Γιάννης Τριδήμας: Ανεμογεννήτριες και κλιματική αλλαγή...

Οι τρεις νέες ανεμογεννήτριες από το μονοπάτι της Λειβάδιζας: "παρά τις καταστροφολογίες από διάφορες Κασσάνδρες, η Άνδρος δίνει ένα χέρι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» (Γιάννης Τριδύμας).

Με έκπληξη άκουσα την πληροφορία φίλου/αναγνώστη πως ο Γιάννης Τριδήμας, από τις Μερμηγκιές, καθηγητής μηχανολόγος/μηχανικός στο Λίβερπουλ, ήταν στην Άνδρο και μάλιστα έκανε και παρέμβαση στο προφίλ του στο facebook μιλώντας με νηφαλιότητα για τις ανεμογεννήτριες και την κλιματική αλλαγή.

Είχε δημοσιεύσει δύο φωτογραφίες των ανεμογεννητριών στο Καλυβάρι με μια λεζάντα που έλεγε: «Οι καινούργιες και οι παλιές ανεμογεννήτριες της βορειοδυτικής Άνδρου από το μονοπάτι Σταυρός-Λειβάδεζα. Παρά τις καταστροφολογίες από διάφορες Κασσάνδρες, η Άνδρος δίνει ένα χέρι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.»

Τον πήραμε τηλέφωνο να μας πει τις απόψεις του μιας και είναι και μέλος του Andros Routes, το οποίο έχει «στρατευθεί» στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών τόσο στο Καλυβάρι όσο και στο Φραγκάκι. Η συζήτηση χαλαρή και σε ήπιους τόνους. Ο καθηγητής Γιάννης Τριδήμας δεν πιστεύει τις καταστροφολογικές αναφορές μερικών φίλων του πεζοπόρων. Βλέπει τα πράγματα από την σκοπιά της ανάγκης να γίνει κάτι για την κλιματική αλλαγή που επέρχεται. Οι ήπιες μορφές ενέργειας είναι αναγκαίες.

Κατανοεί όμως και τις αντιδράσεις ορισμένων στην Άνδρο γιατί πριν πολλά χρόνια όταν ήταν να μπουν στο Λίβερπουλ οι πρώτες 5 ανεμογεννήτριες στο λιμάνι οι κάτοικοι αντέδρασαν θεωρώντας πως... «θα σήκωναν σκόνη»!! Προσέφυγαν στο πανεπιστήμιο που εργαζόταν και ανέλαβε αυτός να κάνει μια μελέτη. Τα αποτελέσματα της τους έπεισαν πως οι ανεμογεννήτριες θα ήταν καλές. Και φυσικά... δεν "θα σήκωναν σκόνη"! Μάλιστα με τον τρόπο τους έκοβαν και τον δυνατό αέρα αφού απορροφούσαν ενέργεια από αυτόν. Έτσι ο αέρας έπεφτε μετά από αυτές!

Σήμερα, όπως εξηγεί, από το Λίβερπουλ και προς την Ουαλία, μπορείς να δεις στη θάλασσα ολόκληρες «φάρμες» από ανεμογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό για την Δυτική Αγγλία.

Ακούγοντας τον ρωτήσαμε αν έχει επιχειρήσει να πει τις απόψεις του στους κύκλους του όπου πολλοί θεωρούν τις ανεμογεννήτριες κατάρα. Γέλασε και είπε πως μερικοί που είναι απλοί παραθεριστές δεν πρόκειται να πειστούν γιατί βλέπουν την Άνδρο σαν «δική» τους υπόθεση κι ελάχιστα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ντόπιων. Επίσης, αναρωτήθηκε: "τι θα γίνει στην Άνδρο και στην Μεσόγειο αν το κλίμα χειροτερεύσει;"

Προσπαθεί λοιπόν να εξηγήσει πως δεν πρέπει να καταστροφολογούν κι ελπίζει πως θα τους πείσει. Στοχεύει μάλιστα να προτείνει στους πεζοπόρους φίλους του μια εκδρομή στις ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι και να συζητήσει το θέμα μαζί τους.

Κλείσαμε την συζήτηση και ευχηθήκαμε καλή δύναμη στην προσπάθεια του. Υποσχεθήκαμε την επόμενη εβδομάδα να κάνουμε μια μέρα μαζί του τον καθημερινό περίπατο μας στο μονοπάτι των Φρουσαίων που είναι, όπως εξήγησε, από τα καλύτερα της βόρειας Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»