Το ανδριώτικο πλοίο Papayiannis χαιρετά την Χώρα 2.12.18

 Κυριακή πρωί 2.12.18 ώρα 09:10 και η Χώρα της Άνδρου ξυπνά με ένα συνεχές σφύριγμα πλοίου. Επί ώρα πολύ το πλοίο "Papayiannis" της εταιρείας Πολέμη πλέει αργά στο ένα μίλι ανοιχτά της Χώρας χαιρετώντας την πατρίδα. Ο ανδριώτης καπετάνιος (ακούσαμε πως είναι από Συνετί) τιμούσε μια παλιά ναυτική παράδοση. Τότε που δεν υπήρχε διαδίκτυο και οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες και ένα πέρασμα από την πατρίδα ενός ανδριώτικου ήταν ένα πέρασμα πλοίου από τις ζωές των ανθρώπων όλου του νησιού (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ένα βίντεο πολλές εικόνες και σκέψεις για ένα ναυτικό νησί (βίντεο Εν Άνδρω).

 Το πλοίο ανηφόριζε σιγά-σιγά από Συνετί προς Χώρα χαιρετώντας ασταμάτητα το νησί (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια κοντινή λήψη αποκάλυψε το όνομα και τα στοιχεία του. Ήταν το φορτηγό Papayiannis της εταιρείας Πολέμη 30.000 τόνων. Ναυπηγημένο το 2001. Είχε ξεκινήσει από Αίγυπτο και πήγαινε στη Ρωσία να φορτώσει. Ο ανδριώτης καπετάνιος βρηκε ευκαιρία με την άδεια και του πλοιοκτήτη να περάσει για ένα χαιρετισμό από την πατρίδα (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Αφού ανηφόρισε μέχρι την Αγία Τριάδα στις Στενιές έκανε έναν μεγαλοπρεπή κύκλο και συνέχισε να σφυρίζει κατεβαίνοντας και πάλι μπροστά από την Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πλησίασε πλέοντας αργά ίσως και λιγότερο από μίλι από τον φάρο Τουρλίτη χαιρετώντας ασταμάτητα την Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Έφτασε μέχρι το ελικοδρόμιο στο ύψος του Κάβο Σταρά και εκεί ξανακάνοντας μια ακόμα στροφή άρχισε να φεύγει ανατολικά (φωτ. Εν Άνδρω).

Ένα ακόμα πέρασμα από την πατρίδα είχε ολοκληρωθεί. Καπετάνιος και πλοιοκτήτης χαιρέτισαν το νησί τους με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο βγάζοντας μας στο αγνάντι τους. Μια μικρή συγκίνηση καθώς βλέπαμε το πλοίο να μακραίνει ανατολικά... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet