ΜΝΗΜΗ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: Μια συναυλία που έγραψε ιστορία στην Άνδρο...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Μια συναυλία που έγραψε ιστορία στην Άνδρο.. (φωτο: Εν Άνδρω).

(ΕΦΥΓΕ Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Ή ΠΩΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΩΠΗ…. 

Η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου στον ελληνικό μουσικό πάνθεον είναι δυσαναπλήρωτη. Ο σπουδαίος συνθέτης που αγάπησαν όλοι συνέδεσε το όνομα του αξεδιάλυτα με την ναυτική λογοτεχνία και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Και με αυτή την μελοποιημένη ποίηση και με πολλά άλλα τραγούδια μάγεψε στο Φεστιβάλ Άνδρου του 2016 την Άνδρο. Θυμίζουμε πως με τον Θάνο Μικρούτσικο έκλεισε το Φεστιβάλ Άνδρου 2016 στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Για το εξαιρετικό πέρασμα του τότε από την Άνδρο το Εν Άνδρω είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα. Παραθέτουμε εδώ την παρουσίαση μας στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 για την σπουδαία συναυλία του που μάγεψε το κοινό της Άνδρου.)

Ήταν το τελευταίο μπάρκο για εφέτος ενός φεστιβάλ που χάρισε στην Άνδρο διαδρομές υπέροχες και στιγμές μαγικές. Και σε αυτό το τελευταίο μουσικό μπάρκο ταξιδέψαμε παρέα με έναν από τους μεγάλους του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού: τον Θάνο Μικρούτσικο. Μαζί του ένας νεώτερος τραγουδιστής και συνθέτης ο Μίλτος Πασχαλίδης. Και οι δύο σε τραγούδια που έγραψαν ιστορία συνδέοντας κοντά τρεις μουσικές γενιές. Τραγούδια που εξακολουθούν να τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. 

Επί σκηνής: Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου   (φωτο: Εν Άνδρω).

Ήταν ένα μοναδικό μουσικό βράδυ πλημμυρισμένο με υπέροχους στίχους του Άλκη Αλκαίου και του Νίκου Καββαδία. Αλλά και με διάσπαρτες αναφορές στίχων από τον Ερωτόκριτο μέχρι και του Πασχαλίδη. Η ξεχωριστή ελληνική ποίηση σε ένα διαχρονικό ταξίδι που συνεπήρε το κοινό που βρέθηκε χτες βράδυ στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου. 

Πλημύρισε μουσική και στίχους χτες η Άνδρος (φωτο: Εν Άνδρω). 

 Όσοι βρεθήκαμε χθες, 3η του Σεπτέμβρη, στην υπέροχη αυτή συναυλία είχαμε την τύχη μαζί με την μουσική και τους στίχους να ταξιδέψουμε και με τις ιδιαίτερες αφηγήσεις του Θάνου Μικρούτσικου γύρω από σπάνιες λεπτομέρειες της γέννησης σπουδαίων τραγουδιών του.

Από όλες να ξεχωρίσουμε το τραγούδι "κακοήθες μελάνωμα" που έγραψε σε στίχους Άλκη Αλκαίου όταν έμαθε τον απροσδόκητο χαμό του σπουδαίου Ευρωπαίου διανοητή Νίκου Πουλατζά το 1979 στο Παρίσι.

Θάνος Μικρούτσικος: πορεία μοναδική και ξεχωριστή στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι (φωτο΅Εν Άνδρω).

 

 Αλλά και το τραγούδι "Ρόζα" που έγραψε μετά από μια προσωπική κόντρα το 1976 με τον Τσιτσάνη, όταν ο δάσκαλος άκουσε με σκεπτικισμό την Πιρόγα. Κάτι που οδήγησε τον Μικρούτσικο στη σύνθεση τα ξημερώματα της επομένης αυτού του τραγουδιού-σταθμού στο ελληνικό τραγούδι. Με το ζεϊμπέκικο αυτό σε στίχους πάλι του Άλκη Αλκαίου ο Θάνος Μικρούτσικος «απάντησε» στον σκεπτικισμό του Βασίλη Τσιτσάνη. Όμως το τραγούδι έμεινε στα αζήτητα για 20 χρόνια. Όμως όταν το τραγούδησε ο αξεπέραστος Δημήτρης Μητροπάνος το 1996 στον δίσκο-ιστορία «στου αιώνα της παράγκα» το έντεχνο πήρε την ρεβάνς του από το κλασικό λαϊκό τραγούδι... 

 

Σταθμός στην καριέρα του η "συνάντηση" με τους στίχους του Νίκου Καββαδία (φωτο: Εν Άνδρω).

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τις δημιουργίες του έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο συνθέτη. Είναι αυτός που πήρε το έντεχνο από τα χέρια των Θεοδωράκη και Χατζηδάκη και το εμπλούτισε με στοιχεία τζαζ. Πήρε τον Καββαδία που είχε αποσπασματικά μελοποιηθεί και τον τραγούδησε πολύ πέρα από την γραμμή των οριζόντων της εποχής του. Η μεγάλη αφετηρία ήταν με τον αξεπέραστο Σταυρό του Νότου το 1979. Όπως είπε στην αφήγηση του ο σπουδαίος συνθέτης: «τότε μπήκε στην οικογένεια μου ο Νίκος Καββαδίας και από τότε δεν έφυγε ποτέ». Και κατέληξε χαριτολογώντας: «Μερικές φορές η γυναίκα μου με φωνάζει Νίκο»...

Σταθμός και η φιλία του και συνεργασία του με τον αξέχαστο ποιητή Άλκη Αλκαίο (φωτο: Εν Άνδρω).

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεχώρισε με τις ερμηνείες του (φωτο΅Εν Άνδρω).

Θύμιος Παπαδόπουλος: σπουδαίος σε όλα τα πνευστά που έπαιξε χτες: από σαξόφωνο μέχρι φλογέρα (φωτο΅Εν Άνδρω).

...αλλά και μέχρι κλαρίνο (φωτο΅Εν Άνδρω).

Αλλά δίπλα στον Μικρούτσικο σε ρόλο συμπρωταγωνιστή χτες ήταν ο Μίλτος Πασχαλίδης, που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Σε τραγούδια του Μικρούτσικου, αλλά και δικά του ή δικές του ερμηνείες σε κλασικά κομμάτια, μάς ταξίδεψε κι αυτός το ίδιο καλά. Με το πάθος του, τις ατάκες του και τις δικές του αφηγήσεις. Όμως χτες η Άνδρος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να ακούσει από κοντά τον Θύμιο Παπαδόπουλο έναν από τους κορυφαίους στα πνευστά σήμερα στην Ελλάδα. Ήταν μια μοναδική μουσική βραδιά που μας γέμισε σπάνιες αναμνήσεις…

Ακόμα μια πολύ ωραία στιγμή του Μίλτου Πασχαλίδη στην ερμηνεία του Ερωτόκριτου που την ξεκίνησε "α καπέλα" για να συνεχίσει με μουσική (φωτο: Εν Άνδρω). 

Και βεβαίως εξαιρετική και η Μιρέλα Πάχου (φωτο: Εν Άνδρω).

Τυχεροί που είχαμε ένα τέτοιο σπουδαίο ταξίδεμα. Ευλογημένοι που είχαμε ένα τόσο ωραίο μπάρκο με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη σε τραγούδια που αγάπησαν κοντά τρεις γενιές. Και εμείς είμαστε εκεί φυλλομετρώντας χρόνια και τραγούδια, στιγμές και μουσικές, αναμνήσεις και ελπίδες… 

 

Ένα σπουδαίο ταξίδι, μια ξεχωριστή διαδρομή, αυτή του 2ου Φεστιβάλ Άνδρου το καλοκαίρι του 2016 τελειώνει εδώ. .. (φωτο: Εν Άνδρω).

Σπουδαίο φινάλε για ένα αξέχαστο φεστιβάλ. Μια διαδρομή που μάς χάραξε: από την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά μέχρι  την Έλλη Πασπαλά, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Να ευχαριστήσουμε, λοιπόν, δημόσια τον Παντελή Βούλγαρη για την διαδρομή που επέλεξε και στην οποία συνταξίδεψαμε..

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet