Στο καρνάγιο του Ευτύχη!!!...
  Το πλοιάριο του Στρόφιλα κατά την κατασκευή του στο καρνάγιο του Ευτύχη στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω). Εκεί στην άκρη της μεγάλης παραλίας του Μπατσιού στήθηκε εφέτος ένα μικρό καρνάγιο: το καρνάγιο του Ευτύχη. Και από εκεί μέσα βγήκαν 16+1 αντίγραφα του πλοιαρίου του Στρόφιλα. Βραβεύτηκαν 2 Αυστριακοί, 1 Σκοτσέζα, 2 Σουηδοί, 1 Γαλλίδα, 1 Γερμανός, 9  Εγγλέζοι και το Εν Άνδρω!
Αντριώτισα η πρώτη οδηγός στην...
  Μια αντριώτισα αρχόντισσα, πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα ιδιοκτήτης και οδηγός αυτοκινήτου! Ήταν η μοναδική γυναίκα που τόλμησε εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα, να εμφανιστεί στους σκονισμένους και άθλιους αθηναϊκούς δρόμους, κρατώντας το βολάν ενός… «θηρίου» - όπως αποκαλούσαν τότε οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, τα πρώτα αυτοκίνητα.
"Φιλοδώρημα" το επίδομα θέρμαν...
Αναρωτιέται κανείς: "έχει νόημα η επιδοματική πολιτική του 50αρικου;" Το επίδομα θέρμανσης που θα πάρουν φέτος οι δικαιούχοι στην Άνδρο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (που βρίσκονται στην ζώνη Δ) είναι κάτι μεταξύ… φιλοδωρήματος και ψιχίων!
Φθινόπωρο. Όμώς, το καλοκαίρι ...
 Μπορεί το βράδυ να φοράμε πανωφόρια, μπορεί ο δρόμοι της Άνδρου να έχουν αδιάσει, μπορεί στη διαδρομή προς το Γαύριο να συναντάς πια λίγα αυτοκίνητα. Όμως ξαφνικά Κυριακή βράδυ 7/10 στο δρομολόγιο των 18:45 ξαφνιάζεσαι. Πάνω από 400 επιβάτες περιμένουν στην προβλήτα το Superferry για Ραφήνα. Και μαζί και 111 ΙΧ! Λες κι είναι καλοκαιρινό απόβραδο. Που βρεθήκαν όλοι αυτοί; Έτυχε να ταξιδέψουμε εκτάκτως Κυριακή. Πιστεύαμε πως αρχές Οκτώβρη η κίνηση θα ήταν περιορισμένη. Γελαστήκαμε. Κι όμως θα έπρεπε να μας είχε υποψιάσει η Κατερίνα στα εισιτήρια που είπε: "για να δω αν έχουν κλείσει οι θέσεις"... (φωτ. Εν Άνδρω).
“False alarm”… ή συναγερμός γι...
Φωτογραφία από την σημερινή φωτιά στο Στενό της Άνδρου. Αν δεν υπήρχαν τα "drone" κανείς δεν θα την έπαιρνε είδηση. Και αν εξελισσόταν θα ήταν αργά...  Θα μπορούσε να είναι λάθος συναγερμός για την φωτιά που ανιχνεύτηκε σήμερα πρωί στο Στενό της Άνδρου. Ήταν και δεν ήταν. Φωτιά υπήρξε, αλλά έσβησε πριν πάει η πυροσβεστική. Αλλά όταν καείς στον χυλό (Μάτι) φυσάς και το γιαούρτι (Στενό). Αυτό έχει πάθει η πυροσβεστική. Ευτυχώς που τουλάχιστον όταν έφυγαν οι απίστευτοι προηγούμενοι οι επόμενοι τα πάνε καλύτερα.
Παράνομη υλοτόμηση μεγάλης έκτ...
Η δασωμένη περιοχή της Άρνης που έχει ονομαστεί "η Ελβετία της Άνδρου" καθώς είναι στην πλαγιά της μοναδικής Κουβάρας (φωτ. Εν Άνδρω).  Μεγάλης έκτασης παράνομη υλοτόμηση ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Άνδρου. Στην ευρύτερη περιοχή της Άρνης ανδριώτης είχε κόψει 50 σφεντάμια ύψους 4-5 μέτρων! Τα είχε σωριάσει στο έδαφος με την προοπτική να στεγνώσουν για να γίνουν καυσόξυλα!
Σοβαρό το έλλειμμα αστυνομικών...
«Ανοχύρωτη» από πλευράς δημόσιας ασφάλειας και προστασίας του πολίτη φαίνεται η Άνδρος! Νευραλγικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί λειτουργούν στο όριο, λόγω ελλείψεων. Για πρώτη φορά τόσο το αστυνομικό τμήμα της Χώρας, όσο και ο αστυνομικός σταθμός του Γαυρίου, έχουν ιδιαίτερα υποστελεχωθεί. Συγκεκριμένα: Στο Άνδρο υπάρχει 50% μειωμένη αστυνομική δύναμη! Κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην σωστή αστυνόμευση του νησιού. Να υπολογισθεί πως η περιοχή αστυνόμευσης  του Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου είναι αρκετά μεγάλη (δεύτερο νησί σε έκταση μετά της Νάξο) και τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να οργανώσουν σωστά τις περιπολίες που είναι αναγκαίες. Στον Αστυνομικό Σταθμό Υδρούσας η υποστελέχωση - ιδίως τον χειμώνα που φεύγουν οι αποσπασμένοι - είναι πολύ μεγάλη. Να σημειώσουμε πως ο αστυνομικός σταθμός Υδρούσας εκτός από την αστυνόμευση στο λιμάνι του Γαυρίου (τροχαία), αστυνομεύει σχεδόν την μισή έκταση της Άνδρου - λόγω της άνισης διοικητικής διαίρεσης του νησιού. Στην ευθύνη του και το Μπατσί, που κατά τους θερινούς μήνες έχει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της Άνδρου. Είναι αλήθεια ότι στην Άνδρο δεν παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας,  αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται οι περιπολίες ιδίως σε περιοχές ερημικές και μακρινές που κατοικούν  άνθρωποι και υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτα κλειστά εξοχικά σπίτια . Στο νησί συζητούν και για δύο ανεξιχνίαστα εγκλήματα, ένα προσφάτως και ένα στο παρελθόν, οι φάκελοι των οποίων είναι στην Ασφάλεια Σύρου. Για το παλαιότερο και σοβαρότερο αρκετοί αναρωτιούνται τι έχει γίνει. Αυτά ως προς την αστυνόμευση. Όμως και από πολιτικής άποψης η Άνδρος δεν δικαιολογείται να είναι το… «αποπαίδι» των Κυκλάδων! Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου πρέπει να πιέσουν άμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα για την ενίσχυση της τοπικής Αστυνομίας. Αν δεν ήξεραν την κατάσταση ας κάνουν κάτι τώρα που την έμαθαν. Κάποια πολιτική κίνηση πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το νησί μας. «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»  
ΒΑΡΑΓΚΗΣ: Από την Άνδρο, κατέκ...
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" Ο ιδρυτής της διάσημης εταιρείας επίπλων ξεκίνησε φτωχόπαιδο από την Άνδρο...
Η Ελλάδα συρρικνώνεται! Το Νότ...
Η Ελλάδα «συρρικνώνεται» πληθυσμιακά με ταχείς ρυθμούς, κάτι για το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά η οικονομική κρίση. Το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους στη χώρα μας ξεκίνησε το 2011. Όμως πέρυσι, οι θάνατοι «υπερτέρησαν» σε σχέση με τις γεννήσεις κατά 35.948 άτομα! Ένας αριθμός – ρεκόρ για τα τελευταία 80 χρόνια!