ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2019: Πρώτη φορά στην Άνδρο ρίψη σταυρού σε ποταμό!!!

 Για πρώτη φορά στην Άνδρο έγινε ρίψη σταυρού σε ποτάμι. Η ιδέα ήταν του π. Φιλάρετου εφημερίου των Λαμύρων και του Υψηλού και την αποδέχτηκαν αμέσως οι Μεσαριανοί. Οι δύο κοινότητες συνεργάστηκαν και με την βοήθεια του καιρού - είχε γεμίσει ο μικρός ποταμός νερό - και με την αρωγή κατοίκων, τοπικών αρχών, εφημεριών και επιτρόπων έκαναν κάτι το πρωτότυπο και το διαφορετικό: έριξαν τον σταυρό στυο μικρό ποτάμι που είναι ανάμεσα τους δείχνοντας σε όλους γιατί είναι διαφορετικό νησί η Άνδρος από τα άλλα κυκλαδονήσια, τα οποία δεν έχουν το ορεινό ανάγλυφο και τα πολλά νερά της (φωτ. Εν Άνδρω).

Πρώτη φορά - από τον καιρό της αγροτικής Άνδρου που έπαψε να υπάρχει εδω και πολλες δεκαετιες - το νησί γιόρτασε τα Θεοφάνεια με ρίψη του σταυρού σε ποτάμι. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Λάμυρα παρουσία περίπου 200 ανθρώπων και με κάλυψη για να δει το γεγονός όλο το νησί. Το βίντεο είναι ενδεικτικό της πρωτότυπης εφετινής τελετής (βίντεο Εν Άνδρω).

 Την ιδέα του π. Φιλάρετου στήριξαν τα εκκλησιαστικά συμβούλια, οι επίτροποι και όλοι οι ενορίτες, αλλά και σύσσωμη η αδελφότητα της Παναχράντου και πήγαν όλοι στο ποτάμι στα Λάμυρα για τον αγιασμό των υδάτων. Τον σταυρό έριξε ο γέροντας Ευδόκιμος (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς προσήλθαν περίπου 200 άνθρωποι (περισσότεροι από όσους πήγαν στην Αγία Θαλασσινή στη Χώρα) γιατί η τελετή ήταν πρωτότυπη. Το αξιοσημείωτο ήταν πως υπήρξε και άνθρωπος που ήρθε και μπήκε στο ποτάμι για να σηκώσει τον σταυρό. Να σημειώσουμε πως ο ίδιος λίγο νωρίτερα ήταν και στην Αγία Θαλασσινή και έπιασε τον σταυρό και στην θάλασσα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στη φωτογραφία ο κόσμος και οι μοναχοί της Παναχράντου γύρω από τον βουτηχτή που σήκωσε τον σταυρό και στο ποτάμι. Για το γεγονός του έδωσαν και αναμνηστική εικόνα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο σημερινό γεγονός κατάφερε ακόμα μια φορά ο Κωνσταντής με το σπάνιο πυροτέχνημα του (σταυρός φλεγόμενος πάνω από το ποτάμι) να δώσει χαρακτήρα ιδιαίτερο και πανηγυρικό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η πιο αστεία στηγμή ήταν όταν έχουν φτάσει οι Μεσαριανοί και δεν έχουν ακόμα κατέβει οι Λαμυριανοί και Αψιλιανοί. Ο Στρατής από την Μεσαριά χαιρετώντας τους πρώτους από τους "απέναντι" συντοπίτες ρωτά: "Εμείς οι αποδώ είμαστε του γαμπρού, οι απέναντι της νύφης λέτε να αργήσουν;" Επέσε πολύ γελιο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν εκεί από νωρίς τα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, εθελοντές) καθώς και το ναυτικό του νησιού, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία (φωτ. Εν Άνδρω).

 Φεύγοντας ζητήθηκε από τον ΣΕΔΑ και μια επιπλέον αναμνηστικη φωτογραφία με τους παναχραντινούς. Την δημοσιεύουμε λέγοντας πως παρόντες ήταν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι (Αθηνά Μακρή, Μαρία Βενετίκη, Αθηνά Τσατσομοίρου κλπ) και ο έπαρχος.

 Μια τελευταία πανέμορφη φωτογραφία από την μικρή λίμνη που σχηματίστηκε για να πέσει ο σταυρός (φωτ. Εν Άνδρω).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε μια ώρα το Εν Άνδρω θα αναρτήσει και σχετικό βίντεο από την τελετή.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"