5 Νοεμβρίου ο πάντα παρών ΜΟΥ....
  (Το 'ΕΝ ΑΝΔΡΩ" στήριξε και στηρίζει διαχρονικά το μεγάλο πολιτιστικό έργο του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες του τις δραστηριότητες. έχουμε λοιπόν την χαρά ενόψει της νέας χρονιάς που ξεκινά να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του εξαιρετικού αρχιμουσικού Δημήτρη Σιδέρη δημοσιεύοντας την πρόσκληση του προς όλους, μικρούς και μεγάλους, για να ανταλλάξουν απόψεις για την δραστηριότητα του Συλλόγου και να ενταχθούν και νέα παιδιά στην Φιλαρμονική και στις μουσικές δραστηριότητες του ΜΟΥ.Σ.Α. Όσοι πιστοί στα πολιτιστικά δρώμενα της Άνδρου προσέλθετε...)
Με πρωτοβουλία του δημάρχου πρ...
Ο Αλέκος Γουλανδρής θερμός πατριώτης χρηματοδότησε όλη την επισκευή του ιστορικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προτομή στην μνήμη του Αλέξανδρου Γουλανδρή Ολοκληρώθηκε η προτομή του Αλέξανδρου Γουλανδρή από τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο και είναι σε εξέλιξη η γραφειοκρατική διαδικασία για την τοποθέτηση της στην Πλατεία Γηροκομείου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Αποτελεί δείγμα ευγνωμοσύνης και απότισης φόρου τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Ανδριώτες. Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ήταν Έλληνας εφοπλιστής που γεννήθηκε στην Άνδρο το 1927. Γιος του Νικόλα και της Βιολάντως Γουλανδρή και με αδέρφια την Άννα, τον Γιάννη και τον Λεωνίδα. Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ίδρυσε στην Ελλάδα την Andriaki Shipping μαζί με τα αδέρφια του και ήδη το 1958 είχαν 40 πλοία. Ιδρύσαν επίσης την N J Goulandris Ltd η οποία καθιερώθηκε ως ηγέτης στην μεταπολεμική Ελληνική ναυτιλία. Αγαπούσε πολύ την Άνδρο την οποία στήριζε σε κάθε ευκαιρία. Την περίοδο 1994-1995 ανακατασκεύασε τον Τουρλίτη, ο οποίος είχε καταστραφεί τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, στην μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης του Βιολάντως. Χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών στην Μονή Παναχράντου και την ανασκαφή-αναστύλωση στους Άγιους Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας. Το 1959 η οικογένεια Γουλανδρή τιμώντας τον απλό ανώνυμο ναυτικό ανέθεσε στον Μιχαήλ Τόμπρο την κατασκευή αδριάντα για τον «Αφανή Ναύτη». Ήταν πατριώτης, φιλάνθρωπος και συλλέκτης έργων τέχνης. Χρηματοδότησε την προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Δήμαρχος Άνδρου δήλωσε: « Η ναυτική Άνδρος είναι αυτή που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Η  Άνδρος ήταν και είναι ένας σημαντικός ναυτότοπος. Πολλοί εφοπλιστές ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν και χαρακτηρίστηκαν σύμβολα. Μαζί με τον απλό ναυτικό αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο του Νησιού μας. Οφείλουμε να το αναδείξουμε και να το τιμήσουμε». ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ  
Το πάρτι του Αυγουστίνου στο τ...
  Από το βράδυ... Καλημέρα Διαμαντή… Ελπίζω να είσαι καλά! Φέτος άργησα να έρθω στην Άνδρο, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω έστω και μία συνάντηση, ένα πάρτι, για να φέρω τη νεολαία κοντά! Φέτος λοιπόν μετακίνησα το event μου Σάββατο 26/8/23. Σου γράφω λίγα λόγια γι' αυτό. Και στέλνω και φωτογραφίες.
ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΟΡΘΙ: Φθινοπωρινό Φεσ...
Για δεύτερη χρονιά το  ETLAS FEST κάνει την εμφάνιση του με μουσικές προτάσεις που δεν έχουμε ξανά δει στο νησί της Άνδρου. Είμαστε πολύ περήφανοι που καταξιωμένοι μουσικοί μας τιμούν με την παρουσία τους! Οι εκδηλώσεις μας έχουν σαν σκοπό τους την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά μηχανής προβολών. Θα χαρούμε να γεμίσετε την αυλή μας και εμείς με τη σειρά μας να γεμίσουμε τις καρδιές σας!
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: Οι περιπλοκές της ε...
Την Θεώνη Ρίντ την γνωρίσαμε ως σκηνοθέτη και κάτοικο Άνδρου πριν μερικά χρόνια. Ως σκηνοθέτης εντυπωσίασε με τους ερασιτεχνικούς θιάσους της Άνδρου και γράψαμε πάντα θετικές αναφορές στη σκηνοθεσία της. Μάς έκανε την τιμή να μάς στείλει και ένα φεμινιστικό φιλμ μικρού μήκους που μιλούσε για τη θέση της γυναίκας σε μουσουλμανική χώρα. Το παρουσιάσαμε και έλαβε θετικά σχόλια. Τα τελευταία χρόνια είναι εκτός Άνδρου, αλλά συνεχίζει την δραστηριότητα της σκηνοθετώντας ερασιτεχνικούς θιάσους της Άνδρου και διατηρεί αλληλογραφία με το Εν Άνδρω και τον διαχειριστή του στέλνοντας σημειώματα από την δραστηριότητα της. Σήμερα λοιπόν παρακολουθώντας την δημιουργική διαδρομή της στην Άνδρο παρουσιάζοντας εδώ την τελευταία δημιουργία της: τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Ένα πραγματικά δύσκολο έργο που κατάφερε και έφερε σε πέρας με μια λίαν επιτυχημένη και πάλι σκηνοθεσία της.
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ: Μια εξαιρ...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Ο Οιδίποδας στο άλσος των Ευμενίδων στον Κονωνό. Έχουν ήδη γραφεί πολλά από την παράσταση του Οιδίποδα επί Κολωνώ στην Επίδαυρο. Για τον Δημήτρη Καταλειφό και την σπουδαία ερμηνεία του. Και για το σύνολο της παράστασης. Δεν έχει κανείς λόγο να γράψει περισσότερα από όσα έχουν γραφεί από πολύ ειδικότερους στο είδος. Εκείνο που μπορεί να προσθέσει είναι πως στην Άνδρο με την παράσταση αυτή του Δημήτρη Καταλειφού είδαμε ότι καλύτερο είχε εφέτος το καλοκαίρι να παρουσιάσει το νεοελληνικό θέατρο πάνω στην αρχαία τραγωδία. 
Αλκίνοος Ιωαννίδης: ένας ξεχωρ...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Τι είναι παράδοση; Ένα ερώτημα που απασχόλησε πολλούς και για το οποίο έχουν δοθεί πλήθος απαντήσεις. Από τον Διονύση Σαββόπουλο που είπε κάποτε όταν καινοτομούσε σε παραδοσιακούς σκοπούς πως "παράδοση είναι να δημιουργείς εκ του μηδενός" και τον Γιάννη Μαρκόπουλο που χρησιμοποίησε πλήθος παραδοσιακών οργάνων με νέο ύφος και παραδοσιακούς σκοπούς με νέες ενορχηστρώσεις, μπολιάζοντας την παράδοση στο σήμερα. Υπάρχουν όμως κάποιοι που επιμένουν σε μια παράδοση αγκυροβολημένο στο παρελθόν όπου διαμορφώθηκε. Όμως το ερώτημα που έθεσε χτες βράδυ στην εξαιρετική σόλο συναυλία του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ήταν εντελώς πρωτότυπο και αυθεντικό.  
Εντυπωσίασε για μια ακόμα χρον...
Για ένα ακόμα καλοκαίρι ο γνωστός ανδριώτης ξυλογλύπτης Γιώργος Ελευθερίου, από τις Στενιές εντυπωσίασε με τα έργα του, που εκτέθηκαν στο Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Χώρας. Τον τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης πολλοί ανδριώτες και επισκέπτες. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος και ο έπαρχος Άνδρου. Και οι δύο αγόρασαν έργα του.  
ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Σήμερα, Αλκίνοος Ιωα...
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, 21.00 Ανοιχτό Θέατρο Χώρας  Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου υποδέχεται τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, στις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει με την κιθάρα του και μοιράζεται αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.