Match Race από τον ΝΟΑ στην Άνδρο

Του Στέλιου Μαρκουίζου

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης Hellenic Match Racing Tour με τους κορυφαίους Έλληνες ιστιοπλόους να δίνουν δυνατές μάχες με φόντο τη Χώρα της Άνδρου. Το υψηλό επίπεδο των αγωνιζομένων, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, το όμορφο σκηνικό και η φιλοξενία του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, συνέβαλαν στο όμορφο αποτέλεσμα, αντάξιο της πλούσιας ναυτικής ιστορίας του τόπου.

Τι είναι το Match Race

Το match race, έχει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι διαφέρουν από τους κανονισμούς των υπολοίπων αγώνων τριγώνου, δημιουργώντας άμεσο και επιθετικό ανταγωνισμό στον οποίο ακόμα και οι συγκρούσεις είναι κάτι συνηθισμένο.

Η συμμετοχή στο match race, είναι εξαιρετικά συναρπαστική και το θέαμα σε σύγκριση με άλλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις εντυπωσιακό. Πριν από την εκκίνηση, οι ομάδες αγωνίζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο, κυκλώνοντας ο ένας τον άλλον. Ακολουθεί μία σχετικά σύντομη κούρσα δύο γύρων όρτσα πρίμα κατά την οποία οι δύο αντίπαλοι παίζουν ένα πολύπλοκο παιχνίδι γάτας – ποντικού πριν τερματίσουν πρίμα.

Τα σκάφη ξεκινούν από την γραμμή εκκίνησης και πλέουν όρτσα στην πρώτη σημαδούρα που καβατζάρεται δεξιόστροφα (δεξιά πλευρά). Τα μπαλόνια βιράρονται, και η μονομαχία συνεχίζεται πρίμα στην δεύτερη σημαδούρα που τοποθετείται σε κοντινή απόσταση με τη γραμμή εκκίνησης, 100 μέτρα πιο πάνω. Οι αγώνες διαρκούν 15-20 λεπτά και είναι συχνά δύσκολη η ανάδειξη του νικητή μέχρι και το τέλος της κούρσας.

Ο αγώνας

Στον αγώνα συμμετείχαν οκτώ ομάδες, που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Η Χώρα της Άνδρου ήταν ο δεύτερος σταθμός του Hellenic Match Racing Tour. Οι απαιτητικές καιρικές συνθήκες οδήγησαν τις ομάδες σε δυνατές μονομαχίες, όπου ρόλο έπαιζε και η παραμικρή λεπτομέρεια καθώς ο άνεμος  άλλαζε διεύθυνση και ένταση στον αγωνιστικό στίβο.

Το τέλος της πρώτης ημέρας βρήκε στην κορυφή του πίνακα κατάταξης τις ομάδες του Αλέξανδρου Ταγαρόπουλου (Ελληνική Αστυνομία) και του Στρατή Ανδρεάδη (Dark ‘n Stormy), που έδειξαν αποφασισμένες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του αγώνα της Πάρου.

 Η δεύτερη ήμερα των αγώνων βρήκε την ομάδα “Dark ‘n Stormy” του Στρατή Ανδρεάδη να έχει ολοκληρώσει την προκριματική φάση αήττητη με εντυπωσιακό σκορ 7-0 και να πάρει το πρώτο εισιτήριο για τους ημιτελικούς, με την ομάδα  της  “Ελληνικής Αστυνομίας” του Αλέξανδρου Ταγαρόπουλου, ύστερα από εξαιρετική απόδοση, να είναι η άλλη ομάδα που κέρδισε την απευθείας πρόκριση.

Οι άλλες δυο θέσεις κρίθηκαν ύστερα από δυνατές μάχες, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Παναγιώτη Μάντη να επικρατεί της ομάδας της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου 2-0 και την ομάδα Ursa Minor να καταφέρνει τελικά να επιβληθεί δύσκολα της ομάδας του Θεόδορου Τσουλφά με 2-1, σε μία μονομαχία επανάληψη του τελικού της Πάρου, που ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής.

 Στα ημιτελικά που ακολούθησαν, η ομάδα “Dark ‘n Stormy” του Στρατή Ανδρεάδη επέλεξε να μονομαχήσει με την νικήτρια ομάδα της πρώτης φάσης του HMRT - Ursa Minor - αποβλέποντας στην μείωση της μεταξύ τους βαθμολογικής διαφοράς. Έτσι, το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών, που προέκυψε αυτόματα, ήταν αυτό των ομάδων της “Ελληνικής Αστυνομίας» και της “VMG Team”.

Τελικά, ο μεγάλος και ο μικρός τελικός έληξαν με το ίδιο σκορ 3-0 βρίσκοντας την ομάδα “VMG Team” του παγκόσμιου πρωταθλητή Παναγιώτη Μάντη να πανηγυρίζει τη νίκη στον αγώνα της Άνδρου. Ο Στρατής Ανδρεάδης και η ομάδα του δεν κατάφεραν να κρατήσουν την εξαιρετική τους απόδοση με μικρά λάθη να τους οδηγούν στη 2η θέση, ενώ ο Ιάσονας Σπανομανώλης και η “Ursa Minor” ανεβάζοντας απόδοση βρέθηκαν στην τρίτη θέση. Χαμένος της τελικής φάσης ο Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος και η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν κατάφερε να πλασαριστεί στα μετάλλια παρά την πολύ καλή εμφάνιση.

 

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος μετά τους δύο πρώτους αγώνες έχει ως εξής:

 

P

Name

Par

And

Ath

Pts

1

Παναγιώτης Μάντης  VMG Team

6

8

0

14

2

Ιάσονας Σπανομανώλης  Ursa Minor

8

6

0

14

3

Στρατής Ανδρεάδης  Darkn' Stormy

5

7

0

12

4

ΘεόδωροςΤσουλφάςTsoulfas Sailing Team

7

4

0

11

5

Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος Hellenic Police

4

5

0

9

6

Σοφία Μπεκατώρου Hellenic Wind

3

3

0

6

7

Μ. Χ. Κοντογιαννοπούλου Duende

2

2

0

4

8

Jurek Strzemiecki  Jolly

1

1

0

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet