Δελτία καιρού: Ιστορίες για κροκοδείλους…

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Χώρα Άνδρου: μετά την καταιγίδα. Κάθε πόσες προβλέψεις λάθος έχουμε και μια σωστή σε αυτό τον τόπο;

Απίστευτα κι όμως ελληνικά! Μια σειρά ιστοσελίδες προβλέπουν από 19 Μαρτίου 2016 πως ο καιρός το Πάσχα την Πρωτομαγιά 2016 στην Ελλάδα θα είναι… χιονιάς!!! Η πρόβλεψη είναι κάποιας μετεωρολογικής οργάνωσης για σχεδόν μετά ενάμιση μήνα!!! Αλλά τι να λέμε για το τι γράφουν αυτοί που δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε τον καιρό της επομένης; Για παράδειγμα το μεσημέρι της Παρασκευής 18/3 ήλθε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού στην Άνδρο για το Σάββατο 19/3. Και το μόνο που συνέβη ήταν μια βροχή την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο 19/3 όλα ήταν μια χαρά!! Να μην πούμε για την Κυριακή 20/3 που ξεκίνησε δοξαστικά η άνοιξη!!!

Έχω πια αρχίσει να πιστεύω πως δεν υπάρχει σοβαρή πρόβλεψη καιρού στην ευτυχισμένη χώρα μας ή κάποιοι που δεν έχουν τι να κάνουν απλώς αναπαράγουν γενικά δελτία. Αφήστε που η "ανησυχία" και η καταστροφολογία γύρω από τον καιρό "πουλάει"...  Όλα νομίζω πως ξεκινάνε από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπακούοντας στο δημοσιοϋπαλληλικό αξίωμα: στείλτο για να ‘σαι μέσα εσύ ότι και να γίνει, στέλνουν τα πάντα προς όλους! Ή, όπως λέει ένας φιλαράκος: «τα στέλνουμε για να σφίγγουν οι κ….!»

Θυμάμαι ήταν ένα Σαββατοκύριακο τέλος Γενάρη. Προέβλεπε πάλι βροχές και καταιγίδες! Το αγνόησα και πήγα Άνδρο. Ο Σταυρόπουλος, που κάθε πρωί διαβάζει ανελλιπώς μια ντουζίνα ιστοσελίδες (αλκοολίκι των παλιών δημοσιογράφων) και μετά με ενημερώνει ανελλιπέστατα (αλκοολίκι του παλιού αρχισυντάκτη – ο μπαγάσας μου βρίσκει τα μισά θέματα της μέρας!) δεν ήρθε! Γιατί; Γιατί διάβασε τα δελτία καιρού στις ιστοσελίδες. Και τα πίστεψε! (Οι κακές ειδήσεις πείθουν ή «πουλάνε» περισσότερο!) Με πήρε τηλέφωνο να του περιγράψω τον καιρό στην Άνδρο! Ήταν ήπιος χωρίς προβλήματα! Δεν το πίστευε!!!

Ένα άλλο Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά ήταν Φλεβάρης, είχε την πίτα του ο Φιλοπρόοδος. Πάλι το δελτίο προέβλεπε βροχές, θύελλες, καταιγίδες! Με πήραν απελπισμένοι οι Σταυρόπουλος και Μαστραντώνης! Είχαν διαβάσει για τον καιρό στις ιστοσελίδες! Προέβλεπαν τον κατακλυσμό το Σάββατοκύριακο! Τους είπα ξεχάστε το κι ελάτε. Εγώ πήγα στην πίτα, ο Σταυρόπουλος και ο Μαστραντώνης δεν ήρθαν! Μετά μουρμουράγανε γιατί έβρεξε μια απλή μπόρα, μιάμιση ώρα όταν τρώγαμε. Και μετά όλα καλά. Πουθενά οι καταιγίδες και τα απαγορευτικά. Τους έγραψα και ένα χρονογράφημα για να το θυμούνται…

Το καρναβάλι της Χώρας έγινε χωρίς προβλήματα 

Το ίδιο όπως βλέπουμε και το καρναβάλι του Κορθίου

Το τριήμερο της Αποκριάς πάλι τα ίδια: την Παρασκευή τα δελτία προέβλεπαν Σάββατο και Κυριακή βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θύελλες, ισχυρούς ανέμους! Πάει ο καρνάβαλος έλεγε ο Δημήτρης! Θα καταστραφούν οι μαγαζάτορες!! Και περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο… ήπιο και ήρεμο!! Τα καρναβάλια έγιναν κανονικά! Οι ντόπιοι κατά χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στη Χώρα και στο Κόρθι! Τα μαγαζιά γέμισαν! Κάποτε ξεκίνησε η βροχή: στις 21:00 της Κυριακής! Με χρονοκαθυστέρηση 40 ωρών!!! Όταν είχαν τελειώσει όλα! Όταν όλοι ήταν μέσα κι έτρωγαν κι έπιναν! 

Αυτή τη φορά ο Σταυρόπουλος δεν πίστεψε τα δελτία κι ήταν στην Άνδρο! Είχε γράψει τις ανησυχίες περί καιρού στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Και διασκέδαζε! Ο από Σάββατο πρωί κακός καιρός κατάφερε κι έφτασε κούτσα-κούτσα την Δευτέρα το μεσημέρι!! Με χρονοκαθυστέρηση σχεδόν τριών ημερών!! Τέτοιες προβλέψεις κάνει ο καθένας όταν λέει: από Πέμπτη μέχρι Δευτέρα κάποια στιγμή θα βρέξει και θα έχει αέρα!!!

Πριν πολλά χρόνια βρέθηκα για μεταπτυχιακά στην Αγγλία. Εκεί ο καιρός ήταν Εγγλέζος στα ραντεβού με τα δελτία της μετεωρολογικής! Θυμάμαι ήταν ένα μεσημέρι γύρω στις 11:55. Περπατούσα για τον υπόγειο στο κεντρικό Λονδίνο. Ήταν μια λαμπερή μέρα όμως τα δελτία στην τηλεόραση είχαν πει: βροχή στο κεντρικό Λονδίνο μετά τις 12:00. Ήταν 11:55 και ο ουρανός ήταν σχετικά καθαρός. Χαμογέλαγα ειρωνικά με την πρόβλεψη. Δεν είχα πάρει ομπρέλα. Όμως στις 12:05 έβρεχε ασταμάτητα!!! Από πού είχαν έρθει όλα αυτά τα σύννεφα για να δικαιώσουν τους μετεωρολόγους δεν το κατάλαβα! Έφτασα μουσκίδι στο μετρό στις 12:10 έκπληκτος με την εγγλέζικη ακρίβεια του αγγλικού καιρού!!!

Από τότε άρχισα να πιστεύω με θρησκευτική ευλάβεια στα εγγλέζικα δελτία για τον καιρό που άλλαζε τέσσερις φορές την μέρα!!! Πρωί φθινοπωρινό ψιλόβροχο, μεσημέρι καλοκαιρινή λιακάδα, απόγευμα ανοιξιάτικη μπόρα και βράδυ χειμωνιάτικη ξαστεριά με πολύ κρύο!!! Όλες οι εποχές σε μια μέρα. Και τα δελτία σωστά!!!

Οι δεκαετίες πέρασαν τα δορυφορικά συστήματα βελτιώθηκαν. Και μόνο στην ευτυχισμένη χώρα μας τα δελτία καιρού εξακολουθούν ατάραχα να δίνουν τον καιρό της Δευτέρας το Σάββατο και τον καιρό του Σαββάτου την Τρίτη!!! Και να μπερδεύουν όλους μας. Ιδίως τον Δημήτρη που όλο σχεδιάζει να πάει Άνδρο και όλο το σκέφτεται…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογίας είναι μια από τις πιο "Ακριβές" επιστήμες στον πλανήτη όπου εκεί χρησιμοποιούνται, Δορυφόροι, τα πιο εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής, τα πιο πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα καθώς και το σχετικό λογισμικό που τα συνοδεύει....αλλά, το αποτέλεσμα δεν είναι αναμενόμενο ή πιο συγκεκριμένα η σχέση Κόστους/Αποτελέσματος δεν είναι η αναμενόμενη. Τα ίδια συστήματα εάν χρησιμοποιούνταν στην πρόβλεψη των αριθμών που θα κληρώνονταν σε μια λοταρία, θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την πρόβλεψη καιρού.
Τέλος, οι καιροί σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι άστατοι και διαφορετικοί από το παρελθόν. Στην Ευρώπη που ήμουν την περασμένη εβδομάδα άκουσα τα ίδια, οι δε συγγενείς μου από τον Καναδά μου είπαν επίσης τα ίδια. Λίγο έως και ανύπαρκτο χιόνι, μπόλικο ήλιο με ενδιάμεσα "διαλλείματα" θερμοκρασιών -40C. Μάλιστα, σωστά διαβάσατε.
Προφανώς διανύουμε κάποια φάση (γιατί όπως γνωρίζουμε το κλίμα συμπεριφέρεται κυκλικά) όπου τα μαθηματικά μοντέλα δεν επαρκούν και χρειάζεται να ενημερωθούν. Πολλά τα χρήματα για αυτό....μας βλέπω να βγάζουμε τους παππούδες από τα ράφια και να ξεκινάμε τα δικά μας μερομήνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σενάριο
Φαντάζομαι το καλοκαίρι με τα μελτέμια.
Στην Ραφήνα μέγα πλήθος Κινέζων που γοητεύτηκαν από το προσκάλεσμα του Ονειροπαρμένου για το νησί του πολιτισμού.
Κυκλοφορεί στις "ιστοσελίδες" όρα δεύτερο γραφείο τύπου Άνδρο πρόβλεψη για μποφορ 10άρι. Ηπολιτική προστασία κινητοποιήται με έκτακτο ανακοινωθέν.
Απογοητευμένοι οι Κινέζοι φεύγουν και πάνε σε άλλα νησιά και σε άλλες παραλίες.
Στο νησί από 10άρι, άντε ένα 5άρι το πολύ, οι παραλίες γεμάτες.
Ξανά μανά έκτακτο ανακοινωθέν από το δεύτερο γραφείο τύπου:φταίει Μπασαντής γιατί έτσι γουστάρουμε,πάντα φταίει κάποιος άλλος, όχι εμείς.
Κυλιέμαι στα πατώματα από τα γέλια μόνο που το σκέφτομαι.