Αγιασμός στην Άνδρο: "...έρχεται ο παπα Φιλάρετος με την αγιαστούρα του..."

Σήμερα παραμονή των Φώτων εκτός από τα κάλαντα που τα έχουμε πια ξεχάσει ειναι η μέρα που ο παπάς της γειτονιάς μας αγιάζει τα σπίτια και φεύγουν οι καλικατζαραίοι λέγοντας: "φεύγετε να φεύγουμε γιατί έρχεται ο τρελό-παπας με την αγιαστούρα του και με την μαγκούρα του"! Αυτά λεέι ο μύθος. Η πραγματικότητα είναι πως στην Άνδρο άντε να βρεις ανοικτό σπίτι να αγιάσει ο παπάς του χωριού ή της πόλης. Τα ίδια και χειροτερα στην Αθήνα. Εκεί άντε να βγει ο παπάς της γειτονιάς και που να πρωτοπάει με τόσο κόσμο. Στη φωτογραφία τα σύνεργα του αγιασμού με φόντο μια μαγική - μετά την χτεσινή καταιγιδα - Χώρα. Αυτή είναι η Ελλάδα... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

 Πάντως στην περιοχή μας ο παπα-Φιλάρετος το έχει εξελίξει το σύστημα του αγιασμού. Παίρνει τηλέφωνο: "που είσαι; Σε 10 λεπτά είμαστε για αγιασμό στο σπίτι σου". Τρέχεις τον ανήφορο για το Υψηλού. Για το καλό. Κι έρχεται ο παπα-Φιλάρετος με την αγιαστούρα του 20 λεπτά αργότερα αφού φτάσεις εσύ λέγοντας: "μην διαμαρτυρηθείς έχουμε τόσα σπίτια στην πλαγιά. Άσε που παίρνουμε και τόσους τηλέφωνο!!!" Δεν διαμαρτύρεσαι. Βρέθηκε παπάς να αγιάσει το σπίτι και θα πεις κουβέντα; Και αρχίζει να αγιάζει χαμογεαστός από τον κήπο. "Να πάνε καλά τα  λεμόνια σου που δεν προκόβουν"!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μπαίνει με φούρια στο σπίτι συνοδεύομενος από τον νεαρό Πέτρο, από τα Λάμυρα. Αγιάζει φουριόζος τα πάντα. Στέκεται και για μια φωτοραφία (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μετά βλέπει το σκαλιστό παγκάκι βγάζει το πετραχείλι του και κάθεται λέγοντας: "Να παρω και μια ανάσα βρε παιδί μου". Πιάνεις την κουβέντα του βγάζεις και μια ακόμα φωτογραφία,  (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά φορά πάλι το πετραχείλι και αποχαιρετά κουνώντας τον σταυρό. Φεύγει σφαίρα - πάντα φουριόζος - λέγοντας: "πάμε έχουμε άλλά τόσα σπίτια"! Μόλις που προλαβαίνεις να πεις "καλή χρονιά" ...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"