"Ταξιδέυοντας" με το "εν Άνδρω" ανάμεσα Σύρο και ...Άνδρο!

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Η πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το «εν Άνδρω» για μια συνάντηση με θέμα τα περιφερειακά ΜΜΕ των Κυκλάδων στην Σύρο ελάχιστα προμήνυε όσα ακολούθησαν. Πάντως η ευκαιρία να συναντήσουμε συναδέλφους από τις Κυκλάδες ήταν εξαιρετική. Έτσι βρεθήκαμε στην Ερμούπολη Πέμπτη βράδυ 4 Ιουνίου μπροστά στο δημαρχείο σε μια ...συναυλία ροκ για το Νεώριο!!! Βέβαια πρώτα δοκιμαστήκαμε από τις ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες!

Κλείσαμε θέση με το πλοίο που κάνει το μοναδικό δρομολόγιο Παρασκευή πρωί από Άνδρο για Τήνο. Όμως στις 14.00 της Πέμπτης ειδοποίησε το πρακτορείο της Άνδρου πως: «δεν θα γίνει το τακτικό δρομολόγιο»!!! Έτσι, μάθαμε πως τα τακτικά ενδοκυκλαδικά δρομολόγια εξίσου τακτικά …δεν γίνονται!!! Φύγαμε λοιπόν από Ραφήνα για …Πειραιά με αυτοκίνητο και τρέονο! Μετά από τον Πειραιά με πλοίο για Σύρο! Κάναμε τον γύρο της Αττικής (μιας και η Ραφήνα έχει μηδέν πλοία για Συρό) για να πάμε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων!!!

Τα μοναδικά ταβερνάκια και καφέ της πόλης

Κάπως έτσι φτάσαμε Πέμπτη βράδυ. Η Σύρος όπως την θυμόμαστε. Και καλύτερη. Πλήθος νέων ανθρώπων στις καφετέριες στο λιμάνι. Τα ξακουστά ταβερνάκια στους πεζόδρομους πιο ωραία από κάθε άλλη φορά. Όμως η σεζόνκι εδώ, όπως και στην Άνδρο, δεν έχει αρχίσει. Αλλά οι πάντες στη θέση τους έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον πελάτη. Και όταν λέμε οι πάντες εννοούμε τους πάντες: τον ταβερνιάρη από τα …Τρίκαλα, τον σερβιτόρο από την ...Φλώρινα, την ψησταριά του ...Γιαννιώτη!!! «Πολυελληνική» κοινωνία η Σύρος! Έτσι κύλησε η βραδιά με τον παλιόφιλο από τα χρόνια της νιότης Νίκο Χρυσόγελο, από την Σίφνο, ευρωβουλευτή μέχρι πρότινος με τους Πράσινους.

Την επομένη το πρωί μια μεγάλη βόλτα στη Σύρο: από Άγιο Νικόλαο και Βαπόρια, τις γειτονιές «των πλουσίων», μέχρι την Άνω Σύρο και τα στενά περίτεχνα δρομάκια της, τις γειτονιές «των φτωχών» και του "πατριάρχη" του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

 

Τα Βαπόρια, η συνοικία των πλουσίων 

Λεπτομέρειες εσωτερικών χώρων από τον μοναδικό Άγιο Νικόλαο, τον εξαιρετικό Απόλλωνα και το υπέροχο δημαρχείο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ 

Άνω Σύρα, στιγμές στον χώρο και στον χρόνο

Στα γρήγορά προλάβαμε το απόγευμα και μια γρήγορη επίσκεψη και στην εικόνα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στην εκκλησία της Κοιμήσεως. Η εικόνα ήρθε με τους ψαριανούς πρόσφυγγες μετά την καταστροφή των Ψαρών. Ανακαλύφθηκε πως είναι του Ελ Γκρέκο το 1983! Έκτοτε έχει ταξιδέψει και στην Ισπανία στην μεγάλη έκθεση για τον Γκρέκο. Όλα αυτά μας τα πρόλαβε απνευστί με το που μας είδε να μπαίνουμε στην εκκλησία ο χαμογελαστος παπά-Κώστας. Από τον Πειραιά αυτός!

Ο παπα-Κώστας δίπλα στην εικόνα του Θεοτοκόπουλου

Μετά την πρωινή περιήγηση το βράδυ ήταν δείπνο του Ευρωκοινοβουλίου. Στο τραπέζι γύρω-γύρω ιστοσελίδες από Σύρο, Πάρο, Τήνο, Σίφνο και Άνδρο. Καλή παρέα, που την έκανε καλύτερη το κρασί και η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Οι Κυκλάδες στο διαδίκτυο. Όχι όμως μόνο στο διαδίκτυο. Στο απέναντι τραπέζι οι έντυπες Κυκλάδες: εκπρόσωποι  των εφημερίδων από Σύρο, Άνδρο και Σαντορίνη.

Οι συνδαιτυμόνες στο επίσημο δείπνο (διακρίνονται οι εκ Πάρου και Σύρου)

Τελική ανταλλαγή απόψεων το ποιοι και τι αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και στον Τύπο. Συχνά εντελώς άλλοι άνθρωποι και άλλες πληροφορίες αναζητούν οι αναγνώστες των ιστοσελίδων και του περιφερειακού Τύπου. Δύο κόσμοι που ζουν μαζί, αλλά ενίοτε κινούνται παράλληλα! Με μόνο κοινό παρονομαστή την τοπικότητα. Κάτι που οι πρακτικοί αμερικανοι έχουν συνοψίσει από χρόνια: news is local!!!

Μ. Κύρκος. Ρ. Χαρμς, Λ. Αντωνακόπουλος.

 

Στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Την άλλη μέρα το πρωί πρώτη στάση στο εντυπωσιακό νεοκλασικό του Επιμελητήριου των Κυκλάδων (το πρώτο νεοκλασικό της Σύρου). Mια πρώτη ενημέρωση πώς επικοινωνούν ηλεκτρονικά τα 28 νησιά των Κυκλάδων. Έτσι επικοινωνούν γιατί αλλιώς ...γιοκ! Οι Δυτικές Κυκλάδες ακόμα και σήμερα δεν έχουν καράβι, ενώ το καλοκαίρι …είναι πια εδώ ενωμένο δυνατό!!! Ηλεκτρονικά όμως και με την βοήθεια των τηλεδιασκέψεων το επιμελητήριο τα καταφέρνει. Δυστσυχώς τον ακούσαμε μόνο μερικοί «φανατικοί» της πληροφόρησης και μερικοί από τους εισηγητές της ημερίδας. Ήτοι, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος (Το Ποτάμι), ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι) και η πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. Μετά στην ημερίδα όπου στους ομιλητές προστέθηκε και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία).

Η ημερίδα για τα πειφερειακά ΜΜΕ

Η συζήτηση στο πρώτο μέρος γύρω από τα ευρωπαϊκά και στο δεύτερο μέρος γύρω από τα ΜΜΕ της περιφέρειας.  Και μετά ερωτήσεις. Κάνα-δύο, μέρες διαπραγματεύσεων και έντασης, φάνταζαν αιρετικές. Κάποιος συντονιστής (πολιτικά ορθός) σα να στραβομουτσούνιασε! Αλλά η Ρεμπέκα Χάρμς με πολιτική ποιότητα και ευρωπαϊκή ηπιότητα απέδειξε πως με ειλικρίνεια και προσοχή όλα συζητούνται στην Ευρώπη. Επίσης στην εισήγηση της το ίδιο ειλικρινά είχε εκφράσει τις εντυπώσεις της από συναντήσεις που είχε με υπουργούς στην Αθήνα, αλλά και τον σκεπτικισμό της για την ένταση της συζήτησης στην Βουλή, που παρακολούθησε την προηγούμενη. Εμπεριστατωμένες οι απαντήσεις του Λ. Αντωνακόπουλου, εκπροσώπου του ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στοχευμένες οι θέσεις του Νίκου Χρυσόγελου στα ενδοκυκλαδικά προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης. Στις αντιθέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωπαϊκά επικεντρώθηκε η Μ. Σπυράκη. Στα της πολιτιστικής επικοινωνίας στην περιφέρεια ο Μ. Κύρκος κλπ. 

Κάπου εδώ κλείνει η ημερίδα. Όμως μια ημερίδα στην Ερμούπολη δεν παύει να είναι στις Κυκλάδες. Τα νησιά με την δύσκολη συγκοινωνία! Τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια δύσκολα. Ο σαντορινιός εκδότης έπρεπε να φύγει στο μέσο της συζήτησης να προλάβει το πλοίο γιατί μετά θα έφευγε …μια κάποια άλλη μέρα! Κάποια άλλη εκδότρια μόλις που πρόλαβε το επόμενο πλοίο για Τήνο και μετά για Αθήνα! Εμείς ξεμείναμε για την επομένη! Παρέα με ένα τηνιακό εκδότη και έναν παριανό δημοσιογράφο. Θα φεύγαμε την επομένη για Τήνο. Και από εκεί το «δικό» μας πλοίο για Άνδρο (και Ραφήνα)!

Έτσι, το απόβραδο δεχθήκαμε πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου (που ξέμεινε κι αυτός με την γυναίκα του) να δείξουμε την Άνω Σύρο στην Ρεμπέκα Χαρμς. Και η βραδιά ήταν …χάρμα!!! Χάρη στην …μη ύπαρξη ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας!!!  Μερικές φορές απολαμβάνεις την …μη εξυπηρέτηση!!! Κάπως έτσι η ελληνογερμανική παρέα ξεκίνησε από τον καθολικό Άγιο Γεώργιο. Και κατηφόρισε της Άνω Σύρας της κατηφοριές που ανθίζουν οι κληματαριές, τα γιασεμιά, οι βουκαμβίλιες! Μπήκε σε φιλόξενες αυλές και σπίτια παλιών Συριανών, που μας καλωσόρισαν με ζεστασιά. Έβγαλε φωτογραφίες σε στενάκια μοναδικά.

Αυλιδάκια μοναδικά. Και θέα απέραντη...

Και έφτασε σε ένα κουτούκι με απέραντη θέα!!! Δύο τα ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης: το πρώτο η θέα, το δεύτερο η ιστορία  κάθε νησιού στις Κυκλάδες. Σπάνιο πράγμα η ελληνική θέα. Παντού βουνά και λόφοι. Σε αντίθεση με την Γερμανία που είναι παντού πεδιάδες και …πεδιάδες!!! Η ορεινή Βαυαρία απλώς εξαιρείται. Μετά πιάσαμε τα της ιστορίας της Σύρου. Βρήκαμε ευκαιρία να βάλουμε μερικές πινελιές της ιστορίας της Άνδρου (όχι θα αφήναμε την ευκαιρία να πάει χαμένη)!!

Η Ρεμπέκα Χαρμς, ο Νίκος Χρυσόγελος και οι μουσικοί στο καλλιτεχνικό ταβερνάκι της Άνω Σύρου

Όμως η βραδιά δεν έμελλε να κλείσει …εγκυκλοπαιδικά. Μέτα τις 10.30 μια εξαιρετική κομπανία (τρία μπουζούκια, ένας μπαγλαμάς κι ένα τουμπερλέκι) σε μια γωνία της ταβέρνας ξεκίνησε με άσματα του Μάρκου. Υπό τους ήχους του Βαμβακάρη αφήσαμε την κουβέντα για μια άλλη φορά και πλαισιώσαμε την υπέροχη κομπανία "ταξιδεύοντας" μαζί της σε μια Σύρο μακρινή και ονειρική. "Ταξιδέψαμε", λίγες δεκάδες μέτρα από το σπίτι του Μάρκου, σε άλλες εποχές με την Φραγκοσυριανή, τους ρεμπέτες του ντουνιά και τόσα άλλα. Ένας χαμογελαστός ηλικιώμενος δίπλα έσκυψε και μας είπε: αργότερα θα πουν και τα μόρτικα γιατί ο τραγουδιστής είναι κι αυτός παλιός μόρτης... 

Νύχτα γεμάτη θαύματα που είπε κι ο ποιητής...

Νύχτα "φευγάτη". Μέσα της αφεθήκαμε να "ταξιδέψουμε" μακριά από τα φορτία και τους κινδύνους της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της των ημερών. Εκεί στις Άνω Σύρου τις ανηφοριές π’ ανθίζουν οι κληματαριές, τα γιασεμιά και οι βουκαμβίλιες ξεφύγαμε στους ήχους και σις εικόνες μιας άλλης Ελλάδας. Μιας χώρας που εκτός του ότι συχνά ζει στα όρια μπορεί και ξεφεύγει απρόσμενα με τον δικό της τρόπο σε μια νυχτερινή και μοναδική διαπραγμάτευση με την ίδια τη ζωή…

Φωτογραφίες: "εν Άνδρω"