ΑΝΔΡΟΣ 2024: Από τον οβελία στον φούρνο κι από τον λαμπριάτη... στο σούσι!!!

Ήρθε κόσμος όπως θέλει η παράδοση των ημερών του Πάσχα. Όμως, ποια παράδοση κυριάρχησε γαστριμαργικά; Οι απαντήσεις που λάβαμε χωρίς μάλιστα να ρωτήσουμε εκπλήττουν...

"Κι όμως κινείται..." επέμεινε ο Γαλιλαίος μετά την δίκη του που ομολόγησε ότι "η γη δεν κινείται". Κι όμως και η παράδοση κινείται και δεν μένει ακίνητη  μπορούμε να πούμε εμείς αφού ακούσαμε δύο εστιάτορες (Λιθοδομή - Κόρθι και Σταμάτης - Μπατσί) και έναν παραγωγό - κρεοπώλη της Άνδρου (Ζαγοραίο-Κόρθι), με τους οποίους συναντηθήκαμε τυχαία κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων μας στο νησί αυτές τις πασχαλινές μέρες και μίλησαν αυθόρμητα για τις προτιμήσεις των Ελλήνων από τον οβελία και τον λαμπριάτη στο αρνί ή κατσίκι στον φούρνο με πατάτες...

Ο Γιώργος Ζαγοραίος άρχισε πρώτος τις παρατηρήσεις. Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις, που ξαφνιάζουν...

Ας ξεκινήσουμε με τα παραδοσιακά που αλλάζουν. Μάς εξηγούσε ο Γιώργος Ζαγοραίος - εκ των κορυφαίων παραγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων -, που έχει παραδοσιακό μεγάλο αγρόκτημα στο Κόρθι, πως οι άνθρωποι αλλάζουν συνήθειες στη διαχείριση του αρνιού το Πάσχα. Κάποτε ο παραδοσιακός ανδριώτικος λαμπριάτης κυριαρχούσε στο νησί. Μετά ο παραδοσιακός ελληνικός οβελίας εξαπλώθηκε και κυριάρχησε. Τα τελευταία χρόνια άρχισε και ο οβελίας να υποχωρεί και την θέση παίρνει το μπουτάκι στον φούρνο με πατάτες!!! 

Ο παραδοσιακός οβελίας ήταν παρών κι εφέτος σε πολλά πασχαλινά γλέντια. Κι αυτό την ώρα που ο παραδοσιακός λαμπριάτης της Άνδρου μοιάζει να έχει χαθεί. 

Και συνεχίζει ο Γιώργος Ζαγοραίος: "Δεν μπορείς να φανταστείς τις διαφορές που έχουν επέλθει. Εφέτος δώσαμε κοντά 70 αρνιά στο νησί εμείς. Κι αυτά μόνο στους παραθεριστές γιατί οι ντόπιοι δεν αγοράζουν μιας και όλοι έχουν το δικό τους αρνί για το Πάσχα. Όμως το τι μπούτια και άλλα μέρη του αρνιού δώσαμε δεν μπορώ να σου πω. Σε όλο το Κόρθι και στην Χώρα πλήθος τα κουτιά που ταξίδεψαν με τα μέρη του αρνιού και του κατσικιού. Όλα για φούρνο . Πλέον περάσαμε στον αστερισμό του αρνιού ή του κατσικιού στον φούρνο με πατάτες".  

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά ξαφνιάζει ακόμα περισσότερο πως πολλοί πια ακόμα και τις παραδοσιακές ελληνικές μέρες του αρνιού και του κατσικιού δοκιμάζουν ψάρι! Και παραγγέλνουν γιαπωνέζικο... σούσι!!!

Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου φτάσαμε μεσημέρι Δευτέρας του Πάσχα στον Σταμάτη στο Μπατσί. Οι άνθρωποι ήταν στα όρια τους. Το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα κυριολεκτικά βούλιαξαν στη δουλειά. 20 άτομα προσωπικό και δεν έφτασαν. Κι αυτό γιατί οι επισκέπτες έφτασαν κι αυτοί κατά κύματα μετά την Μ. Πέμπτη. Και βγήκαν Σάββατο και Κυριακή να φάνε. Και στο Μπατσί, σε αντίθεση με άλλα μέρη της Άνδρου, είχαν ανοίξει όλα τα μαγαζιά. "Βούλιαξαν" στην κυριολεξία από κόσμο και... βροχή! Το απόβραδο και το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου την ώρα της βροχής άδειασαν όλα τα τραπέζια του πεζόδρομου και δεκάδες πελάτες φιλοξενήθηκαν σε χώρους διπλανών καταστημάτων εντελώς άσχετων με την εστίαση. Όλοι έβαλαν πλάτη για να διασωθεί η βραδιά. Και τα κατάφεραν...   

Εκπληκτικό, πιάτο με φαγκρί-σούσι την Δευτέρα του Πάσχα! Ή, όταν η ελληνική παράδοση σμίγει με μια άλλη παράδοση... 

Όμως αυτό που εξέπληξε τους ανθρώπους στον "Σταμάτη" ήταν η πέρα κάθε προσδοκίας επιτυχία που είχε... το σούσι! Βγαλμένο από την μεγάλη ιαπωνική παράδοση το σούσι μετακόμισε στην Ευρώπη πριν φτάσει στην Ελλάδα και στην Άνδρο. Ο νέος σεφ του μαγαζιού, ο νεαρός Σταμάτης Θωμάς, μάς εξήγησε πως μέσα στο Πάσχα του οβελία αυτός έδωσε 80 μερίδες σούσι "take away" στην Άνδρο! Και δεκάδες ακόμα στο εστιατόριο, που σημειωτέον είναι παραδοσιακό από το 1960. Ο νεαρός σεφ σκέφτηκε εδώ και δύο χρόνια απλώς να δοκιμάσει και το σούσι, που εκπαιδεύτηκε στην Γαλλία, όπου και δούλεψε ένα διάστημα. Η εφετινή επιτυχία του τις μεγάλες μέρες της παράδοσης του οβελία ξάφνιασε ακόμα και αυτόν. Όλα λοιπόν κινούνται. Και οι παραδόσεις εξελίσσονται. Και ενίοτε αλλάζουν μπλέκοντας με άλλες παραδόσεις...  

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet