Ο «κατακλυσμός» του Φελλού ...
Του Γιάννη Πίππα Ιστορικού - Λαογράφου  Ερείπια από τον «κατακλυσμό» του Φελλού. (Το κείμενο του ιστορικού και λαογράφου Γιάννη Πίππα για τον Φελλό είναι προδημοσίευση από το περιοδικό Νήσος Άνδρος του Γιώργου Δαρδανού - εκδόσεις Gutenberg. Το Νήσος Άνδρος ένα ετήσιο περιοδικό του νησιού μας κυκλοφορεί κι εφέτος με ενδιαφέρουσα ιστορική, λαογραφική, κοινωνική και λογοτεχνική ύλη. Ευχαριστούμε τον ιστορικό Γιάννη Πίππα και τον εκδότη Γιώργο Δαρδανό για την συνεργασία τους με την ιστοσελίδα μας και αυτή την χρονιά - Εν Άνδρω).
Εθνική μνήμη: Αλέξανδρος Καΐρη...
Του Διαμαντή Μπασαντή Αλέξανδρος Καΐρης 1913-1943  «Να μιλήσω για ήρωες  να μιλήσω για ήρωες:..  Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά». Με αυτούς τους στίχους  ο Σεφέρης επιχείρησε να μιλήσει σε ένα εκ των κορυφαίων ποιημάτων του για τους ήρωες του πολέμου λίγο πριν την επιστροφή της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Το "θαύμα" στην Άνδρο και η μα...
  Μένητες: Χωρίς αμφιβολία το πιο πράσινο μέρος στις Κυκλάδες... Ξακουστές οι Μένητες. Όμως πόσοι έχουμε ακούσει για «το θαύμα» και την μυθική σχέση του με τον θεό Διόνυσο και την Παναγιάς της Κούμουλου στις Μένητες; Αυτά σκέφτομαι κάτω από την εκκλησιά της Κουμούλου. Περπατώ μέσα στη μοναδική για τις Κυκλάδες πανδαισία πρασίνου και νερών στις Μένητες...
Η Άνδρος της δημιουργίας: ξεχω...
Του Διαμαντή Μπασαντή Ένα αυτοσχέδιο καραβάκι με ξύλα της θάλασσας στο σπίτι του Β. Θεοδωρόπουλου (φωτο: Εν Άνδρω). Δύο ξεχωριστοί και δημουργικοί άνθρωποι έχουν επιλέξει την Άνδρο εδώ και χρόνια για χώρο πνευματικής ανασυγκρότησης και προσωπικής αναφοράς τους. Έχουν φτιάξει σπίτια και ζουν εδώ αρκετούς μήνες τον χρόνο. Τους συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί τους για πολλά. Φυσικά κεντρική αναφορά μας ήταν η Άνδρος. Και ο λόγος που οι ίδιοι επέλεξαν την Άνδρο ως τόπο τους. Ο λόγος για τον έλληνα θιασάρχη και σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που έχει το Θέατρο Νέου Κόσμου και είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και τον γάλλο καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας Μωρίς Κοντελιέ, συνεργάτη γνωστών διεθνώς μεγάλων Γάλλων καθηγητών όπως του διάσημου καθηγητή ανθρωπολογίας Κλωντ Λέβι Στρως, του κορυφαίου ιστορικού Φερνάν Μπροντέλ και του ξεχωριστού καθηγητή ιστορίας Ζακ Λε Γκοφ.
ΜΝΗΜΗ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: Μια ...
Του Διαμαντή Μπασαντή Μια συναυλία που έγραψε ιστορία στην Άνδρο.. (φωτο: Εν Άνδρω). (ΕΦΥΓΕ Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Ή ΠΩΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΩΠΗ….  Η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου στον ελληνικό μουσικό πάνθεον είναι δυσαναπλήρωτη. Ο σπουδαίος συνθέτης που αγάπησαν όλοι συνέδεσε το όνομα του αξεδιάλυτα με την ναυτική λογοτεχνία και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Και με αυτή την μελοποιημένη ποίηση και με πολλά άλλα τραγούδια μάγεψε στο Φεστιβάλ Άνδρου του 2016 την Άνδρο. Θυμίζουμε πως με τον Θάνο Μικρούτσικο έκλεισε το Φεστιβάλ Άνδρου 2016 στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Για το εξαιρετικό πέρασμα του τότε από την Άνδρο το Εν Άνδρω είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα. Παραθέτουμε εδώ την παρουσίαση μας στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 για την σπουδαία συναυλία του που μάγεψε το κοινό της Άνδρου.)
Ανεμογεννήτριες - Υπάρχει λύση...
του Νίκου Χρυσόγελου πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων   Αποτύπωση σε χάρτη του πεδίου των 60 ανεμογεννητριών της ΔΕΗ στον Καμπανό που ήδη έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί. Αναμένεται η ολοκλήρωση του καλωδίου μεταφοράς στην Αττική που κατασκευάζεται...  Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ενέργεια κοστίζει ακριβά στα νησιά, αλλά όχι μόνο εκεί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον λογαριασμό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Σήμερα τα μη διασυνδεμένα νησιά παράγουν το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται με πετρελαϊκούς σταθμούς, παρότι διαθέτουν τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στα περισσότερα νησιά, ακόμα και αυτά που έχουν πιο σύγχρονες μονάδες, η παραγωγή ηλεκτρισμού κοστίζει περισσότερο από όσο κοστίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα.