Καίγονται 900 χρόνια ιστορίας....
Του Διαμαντή Μπασαντή   Από την 22α Νοεμβρίου του 1963, όταν όλος ο κόσμος είδε σε ζωντανή μετάδοση για πρώτη φορά στην ιστορία την δολοφονία ενός προέδρου των ΗΠΑ, του Τζών Φίτζεραλντ Κέννεντι στο Ντάλας, μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όταν όλος ο κόσμος είδε σε ζωντανή μετάδοση την τρομοκρατική επίθεση και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη «εκπαιδευτήκαμε» να βλέπουμε live πολλές φορές τα μεγάλα και συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα.
Φωτογραφίες για βραβείο από τη...
Αγαπητό Εν Άνδρω, δύο χαριτωμένα στιγμιότυπα από τις παρελάσεις ανά την Ελλάδα που συμβολίζουν την ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Φιλικά Σ.Δ. Ένας μπόμπιρας-εύζωνας παρελαύνει μόνος και περήφανος στην παραλία της Καρύστου!
ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ μακεδονικά και περ...
Αργά λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέτειλε ξαφνικά από την θάλασσα ένα παράξενο φεγγάρι κρεμασμένο ανάποδα από τον σκοτεινό ουρανό: κάτι σαν λιθάρι σπασμένο ή σαν φρούτο κομένο άτσαλα στη μέση. Η 25η Μαρτίου 2019, που αυθόρμητα αφιερώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην Μακεδονία, έφευγε με τρόπο παράξενο και μαγικό. Και με συναισθήματα κρεμασμένα κι αυτά ανάποδα στο τσιγγέλι του πολιτικού προκρούστη της κυβέρνησης που αποκαλεί ασυλόγιστα και αδιάντροπα το 75% ενός λαού "φασίστες". Μια λεπτομέρεια: αυτοί οι "φασίστες" την εξέλεξαν... (φωτ. Εν Άνδρω).
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα Πο...
  Ελλάδα (φωτ. Εν Άνδρω). (Το παρακάτω αφιέρωμα στη σημερινή παγκόσμια ημέρα της ποίησης και στον Οδυσσέα Ελύτη είναι μια αναφορά στη μνήμη του φίλου ποιητή και δημιουργού Μιχάλη Μήτρα που έφυγε πριν λίγες μέρες. Ο Μήτρας ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε σε διεθνές επίπεδο την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια στην Αθήνα. Μας ένωσαν κοινοί φίλοι και οι αναφορές μας στα χρόνια του Λονδίνου. Βρεθήκαμε για χρόνια ανάμεσα σε κοινούς φίλους και δάσκαλους στην Αθήνα. Μετά χαθήκαμε. Όταν καμιά φορά βλεπόμαστε με ρωτούσε για την Άνδρο. Μέχρι που διάβασα το θλιβερό μαντάτο. Κι έμεινα ώρα να κοιτώ απλανώς έξω από το νυχτερινό παράθυρο. Ο Μιχάλης δεν είναι πια εδώ. Η ποίηση δεν είναι πια εδώ. Και οι ποιητές των μεγάλων οραμάτων χάθηκαν με το τέλος της σπουδαίας γενιάς του '30. Έχουμε μείνει εμείς οι κάπως νεώτεροι να ταξιδεύουμε σε μια Ελλάδα που συνεχώς διολισθαίνει. Και σε μια Άνδρο που αδιάκοπα γέρνει. Όμως αν δεν γράψουμε εμείς σήμερα εδώ για τον Ελύτη, την εαρινή ισημερία, την παγκόσμια ημέρα ποίησης, το πως γράφτηκε το Άξιον Εστί του Ελύτη, που έγινε ύμνος του νέου ελληνισμού από τον Μίκη Θεοδωράκη, μην περιμένετε να γράψει κανένας άλλος πια. Έστω και μόνοι συνεχίζουμε τον δρόμο στην μνήμη των ξεχωριστών φίλων της νιότης μας που έφυγαν... - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ).
Έφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλαν...
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Νίκη Γουλανδρή Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος. Υπήρξε σύζυγος του  Άγγελου Γουλανδρή, ο οποίος καταγόταν από την παλιά και γνωστή ναυτική οικογένεια της Άνδρου. Με τον σύζυγο της ίδρυσαν το 1964 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.
Τι παρουσίασε η Άνδρος στην Γα...
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: GREEK GASTRONOMY GUIDE   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΛΕΖΑΝΤΕΣ: GREEK GASTRONOMY GUIDE
Η γαστρονομική Άνδρος στην ΕΧΠ...
  Η ώρα της Άνδρου στην μεγάλη έκθεση της Expotrof στην ανακύρηξη του Νοτίου Αιγαίου σε "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρουσιάζει για την τηλεόραση... Ολοκληρώνεται η μεγάλη παρουσίαση της Άνδρου στον χώρο της διατροφής – η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα – στον χώρο της διατροφής στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό (1/2-4/2). Πολλοί οι επαγγελματίες του νησιού μας που συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εφέτος ανακηρυχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019».
Νότιο Αιγαίο: γαστρονομική "πρ...
Της Ιωάννας Φωτιάδη Αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ     Με «Λαζαράκια» από την Κάλυμνο, κρασί από τη Σίκινο, θυμαρίσιο μέλι από την Κίμωλο, «μελεκούνι» από τη Ρόδο και «πετρωτή» από την Άνδρο μας τρατάρουν φέτος τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το φλουρί της ευρωπαϊκής πίτας έπεσε αυτή τη φορά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, που απέσπασαν τον πολλά υποσχόμενο τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».
Τηνιακοί και ανδριώτες γλύπτες...
Του Δημήτρη Παυλόπουλου Καθηγητή ΕΚΠΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: SLpress.gr   Η λειτουργία των πρώτων αθηναϊκών μαρμαρογλυφείων συμπίπτει με την ανοικοδόμηση της Αθήνας και με τη συγκρότηση του Α’ Κοιμητηρίου της. Ιδιοκτήτες τους Τηνιακοί και Ανδριώτες λατόμοι και μαρμαράδες, που είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι γύρω από την οδό Θεμιστοκλέους και οι δεύτεροι προς την οδό Ζωοδόχου Πηγής. Λέγεται ότι όταν ο δάσκαλος στην Κάρυστο ρώτησε τους μαθητές του ποιος έφτιαξε τον κόσμο, πετάχτηκε ένας και είπε δυνατά: «Τηνιακοί κι Ανδριώτες!».