«Θησαυρός» από το Άγιο Όρος στην Άνδρο

 

Φτάνει την Τρίτη 26/9 στις 19:30 στην Άνδρο ακριβές βαρύτιμο αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας της Μονής Βατοπεδίου. Το αντίγραφο κατασκευάστηκε στο Άγιο Όρος και είναι προσφορά στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Άνδρου κυπρίου εφοπλιστή.

 

Η εικόνα θα μεταφερθεί με το Θεολόγος στις 17:30 από Ραφήνα. Και θα μεταφερθεί κατ’ ευθείαν στην Αγία Μαρίνα. Αύριο γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η εικόνα θα μεταφερθεί με το πλοίο Θεολόγος που γιορτάζει. Θα ανέβει στο πλοίο συνοδευόμενη από τον πλοίαρχο. Το θαλάσσιο ταξίδι της είναι προσφορά του ακτοπλόου της γραμμής μας Θεολόγου Παναγιωτάκη, που γιορτάζει κι θεωρεί τιμή την μεταφορά της.

 

Η εικόνα θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης 26/9 οδικώς από την Ουρανούπολη για τη Ραφήνα. Θα την παραλάβει από τους Αγιορείτες ο πατήρ Χερουβείμ της Μονής Αγίας Μαρίνας.

Το όνομα της εικόνας

Η εικόνα ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Κι αυτό γιατί οι προσκυνητές δεν χόρταιναν να βλέπουν την γλυκιά έκφρασης του προσώπου της Παναγίας που όπως κοιτά θεωρούν πως «ξεκουράζει, αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου».

Πρόκειται για τοιχογραφία του 14ου αιώνα του μοναστηριού που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θησαυρός είναι η πίστη μας, η πραγματική πίστη μας στον ύψιστο.
Μια εικόνα είναι ιερή σε αυτό που αντιπροσωπεύει και όχι το ξύλο και τα υλικά που φτιάχτηκε.
Με αυτά που γράφετε και κάνετε πιο πολύ για ειδωλολάτρες μοιάζετε παρά πιστοί.
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά και εσείς ξανασκεφτείτε το.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συμφωνούμε απολύτως μαζί σας. Για τον λόγο αυτό το "Θησαυρος" είναι σε εισαγωγικά. Όπως εξηγείται παρακάτω η βαρύτιμη (ακριβη και καλοδουλεμένη) εικόνα φτιάχτηκε από πολύ καλούς τεχνίτες της αγιογραφίας στο Άγιο Όρος που έχουν πολλές και εξαιρετικές παραστάσεις αγιογραφίας. Μέχρι εκεί. Το ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται για τις εικόνες δεν είναι καινούριο. Και οι αντιθέσεις γι' αυτές έφτασαν και στην Εικονομαχία και Εικονολατρεία. Όμως αυτά δεν είναι το θέμα μας. Καθένας μπορεί να εκλαμβανει τα πράγματα όπως θέλει. Μια παρουσίαση κάναμε. Μακριά από εμάς η εικονολατρεία ή η εικονομαχία. Είναι άλλων εποχών και αντιλήψεων αντιθέσεις..
Σας ευχαριστώ που δώσατε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 11 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro