ΑΝΔΡΟΣ: Η τριήμερη πανσέληνος της "φράουλας"...

Μαγεύει η «Πανσέληνος της Φράουλας» ή αλλιώς «Πανσέληνος των Ρόδων και του Μελιού», το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα ουράνιο φαινόμενο εντυπωσιακό και ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη, που δίνει μια σπάνια ομορφιά στον νυχτερινό ουρανό. Εδώ η φωτογραφική αποτύπωση του Εν Άνδρω λαμβάνει χώρα λίγο πριν την δύση του ήλιου και συνυπάρχουν στο ουρανό ήλιος και φεγγάρι πάνω από την Χώρα. 

 

Ονομάσθηκε «Πανσέληνος της Φράουλας» όπως εξηγούν οι Αμερικάνοι γιατί αυτή την εποχή είναι περίοδος συγκομιδής της φράουλας στη βορειοανατολική Αμερική. Το φεγγάρι σύμφωνα με τη NASA ήταν ήδη ολόγιομο από το Σάββατο το βράδυ 15/5 και παρέμεινε ολόγιομο μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 17/6. Εδώ διακρίνουμε το ολόγιομο φεγγάρι το Σάββατο, την πρώτη μέρα της πανσελήνου.

 Ήλιος και φεγγάρι Σάββατο βράδυ 15/6. Έτσι όπως εμφανίστηκαν μαζί σε ένα ξεχωριστό ουράνιο φαινόμενο στον ουρανό της Άνδρου.  

 Η τριήμερη πανσέληνος το απόβραδο της δεύτερης μέρας του φαινομένου. Άνδρος, Κυριακή 16/6.  Η πανσέληνος του Ιουνίου λέγεται στην Ευρώπη και "Πανσέληνος του Μελιού" (Honey Moon) ή και του υδρομελιού (Μead Moon). Το υδρομέλι είναι ένα ποτό που δημιουργείται από τη ζύμωση μελιού με νερό και μερικές φορές με φρούτα, μπαχαρικά, δημητριακά και λυκίσκο. 

 

Άλλη μια φωτογραφία Κυριακή σούρουπο στην Άνδρο. Η παράδοση του να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου «honeymoon», θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500 και ίσως ακόμα να συνδέεται και με την «Πανσέληνο του Μελιού», είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η Πανσέληνος του Μελιού είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου. 

Τέλος και τρεις νυχτερινές φωτογραφίες από την Άνδρο κατά την τρίτη μέρα της πανσελήνου του Ιουνίου. Όπως υποστηρίζεται στα τέλη του Ιουνίου, στις μέρες του θερινού ηλιοστασίου, το μέλι είναι πια ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες γι΄ αυτό και ο Ιούνιος θεωρείται ο πιο «γλυκός» μήνας του χρόνου.

 

 Μερικοί αποκαλούν την πανσέληνο του Ιουνίου και «Πανσέληνο των Ρόδων». Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη που το φεγγάρι κατά την διάρκεια της μακράς παρουσίας του στον ουρανό παίρνει ένα απαλό κόκκινο χρώμα. Κάτι που παρά την τριήμερη παρουσία του στον ουρανό δεν παρατηρήθηκε.  

 Τέλος μια ακόμα τελευταία φωτογραφία του τριήμερου φαινομένου αργά το βράδυ της Δευτέρας 17/6. Διακρίνεται - σαν σημάδι στον ουρανό πάνω δεξιά από το φεγγάρι - ο Αποσπερίτης. Ο πλανήτης Αφροδίτη που κάνει κι αυτός την τροχιά του πριν δύσει. Σαν ένας μακρινός αποχαιρετισμός σε ένα μοναδικό φαινόμενο που όσοι είμαστε στην Άνδρο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο καθώς βοήθαγε το υπέροχο σκηνικό του νησιού μαζί με την γαλήνη της εποχής.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet