Πάνω Φελλός: Ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις! Και η ανατολή... ανάποδη!!!

 

   Τις ατέλειωτες μέρες και ώρες της καραντίνας, που όλοι προσπαθούμε να απασχολήσουμε  τον χρόνο και το μυαλό μας  δημιουργικά, η σκέψη  και η φαντασία μου πετάνε  στο Γαύριο και προσγειώνονται στον Πάνω Φελλό ….

Το καμπανάκι χτυπά !!  Ο βελουδένιος ήχος του απλώνετε σ ‘όλο το κτήμα .Η ώρα είναι 3 λεπτά πριν από την δύση του ήλιου !! Όλοι σταματούν ό,τι κάνουν, όπου κι’ αν βρίσκονται και τρέχουν στην βεράντα ή στα ψηλά σημεία του κτήματος για να έχουν καλύτερη θέα !!  Όλοι είναι σκεπτικοί . Συγκεντρώνουν την σκέψη τους για το ποια ευχή θα κάνουν την στιγμή που ο ήλιος θα κρύβεται πίσω από τα βουνά της Εύβοιας...

  Βρισκόμαστε στον Πάνω Φελλό. Μπροστά μας είναι η ρεματιά του Κάτω Φελλού και στην συνέχεια ο Κάβο Ντόρος με τα χίλια χρώματα, τις χιλιάδες αλλαγές και τις δεκάδες πλοία  μεγάλα και μικρά,  Φορτηγά, επιβατικά, Ro-Ro , κότερα, ιστιοφόρα, ψαράδικα, και σπάνια  θεόρατα γεωτρύπανα  από την Μαύρη Θάλασσα προς το Μαρόκο και πολεμικά.  Η εγγονούλα μου έχει μια πρόταση  αν βάζαμε διόδια σε όλα τα πλοία που περνάν , ανάλογο με το μέγεθος, όχι μεγάλα ποσά , 20 ευρώ μόνο, θα γινόμασταν γρήγορα πάμπλουτοι... 

Από τα παιδικά μας χρόνια, την ώρα, την στιγμή , το δευτερόλεπτο που ο ήλιος χάνετε,  ‘’ξέραμε ‘’ πως ό,τι ευχή κάνεις, θα πραγματοποιηθεί..  Από πού και πότε ξεκίνησε η δοξασία  αυτή ποτέ δεν το μάθαμε..  Μας άρεσε και την διατηρούμε…

      Τα τελευταία λεπτά που ο ήλιος γλύφει το βουνό, τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν με τους ξαναμμένους επιβάτες τους από τον Ζόργκο και τους χορτάτους από του Κόση, μόλις περάσουν από το Σχολείο και την χωρίς καμία σήμανση  μοναδική  Πηγή  του, στην ευθεία πριν φθάσουν στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας,  Κόβουν την ταχύτητα και μερικοί σταματούν για να απολαύσουν την βουτιά του.  Είναι η ώρα της προσμονής και της γαλήνης.

Πολλοί αφήνουν το αυτοκίνητο στην πλατεία της εκκλησίας και σκαρφαλώνουν στην περίφραξη για να βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο το φλογερό φιλί του ήλιου με την νύχτα:

Η δύση από εδώ δεν είναι σταθερή!!! Το καλοκαίρι δύει στoν Πλατανιστό της Εύβοιας, αλλά σιγά-σιγά μετατοπίζεται προς τα δυτικά και τον χειμώνα δύει στα νησιά , στην Κέα !!

Όμως η ανατολή είναι ανάποδη!!!. Η ‘’ανατολή’’ του ήλιου στον Πάνω Φελλό, γίνεται αισθητή και ‘’αρχίζει’’ από τα δυτικά, από τα βουνά της Εύβοιας!!!  Στην αρχή φέγγουν τα βουνά, μετά φεγγίζουν οι ακτές της Εύβοιας στον Πλατύ Γιαλό και τον Κάλαμο, ύστερα βλέπουμε τον ήλιο να τρέχει προς τα παράλια της Άνδρου, την ρεματιά του Κάτω Φελλού και επιτέλους μας  φτάνει, ενώ συγχρόνως λάμπει θεϊκός πάνω από το Πετρωτό στην Ανατολή , αλλάζοντας την ατμόσφαιρα με την ζεστασιά του .  Καλημέρα Ήλιε!!!

                                                                                 Ι.Π. – Άλκης          22/11/2020

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι φωτογραφίες από τον Πάνω Φελλό που συνοδεύουν το χρονογράφημα είναι του Ι.Π. - Άλκη