Στην κορυφή της Ευρώπης οι ελλ...
«Εξαιρετικής ποιότητας» είναι το 97,1% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα, έναντι 83% στην ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης του 2020, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που εκπονείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Κροατία και η Αυστρία, είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που πληρούν σε ποσοστό άνω του 95% τα πρότυπα για τα ύδατα κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας».
Μια θεαματική διαδρομή και η ι...
Είναι ίσως από τα θεαματικότερα μονοπάτια του νησιού. Η θέα εκτείνεται μαγευτική και ανεμπόδιστη μέχρι την Τήνο και όταν φαίνεται και την Ικαρία. Το μονοπάτι Κοχύλου - Αγία Ελεούσα μοιάζει να μην υπάρχει, καθώς εκτείνεται ανάλαφρα κατηφορικό μέσα σε θάμνους πέτρινες μάντρες, ελιές και αιμασιές. Χαμένο για χρόνια από την εγκατάλειψη. Ξεχασμένο σε μια εποχή που οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα δύο φορές. Είχε να χρησιμοποιηθεί χρόνια. Μέχρι που το Life ξεκίνησε το καθάρισμα υιοθετώντας το κατά κάποιο τρόπο. Η ανακοίνωση της διάνοιξης και της πρώτης πεζοπορικής διαδρομής τράβηξε την προσοχή. Πάνω από 1.500 αναγνώστες διάβασαν το κείμενοι που έστειλε το Life σε μια μέρα! Και 20 εξ αυτών - όπως φάνηκε - προσήλθαν για την πρώτη πεζοπορία... 
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ και η υπερ-πανσέλην...
Φίλη αναγνώστρια θέλησε χτες βραδύ με την υπερ-πανσέληνο του Μαΐου να φωτίζει σαν ασημένιος ήλιος τη νύχτα της Ραφήνας να μοιραστεί μαζί μας - και μαζί σας - τη στιγμή της λάμψης από το μπαλκόνι της. Αστικό περιβάλλον. Πολυκατοικίες κλασικές ή μοντέρνες. Και δύο γεράνια στη γλάστρα. Εικόνες μιας πόλης όπως την θυμόμαστε ή όπως την συναντάμε στις σύντομες επιστροφές μας. Εικόνες διαφορετικές από την υπερπανσέληνο, που τόσες φορές αποτυπώσαμε στην Άνδρο... 
Ελάτε να περπατήσουμε! Από του...
Η μοναδική θέα από το μονοπάτι Κοχύλου-Αγ. Ελεούσα  (Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Life στην Άνδρο - επί Γλυνού - λίγοι κατάλαβαν τη σημασία του κι επένδυσαν σε αυτό. Η διοίκηση Σουσούδη αρχικά δεν το ήθελε. Όμως πείσθηκε. Και στο τέλος παρά την εργαλειακή αντίληψη της - να το χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους - στο τέλος παινευόταν γι΄ αυτό! Αν και η Άνδρος είχε χάσει την ηγετική θέση, που είχε! Η διοίκηση Λοτσάρη, το τρέχει με την κεκτημένη πλέον ταχύτητα που έχει το πρόγραμμα, αν και η Άνδρος από το 2018 δεν είναι οδηγός σε αυτό. Με αυτά τα δεδομένα - και με πλήθος ανώνυμες  υπονομεύσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν το νησί να ξεχωρίσει - το Life έχει καταφέρει πολλά. Το Εν Άνδρω από το 2015 μέχρι σήμερα με την βοήθεια των ανθρώπων του Life σας έχει "ταξιδέψει" σε όλη την Άνδρο, σε στεριά και θάλασσα, στον Κάβο Ντόρο και στο νησάκι Μαντήλι, στη Σύρο και στην Γυάρο.
WWF: Η πρόληψη θα σώσει τα δάσ...
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο της WWF είναι του Εν Άνδρω και είναι από την μεγάλη δασική πυρκαγιά της Άνδρου σε Ρέματα, Κατάκοιλο, Ατένι.   (Η Άνδρος υπέφερε και υποφέρει από πυρκαγιές. Η τελευταία μεγάλη φωτιά (Ρέματα, Κατάκοιλο, Ατένι) άφησε πίσω μερικές χιλιάδες καμένα στρέμματα πρασίνου. Τα αίτια - παρά την επέμβαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας - δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Αν και θεωρούνται "εμπρησμός από πρόθεση". Και υπάρχουν οι σχετικές ανακρίσεις που συνεχίζουν για την ώρα και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως. Σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο της WWF, που έφτασε στο Εν Άνδρω, η οργάνωση εστιάζει στην πρόληψη, καθώς διαπιστώνει πως υπάρχει κενό πληροφόρησης, εκπαίδευσης, οργάνωσης. Από το αναλυτικό δελτίο τύπου που λάβαμε παρουσιάζουμε μερικά αποσπάσματα παρακάτω. Όμως το δελτίο δεν αναφέρεται καθόλου στην τιμωρία των λίγων επιτηδείων ή των πολλών αμελών, που βάζουν εσκεμμένα, βλακωδώς ή και ανοήτως φωτιές. Κι όμως η τιμωρία είναι και μέρος της πρόληψης, όχι μόνο της... καταστολής! Και την αντιπαρέρχονται! Όταν κάποιοι ξέρουν πως θα τιμωρηθούν για έναν εμπρησμό ηθελημένο ή αθέλητο μαθαίνουν... να προσέχουν! Στη χώρα μας οι τιμωρίες για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μοιάζει να μην... υπάρχουν! Είναι λοιπόν μια πληγή πλάι σε αυτήν της περιορισμένης πρόληψης. Και μετά μένει η καταστολή. Με ότι αυτή συνεπάγεται σε επίπεδο φυσικής καταστροφής, αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)  
Πνίγηκε από τον καπνό του Κορι...
Χώρα Άνδρου. Ώρα 7:20, 20 Μαΐου 2021. Η Χώρα και η κοιλάδα της πνιγμένη στον καπνό από την καιόμενη Κορινθία!!! Η ΕΙΔΗΣΗ: Από τις 6 το πρωί πνίγηκε η Άνδρος στον καπνό από τις φωτιές του Κορινθιακού. Πολλοί θεώρησαν στην αρχή πως καιγόμαστε. Η κατάσταση από τον Πιτροφό μέχρι την Χώρα ήταν αποπνικτική. Η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είχαν κινητοποιηθεί. Μια συμβουλή της πυροσβεστικής ήταν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν μέσα.
Οι δύο νέοι σπιζαετοί στο Φραγ...
Φωτογραφία με τηλεφακό των δύο νεοσών σπιζαετών στο Φραγκάκι στα τέλη Μαρτίου 2021 (Εξασφαλίσαμε μια από τις 12 εβδομαδιαίες εκθέσεις παρακολούθησης της αναπαραγωγής των σπιζαετών στο Φραγκάκι του Στενού της Άνδρου. Η έκθεση αναφέρεται ουσιαστικά στην πρώτη εβδομάδα της ζωής των δύο νεοσών σπιζαετών. Το αξιοπερίεργο είναι πως επέζησαν μέχρι σήμερα και οι δύο φτάνοντας στην ηλικία των 7 εβδομάδων. Συνήθως επιζεί μόνο ο ένας νεοσός. Το πρόγραμμα LIFE κατέβασε ειδικούς αναριχητές της ορνιθολογικής στη φωλιά - όταν έλειπε το ζευγάρι - κι έβαλε τσιπάκι στον πιο μεγαλόσωμο με σκοπό την παρακολούθηση του. Έβαλαν και μικροκάμερα παρακολούθησης στη φωλιά. Τα πουλιά αναμένεται να πετάξουν μακριά τις επόμενες μέρες προς εξερεύνηση του κόσμου. Αυτά δεν ξαναγυρνάνε πια. Με το που θα φύγουν η φωλιά εγκαταλείπεται μέχρι του χρόνου. Στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θα χρησιμοποιηθεί πάλι. Από τις συνεχείς εβδομαδιαίες εκθέσεις της Greek Wind Power και την έκθεση του LIFE προκύπτει ότι οι εκτελεσθείσες εργασίες στην βουνοκορφή για τις ανεμογεννήτριες δεν επηρρέασαν την ζωή των πουλιών. Το Εν Άνδρω παρακολουθεί τα δρώμενα στην περιοχή και σας ενημερώνει...)
ΟΧΙ στο αιολικό πάρκο Μυτιληνα...
  Φωτορεαλιστική απεικόνιση από την μελέτη των ανεμογεννητριών Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου (Απόρριψη του αιολικού πάρκου στη Ράχη Κορθίου ζήτησε ο δήμαρχος Άνδρου με γραπτό υπόμνημα και με την παρουσία του σε τηλεδιάσκεψη στο ΚΑΣ στις 11/5/21. Η περίπτωση του αιολικού πάρκου της Ράχης είχε απορριφθεί και κατά το παρελθόν και από τον Δήμο Κορθίου και από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου. Την άρνηση αυτή καλείται το ΚΑΣ να λάβει υπόψη του. Το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα το 2019 το φθινόπωρο όταν είχε ζητηθεί η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου και είχε ομόφωνα απορριφθεί και τότε για τους λόγους που αναφέρει το παρακάτω δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου. Είναι προφανές πως το νησί και οι κάτοικοι του δεν μπορούν να δεχτούν αιολικά πάρκα πάνω από τους οικισμούς του, παρά μόνο συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες στα ακρότατα σημεία του όπως ο Καμπανός και το Στενό. Κάτι που έδειξε και η σχετική δημοσκόπηση του Εν Άνδρω τον Μάρτιο του 2020 - ΕΝ ΑΝΔΡΩ). 
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ... ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕ...
Ο καιρός κάτι σαν καλοκαίρι μέσα στην άνοιξη. Η παρέα μικρή: δύο μεγάλοι και δύο νέοι. Εκδρομή στις επίμαχες ανεμογεννήτριες που ήδη πέρσι στο Καμπανό και λειτουργούν κανονικά.  Η πρώτη εντύπωση το... άδειο τοπίο! Ελάχιστη η ζωή στο Μακροτάνταλο. Μερικοί ακρίτες που έχτισαν χωριά και σπίτια στα χρόνια του ύστερου μεσαίωνα. Τα σημάδια του ανθρώπου χαμένα στο πουθενά στο άδειο και ανεμοδαρμένο τοπίο των χαμηλών λόφων που έφταναν μέχρι τον Κάβο Ντόρο. Δεξιά μας το Καλυβάρι. Μακριά σαν κουκίδες ο φάρος της Φάσσας, ένα ξωκλήσι στην κορυφή ενός λοφίσκου κι ένα ακόμα ξωκλήσι στη ρεματιά μπροστά μας.