"Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου": Π...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης   "Μια σύγχρονη λαϊκή μπαλάντα με λούπα στην αρχή κι εκείνο το νοσταλγικό ακορντεόν να κεντάει..." (Ταξιδεύοντας στον Απρίλη. Ταξιδεύοντας στην Άνοιξη: της Άνδρου και του Αιγαίου. Ταξιδεύοντας στα καταπράσινα Ρέματα, κάτω από την μαγική Άρνη. Ταξιδεύοντας από την Άνδρο στον κόσμο της ελληνικής μουσικής με ξεναγό τον Άγγελο Σφακιανάκη. Τον Άγγελο των τόσων επιτυχιών σε αυτό το μεγάλο δώρο της ζωής μας, που λέγεται "Ελληνικό Τραγούδι". Στο ελληνικό τραγούδι, που ανθεί ολοχρονίς σε αυτή γωνιά του κόσμου. Σήμερα ο συνεργάτης και φίλος από τα Ρέματα Άγγελος Σφακιανάκης θυμάται την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του γνωστού τραγουδιού της Γλυκερίας: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Προμελέτη για την ανάδειξη της...
Φωτογραφία από την συνάντηση Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε με την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Λυδία Παλαιοκρασσά και συζήτησαν το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στην Παλαιόπολη της Άνδρου, μέσω μιας προμελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες της εκπόνησης «Master Plan» που θα αναδεικνύει την Αρχαία πόλη της Άνδρου και θα δένει με το φυσικό και το αγροτικό τοπίο της περιοχής.
Είναι κι αυτή μια λύση για το ...
  Αν ένα κτίριο στην Άνδρο πληροί όλα τα κριτήρια για να κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τη νέα επείγουσα διάταξη που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό είναι το κουφάρι του Ξενία της Άνδρου. Βρίσκεται εδώ και δεκαετίες ερειπωμένο - στο ωραιότερο σημείο της Χώρας - έχοντας αποτύχει όλες οι προσπάθειες αναβίωσης του. Στέκει εκεί επικίνδυνο για τους περιοίκους και περαστικούς και μόνιμη εστία μόλυνσης για την πόλη μόνο και μόνο γιατί απλώς κηρύχτηκε από μια επιτροπή του ΥΠΠΟ… «διατηρητέο»!!!
Η ιστορία της "Μικρής Πατρίδας...
Γράφει  ο Άγγελος Σφακιανάκης   (Ακόμα μια μουσική διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με πιλότο μας τον Άγγελο Σφακιανάκη. Τον μουσικό παραγωγό, που από τα Ρέματα της Άνδρου, μας ταξιδεύει συχνά στις μικρές και μεγάλες στιγμές της απροσδόκητης, παράξενης και γοητευτικής ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Σήμερα θα πάμε πίσω στον χρόνο. Πριν 25 χρόνια. Τότε κυκλοφόρησε το υπέροχο τραγούδι σύμβολο μιας χώρας κι ενός τόπου, μιας γενιάς και πολλών γενεών, σύμβολο μιας Ελλάδας που από την εποχή του Σωκράτη μέχρι την εποχή του Μακρυγιάννη ταξίδεψε πρώτα με την σκέψη και στον εαυτό της. Κι ύστερα επαληθεύοντας την ρήση του μεγάλου Ισοκράτη, οι Έλληνες ταξίδεψαν «κατ᾿ εμπορίαν και κατά  θεωρίαν» (για να εμπορευτούν και για να γνωρίσουν). Η "Μικρή Πατρίδα", άσμα ηρωικό, συγκινητικό, στοχαστικό, ευαίσθητο και μελαγχολικό μιας άλλης εποχής, ταξίδεψε μέχρι σήμερα και συνεχίζει να ταξιδεύει ακόμα στο υποσυνείδητο ενός τόπου, που σε σκληρές μέρες κάνει τον πόνο στίχους και καταφεύγει στην μουσική ανάταση και στο όνειρο για να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές του... - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 
ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ: «Το λουλούδι...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης   (Απόκριες κλεισμένες στα σπίτια μας! Απόκριες απομόνωσης και προσμονής. Τσικνοπέμπτη σήμερα! Και προχωράμε στη δημοσίευση της ιστορίας του εξαιρετικού τραγουδιού του Χάρη Κατσιμίχα όπως την έζησε και την διαμόρφωσε ο εξαιρετικός μουσικός παραγωγός Άγγελος Σφακιανάκης. Ο χρόνος της δημοσίευσης περιγράφεται σε συνέντευξη του Χάρη Κατσιμίχα με την οποία ξεκινά την αφήγηση του ο Άγγελος. Ήχοι latin. Αποκριάτικοι. Χορευτικοί. Χαρούμενοι. Στ'ιχοι φυσιολατρικοί. Σε μέρες δύσκολες. Μέρες μιας εσωστρεφούς και σιωπηλής Αποκριάς. Το "Λουλούδι του Δάσους" του Χάρη Κατσιμίχα μας ταξιδεύει σήμερα χρονιάρα μέρα με τη λατινοαμερικάνικη χροιά του και τους ινδιάνικους στίχους μακριά σε μια φυσιολατρική κουλτούρα 1000 χρόνων. Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μουσικό και μουσικό παραγωγό Άγγελο Σφακιανάκη που έχει κάνει τα Ρέματα της Άνδρου πατρίδα του και τόπο έμπνευσης του και που με το εξαιρετικό κείμενο του μάς αποκαλύπτει την ιστορία του πλέον οικολογικού/φυσιολατρικού και "ινδιάνικου" τραγουδιού του Χάρη Κατσιμίχα... - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Οι Μαντόνες του κόσμου......
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης   Οι Μαντόνες γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης είναι γυναίκες, μάνες, αδελφές ή κορίτσια απ’ το απέναντι σπίτι. Τραγουδούν, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, το αδιέξοδο, την απώλεια και αίρουν την πίκρα του κόσμου.  (Από τον φίλο – και συνεργάτη – Άγγελο Σφακιανάκη, που ζει κατά μεγάλα διαστήματα στα Ρέματα της Άνδρου, λάβαμε μια εξαιρετική παρέμβαση του στο περιοδικό Δίφωνο τον Δεκαπενταύγουστο του 2007. Μια σπάνια μουσική συλλογή που εκδόθηκε τότε και περιλάμβανε 14 γυναικείες φωνές που τραγούδισαν ποιητικά και μοναδικά τη ζωή, τον έρωτα, το ταξίδι. Το προλογικό κείμενο του Άγγελου γραμμένο τότε είναι σα να γράφτηκε σήμερα. Οι Μαντόνες του Σφακιανάκη μας ταξιδεύουν στον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης πέρα από τις κακοτεχνίες και τις ανορθογραφίες των καλλιτεχνών των ημερών μας... Από αυτή την συλλογή διαλέξαμε με την βοήθεια του δύο τραγούδια: ένα παραδοσιακό νησιώτικο, το Τζιβαέρι με την Αναστασία Μουτσάτσου, κι ένα έντεχνο, το Μυθιστόρημα με την Μαρία Φαραντούρη σε ποίηση Σεφέρη και μουσική Θεοδωράκη. Σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς πανδημίας και εγκλεισμού, οι Μαντόνες του Άγγελου Σφακιανάκη μας ταξιδεύουν στην «αυλή των θαυμάτων» της τέχνης και της ελπίδας – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΜΠΑΤΣΙ: Εφωτίσθη κι ελαμπρύνθη...
Απόβραδο στο Μπατσί. Μια ακόμα μέρα πανδημίας και αποκλεισμού ολοκληρώθηκε σε φιλικό σπίτι όπου βρεθήκαμε δύο φίλοι "να τα πούμε". Την ώρα του βραδινού αποχαιρετισμού λέει ο Γιάννης: "φεύγοντας βγάλε μια φωτογραφία τον Άγιο Φίλιππο, που απόψε τον φωτίσαμε και τον λαμπρύναμε..." Βγαίνοντας στον έρημο δρόμο και κοιτάζοντας προς την μεριά της εκκλησίας μείναμε άναυδοι από αυτό που είδαμε: ο Άγιος Φίλιππος... αναγεννημένος!!! 
Συντήρηση του φάρου και των μν...
Κορυφαίο μνημείο ναυσιπλοΐας και φαρική αρχιτεκτονική μιας εποχής ο φάρος της Χώρας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα συμβολίζει την περίοδο της μεγάλης αστικής ακμής της Άνδρου. Κατασκευάστηκε το 1887 όταν η Άνδρος ήταν στην πρωτοπορία της ελληνικής ναυτιλίας. Βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943. Και ανακατασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Γουλανδρή το 1994. Έφτασε μέχρι εμάς. Και θα συνεχίσει με τους επόμενους ως αναφορά δύο μεγάλων χρονικών περιόδων του νησιού: η πρώτη της αστικής ακμής του που συμβόλιζε η κατασκευή του. Και η δεύτερη την τελευταία περίοδο μιας εποχής ευεργετών που είχε αφετηρία την εποχή της αστικής ανάπτυξης και είχαν στενή σχέση με το νησί. Βίντεο από την επίσκεψη στον Τουρλίτη και οι φαροφύλακες... Σήμερα αυτό το μοναδικό μνημείο της εθνικής κληρονομιάς της Άνδρου συντηρείται από την υπηρεσία φάρων του πολεμικού ναυτικού. Έτυχε να παραβρεθούμε σε μια από τις σπάνιες επισκέψεις για έλεγχο και συντήρηση από τους φαροφύλακες του πολεμικού ναυτικού... Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου έφτασε από την Αθήνα για μια σειρά ελέγχους και ρυθμίσεις του φάρου ο τεχνικός του πολεμικού ναυτικού και μαζί με τον φαροφύλακα της Άνδρου με πλοιάριο μετέβησαν για τις σχετική επιθεώρηση και τις σχετικές ρυθμίσεις στον φάρο με την ευθύνη του λιμεναρχείου Άνδρου. Τύχη αγαθή μας έφερε στο Νειμποριό την ώρα της συντήρησης και ο πάντα πληροφοριακός Γιάννης Χαλάς του Swell μας το πρόφτασε: "κάνουν συντήρηση στο φάρο"...  
ΑΝΔΡΟΣ: Τοπιογραφίες του χειμώ...
Στιγμές επιζωγραφισμένες από τον Διαμαντή Μπασαντή... Τοπιογραφία Νο 1: Η άφιξη. Ή, από την "αναφορά στον Γκρέκο" στην "αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο". Δύο στιγμές στον λογοτεχνικό χρόνο ακουμπισμένες ανεπαίσθητα στον παλιό φάρο, λίγο πριν το λιμάνι της Άνδρου...