαστες τρεις ανθολογίες του σε ποίηση μεγάλων ελλήνων ποιητών. Τρεις ανθολογίες που άφησαν εποχή στο Νέο Κυμα που ο Σπανός ανέδειξεκαι στο ελληνικό τραγούδι που ο ίδιος ακούραστα υπηρέτησε.