ΑΝΔΡΟΣ-ΕΡΕΥΝΑ: Η ταξιδιωτική συμπεριφορά την εποχή του κορονοϊού...

 

(Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον επιχείρησε η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Άνδρου και ξάφνιασε θετικά με το δελτίο τύπου της. Διένειμε ερωτηματολόγια στους επαγγελματίες και κατέγραψε ταξιδιωτικές συμπεριφορές την περίοδο της πανδημίας. Πρώτο συμπέρασμα: Ταξίδεψαν περισσότερο οι νεότερες ηλικίες. Λογικό μιας και ήταν λιγότερο εκτεθειμένες από τις μεγαλύτερες στο ιό. Υποχώρησαν τα γκρουπ και αυξήθηκαν οι μεμονωμένοι τουρίστες. Ήταν ακόμα περισσότεροι και από οικογένειες ή ζευγάρια.

Μέσος χρόνος επίσκεψης στην Άνδρο 2-3 ή 4-6 διανυκτερεύσεις. Λόγοι επίσκεψης στην Άνδρο: η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η αίσθηση ασφαλείας από τον ιό και οι παραλίες. Κριτήρια: η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Στα θετικά πως η Άνδρος διατήρησε το 66% της περσινής κίνησης Ιουλίου-Σεπτεμβρίου!!!

Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη επαγγελματική δουλειά του είδους που γίνεται στο νησί εδώ και χρόνια. Κι έχουμε μια πρώτη καταγραφή στοιχείων μιας και μέχρι πέρσι οι διάφορες επιτροπές (τουρισμού, επαγγελματιών κλπ) έγραφαν εκτιμήσεις χωρίς στοιχεία. Κυρίως για δημόσια κατανάλωση. Ελπίζουμε η Επιτροπή να συνεχίσει την σωστή δουλειά της και εφέτος - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Άνδρος , 30 Νοεμβρίου  2020

 Εκτενής και με χρήσιμα συμπεράσματα ήταν η ατζέντα θεμάτων της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Άνδρου. Ανάμεσα σε ελάχιστους Δήμους της χώρας και από τους πρωτοπόρους των Κυκλάδων, η Επιτροπή και ο Δήμος επιχείρησαν να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών του προορισμού για το ιδιαίτερο καλοκαίρι που προηγήθηκε, εν καιρώ πανδημίας.

Σύμφωνα με δείγματα από τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν από επαγγελματίες που τους ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις τους, οι επισκέπτες από Ελλάδα κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των αφίξεων σε σχέση με το 2019, ενώ δυνάμεις κράτησαν και κάποιες ευρωπαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. 

Εξετάζοντας σχετικά μερίδια, οι νεαρότερες ηλικίες αυξήθηκαν στο σύνολο σε σχέση με πέρσι, ενώ όσο μεγαλύτερο το ηλικιακό στρώμα πχ 50-60 ετών και 61+ ετών, τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι μειώσεις στα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή με ποσοστά επί του συνόλου, οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες (individuals) αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις διακινήσεις των group. Εντύπωση, προκαλεί επίσης στις επιμέρους ποσοστιαίες συγκρίσεις η εμφάνιση περισσοτέρων τουριστών που ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς να υποτιμάται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ζευγαριών αλλά και των οικογενειών. 

Επίσης η παραμονή στο νησί για 2-3 και 4-6 διανυκτερεύσεις εμφάνισε τα υψηλότερα ποσοστά. Στα κυριότερα κίνητρα επίσκεψης της Άνδρου κατατάσσονται  η μικρή απόσταση από την Αθήνα, το αίσθημα ασφάλειας στον προορισμό, οι παραλίες και η χαλάρωση. Τέλος, το εύρος υπηρεσιών και η τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας βρέθηκαν στην κορυφή των κριτηρίων προτίμησης των καταλυμάτων.

Θετικό μήνυμα για την επίδοση του προορισμού ήταν πως κατόρθωσε να διατηρήσει το 66,1% των περσινών αφίξεων στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα αποθαρρυντικά ποσοστά που σημειώθηκαν σε πανελλήνια κλίμακα. «Ταυτόχρονα με την προσπάθεια μας για στοχευμένη προβολή, η πρωτοβουλία καταγραφής,θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί ώστε από εδώ και στο εξής να έχουμε όσο το δυνατόν μια καλύτερη ενδεικτική εικόνα για το προφίλ του ταξιδιώτη μας», τόνισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας. 

Στα άλλα θέματα της συνάντησης αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής για συμμετοχή σε digital workshops και κορυφαίες virtual τουριστικές εκθέσεις όπως η πρόσφατη της WTM 2020, καθώς και οι στοχευμένες επαφές με ταξιδιωτικά γραφεία, δημοσιογράφους έγκριτων ΜΜΕ και δημοφιλείς bloggers από Ευρώπη, Αμερική ακόμη και Μέση Ανατολή. 

Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκαν ο φετινός πλούσιος απολογισμός ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων αλλά και το πλάνο προβολής για το επόμενο έτος, σχετικά με ένα πλέγμα διαφορετικών δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό δεδομένων, πάντα, των ειδικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet