Πλαγκτόν οι αφροί κι οι θαλάσσ...
  Του Γιώργου Γιαννίκου Μηχανολόγου ΕΜΠ   (Με το τέλος του καλοκαιριού πολλοί βρέθηκαν να κολυμπάνε δίπλα σε αφρούς και φυσαλίδες. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και ιδού η απάντηση τους - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙ...
Δεν θα ξεκινήσει δρομολόγιο κανένα από τα τρία πλοία από Ραφήνα (Andros, Superferry, Αικατερίνη) και δύσκολο να επιστρέψουν στη Ραφήνα σήμερα το πρωί τα δύο πλοία (Θεολόγος, Superferry II) λόγω απαγορευτικού της ΕΜΥ. Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα πελάγη. Αναλόγως με την εξέλιξη του καιρού θα τροποποιηθούν – αν γίνει εφικτό – κάποια δρομολόγια. Το φθινόπωρο μπήκε αγριεμένο εφέτος… «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»
Λιονταρόψαρο στις Αποθήκες!!! ...
Του Στέλιου Φανουράκη Γεωπόνος-Ιχθυολόγος Λιονταρόψαρο στην όμορφη παραλία των Αποθηκών! Πρόκειται για ψάρι που περνά στη Μεσόγειο από το Σουέζ. Μαζί με άλλα αντίστοιχα ψάρια όπως η αγριόσαλπα ή Γερμανός, ο μονόχειρας κλπ, έχουν αρχίσει να αποτελούν την καθημερινότητα στους βυθούς της Άνδρου.
Η φωτιά από τα Βίλια στον ουρα...
Ο ήλιος χάθηκε σχεδόν πίσω από τα αποκαΐδια των Βιλίων που άπλωναν στον ουρανό και σκέπαζαν τη δύση της Άνδρου. Το τεράστιο γκρίζο σύννεφο του καπνού με τις κοκκινοκίτρινες ανταύγειες του ήλιου στα άκρα, που ήταν σα να αποτύπωναν την φωτιά στον ουρανό, άπλωσε από τη μια μέχρι την άλλη άκρη στον ορίζοντα.
Το καλοκαίρι της ερημοποίησης ...
Η υδροφόρα γεμίζει την δεξαμενή. Μπροστά οι πηγές κοντεύουν να στερέψουν. Από 6-7 κεφαλάρια των Μαινήτων τρέχει μόνο το πρώτο!!! Πρωινό. 17 Αυγούστου 2021. Στις Μαίνητες για μέλι. Απελπισμένη η κυρά-Ουρανία, που έχει και κάτι ενοικιαζόμενα λέει: "είμαστε δύο μέρες χωρίς νερό. Έχω 30 ανθρώπους στα ενοικιαζόμενα. Τι θα κάνω; Τέλειωσε το νερό και στις δεξαμενές μου. Περιμένουμε τον Δήμο να στείλει νερό σήμερα..." 
Εναέρια περιπολία της πυροσβεσ...
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 11 Αυγούστου μια μουντή ατμόσφαιρα και μια αφύσικη υγρασία άπλωσε πάνω από την Άνδρο. Γύρω στις 19:30 ο θόρυβος χαμηλής πτήσης ελικοπτέρου γέμισε την κοιλάδα της Χώρα. Γύρω μας έστεκαν μισοπεθαμένοι από την ξηρασία οι δρυΐδες του διπλανού κτήματος. Ο ουρανός μολυβής. Το κόκκινο ελικόπτερο της πυροσβεστικής ερχόμενο από την Εύβοια έκανε έναν αναγνωριστικό γύρο κατόπτευσης πάνω από την κοιλάδα της Χώρας. Πήραμε τηλέφωνο το κλιμάκιο. Δεν ήξεραν τίποτα. "Προφανώς γίνεται προληπτικός έλεγχος" είπαν... 
Άνω Γαύριο: το καλά κρυμμένο μ...
Η πρώτη εικόνα πλησιάζοντας: Μια καταπράσινη πλαγιά-ρεματιά. Μια εκκλησιά περίοπτη και μερικά διάσπαρτα λευκά σπίτια που κοιτούν τον κάμπο και την θάλασσα. Καθώς πλησιάζουμε σε ένα τοπίο απρόσμενο σκεφτόμαστε πως όλα μας τα χρόνια ξέραμε το Γαύριο. Κι ακούγαμε από καιρού εις καιρό για το Άνω Γαύριο. Το Γαύριο ήταν μπροστά μας: οικείο, γραφικό, καθημερινό, άνυδρο. Ήταν το λιμάνι της Άνδρου. Το λιμάνι μας. Η πρώτη ματιά και η τελευταία εικόνα τα χρόνια που ερχόμαστε και φεύγαμε. Το πέρασμα μας προς τα βόρεια τα χρόνια που μείναμε πια στο νησί. 
ΑΝΔΡΟΣ 2021: "...γιατί επύρωνε...
 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΔΡΟΣ Ο ήλιος στον αστερισμό... της Χίου! Από εκεί ανατέλλει τον Ιούλιο ο ήλιος για την Άνδρο. Ένα ρόδινο ξημέρωμα που καταυγάζει τα 46 μίλια απόσταση του Αιγαίου που χωρίζει τα δύο αντικρινά νησιά. Ένα ρόδινο ξημέρωμα που σε γυρίζει πίσω στη νεανική ηλικία όταν ο θείος Περικλής πρόσφερε στον 13χρονο ανεψιό του το βιβλίο "Τα Ρόδινα Ακρογιάλια" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πόσο επίκαιρος μοιάζει ο τίτλος του βιβλίου μέσα στο ρόδινο πρωινό που μας τραβά στις ακρογιαλιές της καλοκαιρινής Άνδρου...