Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι. Έφεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις αθωώσεις.

 

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2018. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα 5 έτη, ορίζοντας πως οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο, καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μέχρι τότε, επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης.

Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου με κάποιους να ξεσπούν σε λυγμούς και άλλους να φωνάζουν. Όπως φαίνεται και στο βίντεο του Star, μόλις ανακοινώθηκαν οι εξαγοράσιμες ποινές στους κατηγορούμενους ξεχείλισε η οργή των συγγενών, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας. Ακούστηκαν φωνές, κατάρες, ουρλιαχτά, κλάματα, ακόμα και ειρωνικά χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι κινήθηκαν προς το μέρος των κατηγορουμένων. Μάλιστα, συγγενείς επιτέθηκαν στους κατηγορούμενους ακόμα και με καρέκλες.

Κανένα πρακτικό αντίκρισμα με την έφεση

Ουσιαστικά, όπως παρατηρούσαν δικαστικές πηγές, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους συγγενείς των θυμάτων, πλην ίσως να ανατραπεί η απόφαση για όσους αθωώθηκαν. Ωστόσο, και πάλι τα εκτιτέα έτη θα είναι 5 και πάλι θα μετατραπούν σε χρηματική ποινή.

Οι ποινές επιβλήθηκαν με τις ευμενέστερες διατάξεις που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς, με αυτό το κατηγορητήριο, οι συγγενείς δεν θα δουν κανέναν στη φυλακή, ακόμη και αν καταδικαστούν και άλλοι» σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, εξήγησε ότι «... το 2019, αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις, γενικώς, του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα, λοιπόν, η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε: «Θα σας πω πού θα ήταν η διαφορά; Στο νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Τι φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων

«Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια» φώναξαν συγγενείς, αφότου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για την ενοχή 6 ατόμων και την αθώωση 15 εκ των κατηγορουμένων.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…», είπε κάποιος.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα.

«Σήμερα τους καίτε ξανά», έλεγαν άλλοι συγγενείς.

«Ντροπή σας».

Έφεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις 15 αθωώσεις

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της προς διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν παύει πάντως να προξενεί εντύπωση η καταδίκη μόνο των επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος, αλλά όχι της Πολιτικής Προστασίας που υποτίθεται ότι επωμίζεται τον συντονιστικό ρόλο. Και ναι έχετε δίκιο ότι δεν ακούστηκε εκ μέρους τους ούτε μια συγγνώμη. Μόνο ασεβείς πανηγυρισμούς βλέπω από φανατικούς οπαδούς, καθώς και την Ακρίτα με την -έτυχε μια στραβή στη βάρδια της- Δούρου να χαριεντίζονται διαδικτυακώς γιατί δικαιώθηκαν λέει!!
Οσον αφορά το μέγεθος των ποινών, έχω την εντύπωση και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι μεγαλύτερη χρηματική ποινή βλέπουμε να επιβάλλεται για εγκατάλειψη/ κακομεταχείριση ζώων, η οποία μάλιστα πληρώνεται εξ ολοκλήρου εν είδει προστίμου, παρά για ευθύνη σε αφανισμό εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών (40000€ έκαστος με 10€ ημερησίως). Βέβαια ελλείψει ιδιαίτερων νομικών γνώσεων υπάρχει ο κίνδυνος να πέφτω στην παγίδα του λαϊκισμού, γι' αυτό και θα ήταν περισσότερο χρήσιμη η παρέμβαση στα σχόλια κάποιου γνώστη, ωστόσο έχω την αίσθηση μιας άδικης, αψυχολόγητης, προκλητικής αναντιστοιχίας μεταξύ αδικημάτων και χρηματικών ή μη ποινών. Για παράδειγμα, θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος, σε περίπτωση που αντίστοιχη περίπτωση με το Μάτι εκδικαζόταν βάσει του νέου ποινικού κώδικα και όχι με το νόμο Παπαγγελόπουλου, αν η ποινή θα ήταν πάλι μικρότερη από το πρόστιμο των 120000€ που επιβλήθηκε τις προάλλες σε γυναίκα που πέταξε κουτάβια στα σκουπίδια...

This comment was minimized by the moderator on the site

Με έκπληξη - όπως όλη η ελληνική κοινωνία - είδαμε τις ποινές-χάδι για τον θάνατο 104 ανθρώπων στο Μάτι. Κάτι παραπάνω από 400 ευρώ ο νεκρός και αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι. Και αθωώθηκαν όλοι όσοι είχαν πει ψέματα εκείνο το βράδυ η παράσταιναν τους ανήξερους. Όλοι όσοι πίεσαν και αλλάξαν τα πρωτόκολλα, άλλαξαν καταθέσεις, αλλάξαν τους νόμους. Μπράβο τους. Περιμένουμε τα ίδια και για τα Τέμπη. Ή, μήπως εκεί οι καμένοι νεκροί είναι διαφορετικοί από τους καμένους νεκρούς στο Μάτι;
Με έκπληξη είδαμε σχόλια εναντίον μας. Μάς χρέωναν όλο το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκε ο Καπάκης. Λες και είμαστε εμείς οι εισαγγελείς. Μας εκπλήττει που υπάρχουν ανδριώτες που "πανηγυρίζουν" σχολιαζοντας την μη καταδίκη κανενός για το έγκλημα στο Ματι. Ή. μάλλον δεν θα έπρεπε να μάς εκπλήττει τίποτα μιας και κανείς από το 2018 μέχρι σήμερα κανείς από τον τότε πρωθυπουργό και τους υπουργούς του που ήταν στο "συντονιστικό" μαζί με τον Καπάκη (τι συντόνιζαν αλήθεια;) δεν είπε ούτε ένα συγνώμη για τα μάτια. Αν θυμόμαστε καλά τα είχαν βρει όλα τέλεια. Με τέτοια "τελειότητα" τότε φτάσαμε στα Τέμπη. Μπράβο σας που πανηγυρίσατε τις αθωώσεις για τις οποίες ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕ όλη η ελληνική κοινωνία. Κι αντί να μουλόξετε βγάζετε και γλώσσα. Κάτι ΜΠΑΤΣΙΩΤΕΣ κάτι ΜΗΤΣΟΙ κάτι ΦΡΙΞΟΙ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 εβδομάδες πριν από το χρήστη enandro enandro