Φήμες και "ανησυχίες" ή "προβλέποντας" τα πάντα εκτός από τα αυτονόητα…

 

Ποια είναι η πραγματικότητα στο νησί μας;(Φωτογραφία από έκθεση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης).

Αν δεν το πιστεύετε πως είμαστε το νησί της ανησυχίας και των φημών ιδού δύο κραυγαλέες αποδείξεις:

(α) Χτες το βράδυ βρήκα μηνύματα στο κινητό που έλεγαν «καλησπέρα φημολογείται έντονα ότι απόψε έφτασαν κι άλλοι μετανάστες. Ξέρετε κάτι;»

(β) Πριν λίγες μέρες στην Χώρα άκουγα επί δύο μέρες και την δεύτερη μέρα μου το είπαν σε τρία καταστήματα που μπήκα την ερώτηση ή την «πληροφορία»: φέρνουν 500 πρόσφυγες απόψε στο Γαύριο!!!

Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ούτε ήρθαν κι άλλοι πρόσφυγες στο νησί χτες. Ούτε έφτασαν πρόσφυγες στο Γαύριο την περασμένη εβδομάδα. Και μάλλον δύσκολα θα έρθουν και άλλοι από απέναντι άμεσα αν αναλογιστούμε τη δυσκολία να περάσουν 80-100 μίλια στο Αιγαίο μικρά καΐκια, βάρκες, φουσκωτά. Αυτή τη στιγμή ακόμα ψάχνουν πως έφτασαν αυτοί που έφτασαν.

Παρ’ όλα αυτά οι φήμες είναι καθημερινές και συνεχίζουν ανεξέλεγκτες. Αν κάποτε ξαναφτάσουν τίποτα απελπισμένοι στις ακτές μας (σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο) οι «έξυπνοι» που τις διαδίδουν θα διατρανώνουν: τα λέγαμε εμείς!!!

Αυτό φυσικά δεν είναι επιβεβαίωση για ότι λέγανε χτες βράδυ! Μια πληροφορία έχει αξία αν επιβεβαιώνεται στον χρόνο που λέει. Όχι αν επιβεβαιώνεται στο αόριστο μέλλον. Αυτό στην ειδησεογραφία δεν είναι πληροφορία. Αυτό είναι κάτι σαν: «τα άστρα προβλέπουν το μέλλον σας»! Ή, τις καφετζούδες που έλεγαν: αν δεν γίνει το ένα θα γίνει το άλλο!!! Τελικά κάτι θα γινόταν κάποτε. Μόνο που αυτό δεν εντάσσεται στην ειδησεογραφία, αλλά στην μελλοντολογία που είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!

Κάπως έτσι διαπερνούν καθημερινά οι φήμες το νησί μας. Κάποιοι "καλοπροαίρετοι" τα έχουν πει όλα! Παράδειγμα: κάποτε πριν πάρα πολλούς μήνες έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες/μετανάστες. Από τότε ίσως κάποιοι να το έλεγαν και να το ξανάλεγαν για μήνες βράδυ-παρά βράδυ. Και κάποτε ξανάρθαν μερικοί ακόμα. Μόνο που μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων πέρασαν πολλοί μήνες, αλλά και μερικές χιλιάδες φήμες και άλλες τόσες «προβλέψεις».

Με κάτι τέτοια περνάμε τον καιρό μας. Με κάτι τέτοια πέρασε ο χειμώνας. Έσκασε μύτη η άνοιξη. Και κάποιοι προβλέπουν χιόνια το Πάσχα!!!…

Συνεπώς δεν είναι μόνο οι Ανδριώτες «προβλεπτικοί» και ανήσυχοι τύποι. Ίσως να είναι λίγο παραπάνω. Όμως είναι και η χώρα κάπως έτσι. Κι ενώ «προβλέπουμε» τα πάντα το πρόβλημα είναι πως ποτέ δεν προβλέψαμε τα αυτονόητα που μας συμβαίνουν σήμερα. Τι να πει κανείς;

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

τι ακριβώς περιμένουμε από το παρατηρητήριο Αμμολόχου;;; αναχαιτίστηκε ποτε διέλευση τούρκικων πολεμικών;;το πρωί νιώθουμε την διαφορά, όταν διαβάζουμε μέχρι πού έφτασαν οι Τούρκοι, οπότε και ψιθυρίζουμε πως κάποιο πρωί απλά και αθόρυβα θα ξυπνήσουμε με φερετζέ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω μια εκδοχή πως έφτασαν οι Σομαλοί στην άνδρο στα αχλα!!!!Αποκλειω το να πέρασαν με βάρκα από Τουρκία λόγω ότι τα μίλια είναι υπερβολικά και πιστεύω μεταξύ 80--100!!!!!Αν πέρασαν με ναυλωμενη θαλαμηγό, αυτή θα έπρεπε να ενημερώσει για το λιμάνι πρόσδεσης!!!!Αυτά κυκλοφορούσαν στην άνδρο αυτό το διήμερο που ήμουν!!!! Λόγω ότι δεν είναι διάφοροι αλλοδαποί, διαφόρων εθνοτήτων αλλά πακέτο από μια χώρα, εμένα μου λέει ότι κατέβηκαν από εμπορικό πλοίο!!! Συνήθως ή ναυσιπλοΐα γίνετε από τον κάβο ντόρο οπότε το ταχύπλοο που κατέβασε το εμπορικό θα έπρεπε να τους βγάλει στην Φάσσα!!!Δύσκολο γιατί υπάρχει μεγάλη διέλευση πλοίων και το ναυτικό παρατηρητήριο αμμολοχου έχει ορίζοντα!!!! Οπότε καταληγω ότι πέρασε ανάμεσα άνδρο και νήσου καλόγερου και κοντά προς αχλα κλέβοντας πορεία και μειώνοντας σταδιακά μίλια και πριν φτάσει αχλα απέναντι ή εξωλεμβια είχε κατέβει, αποβίβασε και πρόλαβε το πλοίο όταν πέρασε από τα αχλα.......απλό!!!!Δεν εντοπίστηκε από το παρατηρητήριο ναυτικού αμμολοχου γιατί υπάρχει ενδεχόμενο νεκρού τομέα!!!! Μέχρι να το πάρουν χαμπαρι το πλοίο σίγουρα τουρκικό, έφτασε Τουρκία και σίγουρα θα αλλάξει και όνομα!!!! Οι αρχες της Άνδρου ήξεραν από την ίδια στιγμή ότι υπάρχουν άνθρωποι στα αχλα και δεν το έμαθαν το πρωί!!! Απόλυτο σκοτάδι στα αχλα,25 κινητά να άναψαν για να βρούν το μονοπάτι, οι βουρκωτιανοι τους πήραν χαμπαρι ή κάποιο αλιευτικό που ψάρευε...... και ζησανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!!!!