Της Υπαπαντής…

Γράφει ο Ι.Π. – Άλκης

 

      Σήμερα 2 Φεβρουαρίου γιορτάζει το εκκλησάκι της Υπαπαντής που βρίσκεται στον Κάτω Φελλό. Με το εκκλησάκι αυτό έχω ιδιαίτερους δεσμούς γιατί και εγώ γιορτάζω, έχω τα γενέθλιά μου !! Από τότε που ήρθα στην Άνδρο, σχεδόν κάθε χρονιά τέτοια μέρα, οποιονδήποτε καιρό να κάνει έρχομαι και παρακολουθώ την μοναδική λειτουργία.

      Το εσωτερικό τότε ήταν φανταστικό, γι’ αυτό και το αγάπησα τόσο. Το πάτωμα ήταν ‘’πατημένο χώμα΄΄  λίγο ανώμαλο. Αλλά το μοναδικό και ανεπανάληπτο, - που λυπάμαι που δεν πρόλαβα να το απαθανατίσω φωτογραφίζοντάς το – ήταν ότι το ¼ του εσωτερικού το κατελάμβανε ..ένας βράχος.  Το εκκλησάκι είχε χτιστεί γύρω από έναν βράχο, ίσως για να είναι στέρεο, και πράγματι ήταν διότι είχε επιβιώσει από τον μεγάλο κατακλυσμό που είχε βουλιάξει ολόκληρο τον Πάνω Φελλό.

      Αξέχαστες θα μου μείνουν κάποιες λειτουργίας με τον αξέχαστο και  αξιαγάπητο παπα-Δημήτρη από τον Πάνω Φελλό.  Θάταν δε θάταν 15 οι πιστοί.  Η  δραστήρια ‘’πρόεδρος’’ έφερνε γλυκά, τσίπουρο και κάτι ακόμη, τάβαζε σε ένα τραπεζάκι έξω από το εκκλησάκι μαζί με τα πεντανόστημα πρόσφορα και ..  ήταν όλα νόστιμα.  Πολλές φορές ψιλόβρεχε, άλλοτε είχε λιακάδα, μια φορά θυμάμαι μπήκαμε με λιακάδα και βγήκαμε με 2 δάκτυλα χιόνι!! Τα αυτοκίνητα που είχαν κατέβη για να μεταφέρουν κάποιες γερόντισσες δεν μπορούσαν να ανέβουν και χρειάστηκαν την βοήθεια κάποιων αγροτικών αυτοκινήτων. 

      Ήταν γραφική η εικόνα να βλέπεις τους πιστούς να ανεβαίνουν το δρομάκι μέχρι την πλατεία της Ευαγγελίστριας που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητα.  Ήταν μεγάλη ανηφοριά και σχεδόν πάντα έκανε τσουχτερό κρύο. Οι περισσότεροι μασουλούσαν κάποιο κουλουράκι ή παίρναν δύναμι με το τσιπουράκι από μικρό πλαστικό ποτηράκι. Το κουτσομπολιό έδινε και έπαιρνε. Όπως σε όλες τις επετειακές λειτουργίες που γίνεται συνάντηση ξεχασμένων γειτόνων, έτσι και εδώ κυκλοφορούσαν όλα τα ‘’νέα’’, σίγουρα σε βελτιωμένες εκδόσεις..

      Γεροί να είμαστε!!  Του χρόνου θα είμαι εδώ!!

2/2/2021