Καραντίνα ή ανοσία αγέλης

Του Βασίλη Μαλταμπέ

Αφορμή για σκέψεις πήρα σε μια απ'τις μετρημένες εξόδους απ'το σπίτι,προς διεκπεραίωση  τραπεζικών συναλλαγών. Το μέλλον χρειάζεται απαντήσεις τις οποίες η εν λόγω τράπεζα παρέχει στους πελάτες της. Το διακηρύσσει ρητώς στην είσοδο μέσω διαφημιστικών εντύπων.

Απ' το τζάμι βλέπω Νο.036 αριθμό προτεραιότητας στο ταμείο, ουρά στο πεζοδρόμιο ως στην γωνία του δρόμου. Κάποιος που επιχειρεί να παρακάμψει την μακρυά γραμμή της αναμονής παίρνει την απάντηση: "Όλοι αυτοί για μέσα είμαστε".

Ο κορονοϊός επιβουλεύεται την ζωή πλήττωντας τους πνεύμονες των ασθενών. Ο κίνδυνος μετριάζεται με την παροχή ικανής ποσότητας αέρακαθαρού φορέα της ζωής μέσω μηχανικής υποστήριξης. Ιατροί και νοσοκόμοι με πενιχρά μέσα, διακονούν τον ξέχειλο από πόνο άνθρωπο, τον αποκλεισμένο από κάθε στοργικό χάδι.

Επιλέχτηκε ο αυτοεγκλεισμός από τους υπουργούντες το δημόσιο συμφέρον, με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς από ενδεχόμενους φορείς στον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό. Πρακτική που  βεβαίως αποτελεί ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ των πιο ευνοημένων  κοινωνιών.

Σε χώρες φτωχές έστω και μία μέρα εγκλεισμού ισοδυναμεί με λιμοκτονία. Το "Μένουμε σπίτι" ή όχι, αποτελεί γι' αυτούς μονάχα δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τρόπων φυσικής εξόντωσης.

Αυτή η περίπτωση δεν θα αποφευχθεί και σε μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας των αναπτυγμένων κοινωνιών ξεκινώντας απ'τους πιο αδύναμους και προχωρώντας ανοδικά στην  πυραμίδα, όσο  το Lockdown επιλέγεται σταθερά ως μέσο προστασίας της παράτασης της επιβίωσης.

Αυτή η προτεραιότητα του σύγχρονου πολιτισμού που σε άλλες ιστορικές στιγμές  θα ήταν σε αμφισβήτηση,σήμερα είναι δόγμα.Δηλαδή το ότι ο άνθρωπος υπάρχει μόνο ως βιολογικό ον που συγκροτεί ΑΓΕΛΕΣ.

Εξ ου και το ολοκληρωτικό πνίξιμο του εκκλησιαστικού γεγονότος που αναδεικνύει το ΠΡΟΣΩΠΟ. Αποδεικνύεται έτσι η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ που υφίσταται ο εκκλησιαστικός τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες και η χλιαρότητα των πολλών.

Ο νεωτερικός πολιτισμός στον οποίο ζούμε ανταποκρίνεται αυτοκαταστροφικά με  αφορμή την απειλή της πανδημίας. Στραγγαλίζει  ορισμένους απ'τους κύριους πυλώνες του οικοδομήματός του: την κατανάλωση, την ελεύθερη διακίνηση ατόμων και προιόντων. Αποδεικνύεται γυμνός μέσ'την αλαζονεία της "παντοδυναμίας"του.

Το μέλλον σ'αυτή την μακρά ιστορία της παρακμής θα εξαρτηθεί απ τις επιλογές μας. Αν θα δώσουμε ανάσες και δυνατότητα ποιότητας ζωής στους συνανθρώπους μας μεταδίδοντας τις ξεχασμένες παραμελημένες αξίες του ορθόδοξου πολιτισμού, αγκαλιάζοντας δηλαδή έμπρακτα τον Χριστό που εκουσίως υπέμεινε σταυρό ή θα χτίσουμε οδοφράγματα καλλιεργώντας συνθήκες φόβου και αναλύοντας εις το διηνεκές στατιστικές θανάτων.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ