Υπάρχει ζωή μετά... τις τράπεζες;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PRONEWS.GR

Η μεγάλη αναταραχή που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο χρηματιστήριο άλλαξε εντελώς το αφήγημα της κυβέρνησης. Τρία limit-down των τραπεζών μέχρι σήμερα άρκεσαν για να βρεθεί η κυβέρνηση και η οικονομία σε μεγάλη αναταραχή.

Δεν αρκούν πια χαριτωμενιές μαοϊκού τύπου όπως έλεγε ο πρωθυπουργός όταν ήταν μικρός (40 ετών). Τώρα πια μεγάλωσε (44 ετών) και οι χαριτωμενιές του είδους «μεγάλη αναταραχή μεγάλη ευκαιρία» μπορούν να εξαφανίσουν τις τράπεζες. 

Και χωρίς τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια πάει η οικονομία, πάει και το αφήγημα περί εξόδου στις αγορές κι άλλα τέτοια εύηχα στα αυτιά του πόπολου…

Το «επιχείρημα» του Μαξίμου πως η ΝΔ έριξε τα χρηματιστήριο» ήταν της «μιας δραχμής τα γιασεμιά»!

Ξόφλησε στο limit-down της επομένης! Αν μπορούσε η ΝΔ να ρίξει μέσα σε μια μέρα το χρηματιστήριο γιατί δεν μπορεί να ρίξει τέσσερα χρόνια την κυβέρνηση; Όποιος διαλύει χρηματιστήρια μπορεί να διαλύσει και κυβερνήσεις. Ιδίως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που διηγείται επί τετραετία «μια ζωή που δεν έζησε»! 

-    Ναι, αλλά ποιος έριξε στα τάρταρα τις ελληνικές τράπεζες και κλόνισε το χρηματιστήριο;  
-    Γιατί οι ξένοι «ξεφορτώνουν» μετοχές που αγόρασαν; 
-    Υπάρχει τρόπος να πείσεις να κρατήσουν κάποιοι μετοχές τραπεζών όταν έχουν αρχίσει μερικοί να φοβούνται ακόμα και bail-in; Δηλαδή, κούρεμα καταθέσεων!!!

Το ότι αποκλείουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη δεν λέει και πολλά. Άλλωστε τέτοια πράγματα γίνονται, δεν λέγονται…

Η πραγματικότητα λέει πως χρήματα στις τράπεζες δεν υπάρχουν! Υπάρχουν μόνο κόκκινα δάνεια! Μια τράπεζα που τόλμησε να βγει να δανειστεί στις αγορές της δώσανε επιτόκιο πιστωτικής κάρτας 12%! 

Υπό αυτές τις συνθήκες η έξοδος από τα capital control μοιάζει μετέωρη. Επενδύσεις δεν γίνονται. Και ο Τσακαλώτος μετά το Λονδίνο, που δεν έπεισε, πάει τώρα στην Ασία να πείσει τους… Ασιάτες! 

Δύσκολα τα πράγματα…

Στο Μαξίμου (τα πρώην επαγγελματικά στελέχη της καθοδήγησης του ΚΚΕ) συνεχίζουν τις καθημερινές ασκήσεις επί χάρτου. Μην ξέροντας από τράπεζες, επενδύσεις και οικονομία, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: κατεδαφίζουν τον αντίπαλο.

Πέταξαν, λοιπόν, μια μπαλωθιά στον αέρα: Η ΝΔ ρίχνει το χρηματιστήριο! Και τέλειωσαν… Μέχρι την επομένη που έπεσε κι άλλο και δεν είπαν τίποτα… 

Γι’ αυτούς όλα είναι τακτικισμοί, επικοινωνία, τρικλοποδιές στον αντίπαλο. Έτσι κυβέρνησαν: Χωρίς πρόγραμμα.

Χωρίς πρόγραμμα  ξεκίνησαν και το 2013 με το διαβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»! Και χωρίς πρόγραμμα τελειώνουν και το 2018 με το «νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». 

Πέντε χρόνια πέρασαν από αφήγημα σε αφήγημα και χωρίς κανένα πρόγραμμα. Μόνο διαπραγματεύσεις παράδοσης άνευ όρων στα εκάστοτε «προαπαιτούμενα» των θεσμών!

Και φυσικά για όλα έφταιγαν… οι άλλοι! Οι «σύντροφοι» δεν έφταιγαν ποτέ! Αυτοί είχαν μόνο κάτι ιδεολογικές «αυταπάτες» και γι’ αυτό έκαναν και μερικές πολιτικές «απάτες»!

Κάποτε μια «συντρόφισσα» υπουργός κραύγαζε στην Βουλή: 
-    Τι απατεώνες είμαστε;

Συζητήσιμη η απάντηση. Αλλά πάντως γνώστες της κατάστασης δεν ήταν. Εκτός αν ήξεραν και… κορόιδευαν! Ή, αν κορόιδευαν και… δεν ήξεραν! 
Ας διαλέξουν μόνοι τους…

Πάντως από τράπεζες, διεθνές οικονομικό σύστημα και χρηματιστήρια δεν σκάμπαζαν τίποτα. Ο καλύτερος εξ αυτών, ο Δραγασάκης, που είχε μια περιορισμένη θητεία σε μια ελληνική τράπεζα ανέλαβε την αρμοδιότητα των τραπεζών.

Τον εμπιστεύονταν κάπως και οι τράπεζες και οι επενδύοντες στις τράπεζες. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό η ευθύνη των τραπεζών πέρασε στον… κυρ-Αλέκο Φλαμπουράρη!

Υψηλό γνώστη των κομματικών συσχετισμών και της κομματικής ίντριγκας, αλλά χαμηλό γνώστη του χρηματοπιστωτικού τομέα! 

Η εξήγηση πως «κουράστηκε ο Δραγασάκης» ωχριά μπροστά στην υποψία πως ο παλαιοκομματικός κυρ-Αλέκος (αλλά άριστος διαχειριστής σχέσεων της κυβέρνησης με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας) ενόψει εκλογών θα κάνει παιχνίδι με τα «κόκκινα δάνεια» μπας και μαζέψει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ!

Άλλωστε ο Φλαμπουράρης είναι ότι πιο παλαιολιθικό διασώζεται στο μουσείο πολιτικής αρχαιολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι γυρεύει αυτός στις τράπεζες; Τι ξέρει από τράπεζες; Τι θα κάνει με τις τράπεζες; Όταν το κατάλαβε το πρόβλημα ο Δραγασάκης ήταν αργά.

Κι άρχισε τις δηλώσεις: «Είμαι κι εγώ μαζί με τον Φλαμπουράρη!…»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ποια Νέα Δημοκρατία και «πράσινα άλογα»; Τα κόκκινα δάνεια και η διαχείριση τους είναι το πρόβλημα. Ο ορισμός του κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη ήταν το λάθος σήμα του Μαξίμου στις αγορές.

Ο φόβος πως θα κάνει ρουσφέτια με τα κόκκινα δάνεια, φόβισαν. Έτσι κάποιοι άρχισαν να πουλάνε μαζικά. Η Νέα Δημοκρατία πήρε είδηση το πρόβλημα μαζί με το Μαξίμου και τον Δραγασάκη.

Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τις τράπεζες; Ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Δραγασάκης, ούτε οι τράπεζες ξέρουν! Και φυσικά ούτε το Μαξίμου, το οποίο απλώς το έχει ρίξει στον βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό για το αν υπάρχει πολιτική ζωή… μετά τις τράπεζες!

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet