Οι Ανδριώτες του κόσμου. Και τ...
  Διαδρομές στη Μπριζ Έχουμε γράψει πολλές φορές για το πόσοι μάς διαβάζουν σε τακτική βάση σε όλο τον κόσμο. Τα μηνύματα που έρχονται πολλά. Και από μέρη μακρινά. Αν δούμε τον χάρτη περιοχών του κόσμου που διαβάζουν κάθε στιγμή το Εν Άνδρω μένουμε έκπληκτοι. Το ότι μάς διαβάζουν στην Άνδρο ή στην Αττική είναι γνωστό. Το ότι μάς διαβάζουν λεπτομερώς μάλιστα Ανδριώτες στο εξωτερικό σε τέτοιο βαθμό συνεχίζει να μάς εκπλήττει.
Όταν αλλάζουν τα νερά ή τα μυσ...
Πρωινό ενός λαμπερού Σάββατου Οκτωβρίου. Θυμάμαι παλιές διαδρομές κι ανηφορίζω. Χαλκίδα. Εκεί που πήγαινα εκδρομή με το τρένο μαθητής. Εκεί που πήγαινα εκδρομή με τους φίλους φοιτητής. Εκεί που είδαμε την πρώτη παλίρροια, τα νερά να πηγαίνουν πάνω-κάτω ανά έξι ώρες. Εκεί που αλλάζαν τα νερά και τα κοιτάγαμε ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Κοιτώ σήμερα τα νερά που πάνε βόρεια. Θυμίζουν τις πρώτες παλίρροιες του Τάμεση. Θυμάμαι μεταπτυχιακός στο Λονδίνο που κοίταγα το ποτάμι έκπληκτος να πηγαίνει ανάποδα και δεν καταλάβαινα. Ρώτησα έναν Ιρλανδό: "πως γίνεται και πάει ανάποδα;" "Η παλίρροια, φίλε μου", απάντησε. "Μα δεν είμαστε δεκάδες μίλια μακριά από την θάλασσα;" ξαναρώτησα. "Και τι σημασία έχει, η παλίρροια πάει μακρύτερα", ξαναπάντησε. Έτσι, έμαθα πρακτικά την παλίρροια, κοιτάζοντας τα νερά του Ευρίπου στην Ελλάδα και τα μεγάλα ανεβοκατεβάσματα του Τάμεση στο Λονδίνο.
Περιμένοντας το έμβασμα...
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ Η Άνδρος μιας άλλης εποχής. Μεταξύ της αγροτικής και ναυτικής κοινωνίας... (Καλοκαίρι 2023. Το φέρνει η τύχη και κάνουμε μπάνιο στα Γυάλια με τον καπετάν Δημήτρη Ασλάνογλου παλαιό γνώριμο και χρονογράφο της θάλασσας. Με ιστορίες πολλές και καλογραμμένες, που έχουμε δημοσιεύσει παλιά μια σειρά από αυτές. Πιάνουμε κουβέντα και θυμάται μια εποχή που περίμεναν στο σπίτι το έμβασμα του ναυτικού πατέρα για να ζήσουν. Τι γίνεται όμως όταν το έμβασμα αργεί με τα τότε ταχυδρομεία εκείνης της μακρινής εποχής; Μου διηγείται μια ιστορία, που την έχει γράψει σαν χρονογράφημα, σαν αφήγημα. Του λέω να την στείλει. Άνθρωπος ακριβής ο καπετάν Δημήτρης την στέλνει μαζί με μέηλ. Για να μην χαθεί στο δρόμο και αργήσω να την πάρω. Σαν το έμβασμα του πατέρα του εκείνη την μακρινή εποχή. Μέσα σε αυτό το προεκλογικό χρόνο αξίζει να διαβάσετε και μια στιγμή μνήμης από την καθημερινότητα του νησιού μιας άλλης εποχής - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Διαδρομές και συναντήσεις στην...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ   Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Δευτέρα, απόγευμα Ιουλίου. Ταξιδεύω από Άνδρο για Τήνο με το Andros Queen. Στη φιλόξενη γέφυρα του καπετάν Θανάση με τους αξιωματικούς βάρδιας: τον Σταύρο Στεφάνου από την Άρνη και τον Γιώργο Γιγίνη από το Κόρθι. Στη γέφυρα και μια ωραία νεαρή, η Άννα Μαρία. Η θάλασσα ταραγμένη. Ο άνεμος "ορθώνει το πέλαγος σαν Θεοτόκο", όπως έγραψε κι ο Ελύτης. Ξαφνικά στον ορίζοντα εμφανίζεται τρέχοντας με 35 μίλια την ώρα το Super Express. Στα δικά του 35 πρέπει να προσθέσουμε τα 21,5 μίλια του Adros Queen. Συνολική ταχύτητα προσέγγισης 56,5 μίλια. Η συνάντηση διαρκεί δευτερόλεπτα. Μετά τα δύο πλοία χάνονται. Τα εντυπωσιακά πράγματα στη ζωή διαρκούν συνήθως λίγο. Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα τραβήξαμε 4-5 φωτογραφίες. Η κοπέλα δίπλα τράβηξε μία. Ήταν καλύτερη. Την έστειλε να την δημοσιεύσουμε. Με αυτή την εντυπωσιακή φωτογραφία της συνάντησης των δύο πλοίων ξεκινάμε την περιγραφή της διαδρομής μας στην Τήνο...
Η Μονή Παναχράντου στους "Πρωτ...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Μεσημέρι 25ης Μαρτίου. Φτάνω στη Μονή Παναχράντου και πριν κατέβω τις σκάλες ακούω μια φωνή να λέει: "παρακαλώ μην κατεβαίνετε κάνουμε λήψη"! Περιμένω μέχρι να πουν να κατέβω. Κατεβαίνω και πέφτω πάνω στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Τον χαιρετώ εγκάρδια. Ο Σταύρος ξαφνιάζεται. Μετά γελά όταν με γνωρίζει. Πριν πούμε τίποτα άλλο ζητώ μια φωτογραφία του με φόντο την είσοδο της Μονής. Χαμογελά. Και βγάζω την πρώτη φωτογραφία.  
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΖΩΕΣ: Αντίο Σταύρο,...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Ο  Αυτές τις ανοιξιάτικες μέρες της βροχής και των βιαστικών σύννεφων βρέθηκα να περιπλανιέμαι στην κοιλάδα της Χώρας. Από την Μονή Παναχράντου στους Γερακώνες μέχρι το Υψηλού και το Πέταλο. Από την μια μουσκεμένη πλαγιά μέχρι την άλλη. Από το ένα σύννεφό στο άλλο. Από το ψιλόβροχο μέχρι την μπόρα. Από την μεσημεριάτικη ζέστη στη βραδινή ψύχρα. Η Άνδρος έχει πολλά πρόσωπα κι είναι παράξενη και λίγο μαγική στην πρώιμη άνοιξη. Ξεκινώ αυτή την περιδιάβαση σε τοπία οικεία και αγαπημένα, διατρέχοντας στιγμές και πρόσωπα από τις διαφορετικές ζωές μου: στην Άνδρο, στην Αμερική, στην Αγγλία, στην Αθήνα. Τελειώνοντας μια διαδρομή σε μια πόλη, σε έναν τόπο, σε παλιά κι αγαπημένα πρόσωπα, ξεκινώ πάλι από την αρχή: σε μια άλλη ζωή, σε μια άλλη διαδρομή με άλλα πρόσωπα. 
ΡΑΦΗΝΑ: Το νυχτερινό παιχνίδι ...
Από μακριά φάνηκε ένα μεγάλο ψαράδικο να πλησιάζει μέσα στη νύχτα το λιμάνι της Ραφήνας. Γύρω από τον προβολέα της πρύμης πετούσαν εκατοντάδες γλάροι. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό. Εκατοντάδες πουλιά ακολουθούσαν το καράβι από πίσω και από πάνω του δημιουργώντας ένα απίστευτο - σχεδόν κινηματογραφικό - νυχτερινό θέαμα. Με την κάμερα φωτογραφίσαμε την εικόνα που δεν είχαμε ξαναδεί σε τέτοια έκταση. Μπορεί να είχαμε δεκάδες γλάρους να ακολουθούν τα πλοία που ταξιδεύουν για Άνδρο, αλλά τέτοιο τεράστιο πλήθος πουλιών πάνω από ένα ψαράδικο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Η παραπάνω φωτογραφία αποκαλύπτει του λόγου το αληθές... 
Εντυπωσιακή νυχτερινή επιστροφ...
Έφτασε ολόφωτο μέσα στη νύχτα το Superferry στη Ραφήνα. Ολοκλήρωσε επί δίμηνο την ετήσια συντήρηση του και ταξίδεψε για Ραφήνα. Βρεθήκαμε τη νύχτα της Δευτέρας στις 23:00 στον Άγιο Νικόλαο της Ραφήνας για να το φωτογραφίσουμε. Ήταν αυτή η παλιά αγάπη της νιότης μας για τα καράβια της γραμμής μας και όχι μόνο. Ήταν τα καράβια κι ο ναυτικός πατέρας τα ορόσημα της παιδικής ηλικίας μας. Έτσι, σε συνεχή επικοινωνία με τον καπετάν-Θανάση Χαλά βρεθήκαμε γύρω στις 23:00 ψηλά στον Άγιο Νικόλαο της Ραφήνας να φωτογραφίσει την έλευση του όμορφου και λαμπερού πλοίου πίσω στη γραμμή μας.
Προέκυψε νησί... στο Μπατσί!!!...
Η φωτογραφία εντυπωσιακή. Την έστειλε ο Δημήτρης, παλαιός συνοδοιπόρος, στο μεγάλο ταξίδι του Εν Άνδρω, στην Άνδρο. Στο έρημο και μοναχικό Μπατσί των ημερών στην παραλία εκεί που είναι το μπαρ Αλς και η βεράντα του Ευτύχη εδημιουργήθη "νήσος τις"!!! Υποχώρησαν τα νερά λόγω της χειμερινής άμπωτης και ξεπρόβαλε μια νησίδα άμμου εκεί που υπήρχε θάλασσα. Ανάλογα τα ρεύματα και την φουσκονεριά ή θα σταθεροποιηθεί ή θα χαθεί το επόμενο διάστημα. Αυτά είναι τα "παιχνίδια" της θάλασσας στο Μπατσί.