ΕΚΚΙΝΗΣΗ 51ου Ράλι Άνδρου: Τέτοιο θέαμα και να μην το απολαμβάνουν όλοι;

Το θέαμα μοναδικό. Δεκαπέντε σκάφη, τέσσερα μεγάλα και 11 μικρά βρέθηκαν τείκά στην εκκίνηση από την Χώρα της Άνδρου προς την Αττική. Το 51ο ράλι Άνδρου ξεκινούσε μέσα στο ολόλαμπρο πρωινό. Λίγες βόλτες πριν την εκκίνηση των υπέροχων σκαφών. Εικόνες ξεχωριστές με φόντο την Χώρα στα καλύτερα της. Με τον τουρλίτη να ξεχωρίζει αστραφτερός και μαύρος, ανάλογα την γωνία που έπεφτε πάνω του το εκθαμβωτικό φως και τα σκάφη να περνάνε μπροστά του μαγικά. Στη φωτογραφία ένα από τα ωραιότερα μεγάλα σκάφη του αγώνα, που θύμιζε έντονα την μακρινή εποχή των ιστιοφόρων ... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αστραφτερή η θάλασσα στο απέραντο πρωινό φως του Αιγαίου. Μαύρο το σκάφος. Μαύρος ο Τουρλίτης. Σκοτεινή η λάτζα με τους κριτές και παρατηρητές. "Μεγάλο μαύρο φως" αποκάλεσε αυτή την τρομερή λάμψη του ήλιου ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος. "Αγγελικό και μαύρο φως" το αποκάλεσε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Μπροστά στην απέραντη λάμψη του σκοτεινιάζουν όλα... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Σκηνή μοναδική: δύο σκάφη προετοιμάζονται για την εκκίνηση με φόντο το ωραιότερο τμήμα της Χώρα. Την πλατεία του Αφανή Ναύτη, που είναι άδεια από κόσμο. Για σκεφτείτε να υπήρχαν εκεί μερικές εκατοντάδες τουρίστες, επισκέπτες, κάτοικοι του νησιού (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το σκάφος γέρνει να πάρει τον καιρό. Με φόντο το πέτρινο γεφυράκι που συνδέει τη Χώρα με το Μέσα Κάστρο. Που συνδέει την ιστορία με το ευρισκόμενο κάποτε εκεί παλάτι του βενετού διοικητή της Άνδρου Μαρίνου Δάνδολου. Η απουσία είναι εμφανής και στις δύο πλευρές που συνδέει η μικρή πέτρινη γέφυρα. Ας κάνει κάτι ο Όμιλος την επόμενη φορά όλα αυτά τα υπεροχα στιγμιότυπα που το Εν Άνδρω συνέλεξε για να τα παρουσιάσει σε όλη την Άνδρο να τα δουν από κοντά όσο περισσότεροι θέλουν και μπορούν (φωτ. Εν Άνδρω).

 Για σκεφτείτε να είχαν προσκληθεί Κυριακή πρωί όλοι οι τοπικοί σύλλογοι του νησιού να κάνουν μια μικρή γιορτή για την αναχώρηση και να δουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Κάποτε αυτό γινόταν. Προσκαλούντο με όλους τους τρόπους όλοι και όσοι πήγαιναν. Τώρα πόσοι το έμαθαν; Πόσο πέρασε το μήνυμα πως έγινε το 51ο ράλι Άνδρου στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας και σε όλο το νησί; (φωτ. Εν Άνδρω). 

  Όλο αυτό το υπερθέαμα στον κόλπο της Χώρας το είδαν περίπου 100 άνθρωποι, κριτές, παρατηρητές, επισκέπτες. Εντυπωσιασμένοι. Μια κυρία που είχε φτάσει στο λοφάκι πάνω από τον Νειμποριό είπε βγάζοντας φωτογραφίες: "τέτοιο ωραίο θέαμα και να το βλέπουν τόσο λίγοι..." Τι να πούμε: Κι εμείς εκ της προηγούμενης πείρας βρεθήκαμε εκεί. Τα αθλητικά θεάματα είτε είσαι μέλος σε μια ομάδα είτε όχι προσφέρουν μοναδικό θέαμα και αποτελούν "κράχτες" για ένα νησί όπως η Άνδρος. Πόσο μάλλον αν είναι το τόσο ωραία. Στη φωτογραφία τα 11 μικρά σκάφη ξεκινούν όλα μαζί τραβώντας βόρεια περνόντας μπροστά από τον "σκοτεινό" από το εκθαμβωτικό φως Τουρλίτη... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η εκκίνηση δόθηκε. Μετά από μια προετοιμασία 20 περίπου λεπτών για τα τέσσερα μεγάλα σκάφη που έφυγαν πρώτα ορτσάροντας βόρεια (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πέρασαν περίπου άλλα 25 λεπτά με τα μικρά να βολτάρουν προετοιμαζόμενα. Και μετά τράβηξαν και αυτά ορτσάροντας βόρεια (φωτ. Εν Άνδρω).

 Από όλα μας έκανε εντύπωση αυτή τη φορά ένα κατάμαυρο με πλήρωμα μόνο τρεις ανθρώπους. Ρωτήσαμε τον πάντα πρόθυμο Στέλιο Μαρκουΐζο που μας εξήγησε πως ήταν ισπανικό σκάφος πλήρως ηλεκτρονικό - ανέβαζε και κατέβαζε τα πανιά με υπολογιστή. Άρα είχε και μικρό πλήρωμα. ¨ηταν τόσο ιδιότυπο και τόσο ξεχωριστό που σας το παρουσιάζουμε ξεχωριστά με φόντο την πάντα υπέροχη Αγία Θαλασσινή. Και του χρόνου ακόμα καλύτερα...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet