F/B ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 35 χρόνια: "Όσο τους θυμόμαστε θα ζουν. Αν τους ξεχάσουμε θα πεθάνουν"...

 

Το μοιραίο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στη Ραφήνα

Συμπληρώνονται 35 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (23/2/1983-23/2/2018). Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή το πρωί, ανήμερα της θλιβερής επετείου ο πατήρ-Αντώνιος Χορευτής θα τελέσει στον Άγιο Νικόλαο Κορθίου το ετήσιο μνημόσυνο του ναυαγίου και προσκαλεί όσους θέλουν να προσευχηθούν για τις ψυχές των χαμένων ναυτικών και επιβατών του μοιραίου πλοίου.

Το Εν Άνδρω ξεκίνησε μόνο του πριν δύο χρόνια (Φεβρουάριος 2016) ένα χρονικό μνήμης. Πρώτο στάσιμο αυτού του χρονικού η αφήγηση του ανδριώτη μηχανικού Σίμου Λάβδα, ενός εκ των ελάχιστων διασωθέντων του τραγικού εκείνου ναυαγίου στον Κάβο Ντόρο, που βύθισε την Άνδρο στο πένθος. Το αφιέρωμα εκείνο συνοδεύτηκε από αναδημοσίευση συνέντευξη του σ συριανού ναύτη Γιώργου Μπαρμπούνη, που βοήθησε τον Λάβδα στη μάχη με τα κύματα.

 

Το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εν πλω...

Ακολούθησαν τρία ακόμα δημοσιεύματα μας εκείνες τις μέρες για το ναυάγιο φέρνοντας την μεγάλη εκείνη απώλεια της Άνδρου σε πανελλήνιο προσκήνιο. Και άλλα ΜΜΕ (κεντρικά και περιφερειακά) έκαναν αναφορές εκείνη την εποχή στο τραγικό ναυάγιο. Ήταν ένα μνημόσυνο στους αδικοχαμένους και μια αναφορά στην μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού μας.

Το σημαντικό εκείνο αφιέρωμα καθιέρωσε το Εν Άνδρω στις Κυκλάδες και έστρεψε την προσοχή των ΜΜΕ της Αθήνας στην Άνδρο και στο siteμας. Κοντά 55.000 ήταν οι επισκέπτες που διάβασαν την πρώτη δημοσίευση μας. Μεταξύ 10.000 και 20.000 διάβασαν τις υπόλοιπες.

Οι αριθμοί έδειξαν πως το Εν Άνδρω «ταξίδεψε» την ιστορία της ναυτικής Άνδρου στην Ελλάδα. Κάτι που έκτοτε έκανε πολλές φορές με άλλες σημαντικές ναυτικές ιστορίες που αφηγηθήκαμε ή αφηγήθηκαν συνεργάτες μας. Πολλές από αυτές έχουν διαβαστεί από 50.000 αναγνώστες.

 

Το ρώσικο ωκεανογραφικό σκάφος που έσωσε τους περισσότερους εκείνη την μοιραία νύχτα

Το 2017 επιχειρήσαμε ένα δεύτερο στάσιμο με την αφήγηση του τραγικού ναυαγίου από ένα εκ των διασωθέντων επιβατών, του Λεονάρδου Πέτσα. Και αυτή η αναφορά ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Άνδρου. Κοντά 30.000 αναγνώστες διάβασαν και θυμήθηκαν. Το Εν Άνδρω είχε κάνει το χρέος του σε εκείνο το μεγάλο ναυάγιο που άλλαξε

Θεωρούμε πως μέχρι σήμερα κάναμε μια πολλαπλή τομή στην ιστορία της Άνδρου. Ενσκήψαμε στην μικροϊστορία του νησιού και αναδείξαμε τη ναυτοσύνη, τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές της. Αφηγηθήκαμε τις ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν και τιμήσαμε ανθρώπων που επέζησαν. Στρέψαμε την προσοχή των ελλήνων και των ανδριωτών στη ναυτική διαδρομή του νησιού μας. Φέραμε σε φως ντοκουμέντα ξεχασμένα ή μηδέποτε δημοσιευθέντα. Φωτογραφίες σπάνιες και ανέκδοτες.

Τρισάγιο στη μνήμη των χαμένων ναυτικών και επιβατών στη γέφυρα του Superferry II το 2016.

Κάναμε το καθήκον μας ως ένα ανδριώτικο site αναδεικνύοντας θέματα και όχι ακολουθώντας θέματα. Κάτι που κάνουμε μέχρι σήμερα. Όσοι επιχείρησαν να μας αντιγράψουν ξεπεράστηκαν από την ζωή. Όσοι επιχείρησαν να μας συκοφαντήσουν ξεπεράστηκαν από τα πράγματα.

Εμείς συνεχίζουμε το ταξίδεμα της Άνδρου στον χρόνο και στον χώρο. Κάνουμε εφέτος μια σεμνή αναφορά στη επέτειο του μεγάλου εκείνου ναυαγίου της Άνδρου και στο μνημόσυνο που θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο στο Κόρθι. Και συνάμα ανεβάζουμε στα ΘΕΜΑΤΑ τις δύο μεγάλε αφηγήσεις (του 2016 και του 2017) ως φόρο τιμής στη μνήμη όσων χάθηκαν εκείνη την μοιραία νύχτα πριν 35 χρόνια επαναλαμβάνοντας μια φράση που είπαμε στο μνημόσυνο του 2016: «Όσο τους θυμόμαστε θα ζουν. Αν τους ξεχάσουμε θα πεθάνουν…»

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ρε Γαυριώτη γιατί είσαι εμπαθής. Κάτω από ένα κείμενο για τα 35 χρόνια του Χρυση Αυγή γράφεις τις πολιτικές για την Νίκη Μαμάη. Για πες μου έχεις ακούσει την φωνούλα της Άννας της Βολίκας. Έχει κάνει κάτι η Βολίκα όλα αυτά τα χρόνια για όσους μένουμε στο Μπατσί. Τι έκανε για το λιμάνι ρε συ ο Βόσσος. Για ποιο θέμα της ζωής μας βγήκε από το ιατρείο του ο γιατρός. Εντάξει ο Καπάκης έκλεισε τετραετία στην Αθήνα. Ποιος δουλεύει; και για ποιον δουλεύεις. Ο Σουσουδης απέτυχε. Αλλά μαζί του και ο Βόσσος κα η Βολίκα και ο Καπάκης και η Μαρία Μαμάη. Οι μόνοι που πετύχατε ε'ιστε εσείς που βρίζετε. Τι πετύχατε; Μια τρύπα στο νερό. Αυτό το νησί έχουμε. Με μοναδικούς επιτυχημένους αυτούς που βρίζουν. Ρε "άει στο διάολο" που είπε και η γερόντισα Τασία του ΣΥΡΙΖΑ στην κάποτε Βουλή των Ελλήνων...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ότι η αντιδήμαρχος Γαύρου είναι λίγη και ανύπαρκτη το ξέρουν όλοι το κατάλαβε και ο Σουσουδης και της έβαλε ειδικό σύμβουλο μπας και γίνει τίποτα. Δεν έχει προσφέρει δυο χρόνια το παραμικρό στο Γαύριο. Δεν έχουμε ακούσει ούτε τη φωνούλα της.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κ Βλάμης ήταν και είναι ανύπαρκτος
Όσο για την αντιδήμαρχο νίκη Μαμαη είναι για να λέμε πος υπάρχει αντιδήμαρχος
Για τον Μουλα (πρόεδρος τοπικής κοινότητας ) το μόνο που ξέρει να κάνη είναι να κατηγορεί τους πάντες
Η υπεύθυνη του λιμενικού ταμείου δεν βλέπουν της παρέμβασης που έχει κάνει στα φώτα στα στέγαστρα τον επιβατών καταργώντας της μπρούτζινες χελώνες βάζοντας προβολής led με αποτελέσματα να φαίνεται σαν καταυλισμός
το ίδιο θέαμα και στης προϊν πέρδικες χαρές
Πάρκιν ασυδοσία
Καθαριότητα ανύπαρκτη

This comment was minimized by the moderator on the site

πολύ σωστά κύριε Μπασαντή, υπενθυμίζετε και σήμερα στο αρθρο σας, ότι :«Όσο τους θυμόμαστε θα ζουν. Αν τους ξεχάσουμε θα πεθάνουν…» και αυτό έχει να κάνει με τους εκπροσώπους της ΥΔΡΟΎΣΣΑΣ το ίδιο το ΓΑΥΡΙΟ, το ίδιο το νησί μας ολάκερο, που μπροστά εκεί στο μνημείο των αδικοχαμένων ναυτικών μας,η δημαρχία Σουσούδη και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους ( Αντιδήμαρχος - Πρόεδρος Γαυρίου- εντεταλμένος σύμβουλος Δημάρχου ), ζούνε στον κόσμο τους και μέσα απο την ανυπαρξία τους, προσβάλλουν όλους μας.
Είναι αλήθεια, ότι οι άνθρωποι αυτοί, για το μόνο που νοιάζονται είναι να εμφανίζονται στις γιρτές και στο facebook και να αναρτούν φωτογραφίες, που μερικοί- μερικοί τους γράφουν απο κάτω...'' μπράβο και μπράβο'' και είναι ευτυχισμένοι μέσα στην ανυπαρξία τους.
Αλήθεια γιατί δεν παραιτούνται απο το να είναι μαριονέττες στο τόπο μας ? ?

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΓΑΥΡΙΟΥ, ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ? ?
ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΜΑΡΧΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΣΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥΣΟΥΔΗ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ...ΕΣΤΩ ΕΝΟΣ ΤΡΙΣΑΓΙΟΥ, ΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ...ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ ΝΕ ΤΕΛΕΙ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΔΡΟ ? ?
ΚΡΙΜΑ ...ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΠΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΗΘΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΑΝ ΓΑΥΡΙΩΤΕΣ, ΣΑΝ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΥΣΣΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΝΤΕΣ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ?