ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ: Υπάρχει απάντηση από την Ευανθία Γουλανδρη;

 

H Φάμπρικα ενταγμένη στη ρεματιά και στο χωριό των Στενιών μια δεκαετία περίπου πριν όταν ξεκίναγαν οι αναστυλωτικές εργασίες στο παρακείμενο σπιτάκι από τον Γ.Λ.Καμπάνη (Φωτ. Πανταζής-Ράπτης)

Επανερχόμαστε στη Φάμπρικα Εμπειρίκου. Την Δευτέρα 5/3 στη Σύρο κατατέθηκαν οι συμπληρωματικές προτάσεις των δύο αντιδίκων της Ευανθίας Γουλανδρή και του Γιαννούλη Λ. Καμπάνη.Ανεξαρτήτως όμως της όποιας δικαστικής απόφασης το θέμα της σωτηρίας της Φάμπρικας Εμπειρίκου δεν είναι μόνο θέμα ιδιοκτησίας είναι πολύ περισσότερο ζήτημα σημαντικό για την ιστορία της Άνδρου.

Πόσο διαφορετική η Φάμπρικα και το τοπίο πριν το 1972. Από φωτογραφία εποχής που εδόθη από το γραφείο Καμπάνη.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπήρξε ακόμα και θέμα συζήτησης ακόμα και σε ημερίδα της Ένωσης Ανδρίων Επιστημόνων στο ΕΜΠ το 2014. Τότε εκτός από το ερώτημα της ιδιοκτησίας όμως είχε τεθεί από δύο μετέχοντες το ζήτημα τους ποιος μπορεί να σώσει το ιστορικό κτίσμα. Ο καθηγητής Φιλιππίδης και ο τότε πρόεδρος των Ανδρίων Επιστημόνων γιατρός Μπαφαλούκος υποστήριξαν ότι μόνο ο Γ. Καμπάνης μπορεί να την σώσει έχοντας ως συμμάχους το θέλω του, την γειτνίαση του με αυτήν και την ανάλογη οικονομική δύναμη!

Το 2016 όταν προχώρησε σε χρησικτησία ο Γ.Λ. Καμπάνης κανείς από τους παλαιούς ιδιοκτήτες της Φάμπρικας δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον. Το κτίσμα από την πυρκαγιά που το κατέστρεψε το 1972 είχε μείνει εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου. Το 2016 κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς και η Ευανθία Γουλανδρη! Ήταν η πρώτη ένδειξη έμπρακτη ενδιαφέροντος μετά 28 χρόνια!. Το 2017 η Ε. Γουλανδρή κάνει και ασφαλιστικά μέτρα για την Φάμπρικα κατά Γ.Λ. Καμπάνη.

Ακόμα μια φωτογραφία της Φαμπρικας από το παρακείμενο σπιτάκι που αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης η αναστύλωση του (φωτ. Πανταζής-Ράπτης).

Πέρα από τα δικαστήρια στα οποία είναι σήμερα το θέμα της ιδιοκτησίας, για πρώτη φορά τίθεται ουσιαστικά για  ουσιαστικό ζήτημα: ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ! Κι ας την σώσει όποιος θέλει ή όποιος μπορεί.

Στο θέμα της διάσωσης του ιστορικού κτιρίου υπάρχει μέχρι σήμερα μόνο η δημόσια τοποθέτηση του Γ.Λ. Καμπάνη. Την έκανε επωνύμως στο Εν Άνδρω καταθέτοντας τρεις εκδοχές για την σωτηρία της. Στις δύο εμπλέκεται ο ίδιος στην τρίτη μόνο η Ε. Γουλανδρή. Από την μεριά της Ευανθίας Γουλανδρή υπήρχε επί δεκαετίες σιωπή.  Και ακόμα και σήμερα είναι άγνωστο αν εκτός της επιβεβαίωσης της ιδιοκτησίας της υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον να σωθεί το ιστορικό κτίριο κι έχει κάποια ιδέα πώς μπορεί να γίνει αυτό.

 Θέλοντας να απαντήσουμε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα κάναμε μια μικρή έρευνα για την λύση που προτείνει ο Γ.Λ. Καμπάνης. Τα στοιχεία που προέκυωαν είναι λίαν ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά των προθέσεων του:

Το παρακείμενο σπιτάκι (φωτ. Πανταζής-Ράπτης).

(α) Ο ενδιαφερόμενος για το εγκαταλειμμένο μνημείο αγόρασε εδώ και αρκετά χρόνια όλα τα γύρω κτήματα ώστε όταν θα ξεκινήσουν από αυτόν οι αναστηλωτικές εργασίες να υπάρχει οδική πρόσβαση σε αυτό και στη συνέχεια για να υπάρχει πρόσβαση του μουσείου στο κοινού.

(β) Ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη κάνει δύο προμελέτες. Μια για το κόστος αναστύλωσης του κτιριου και μια για την επαναλειτουργία του κτιρίου ως μουσείου. Το πρώτα αποτελέσματα του κόστους έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Για την χρήση προβλέπεται οι κάτω όροφοι να λειτουργήσουν ως μύλος-έκθεμα της προβιομηχανικής περιόδου. Οι πάνω όροφοι ως μουσείο γενικότερης χρήσης. Με βάση αυτά τα δεδομένα έκανε δημόσια ο Γ.Λ. Καμπάνης συγκεκριμένη πρόταση.

Από την μεριά της Ε. Γουλανδρή δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κάποια διατυπωμένη πρόταση για το εγκαταλειμένο κτίριο. Το μόνο που υπάρχει είναι η ενεργοποίηση της τα δύο τελευταία χρόνια για το ιδιοκτησιακό και μια δήλωση φίλου της «για το ενδιαφέρον της κ. Γουλανδρή για την περιουσία της». Καλό θα ήταν εδώ που έφτασαν τα πράγματα να μάθουμε και αν έχει και κάποια πρόταση για τη διάσωση του μνημείου.

Η Φάμπρικα από παρακείμενη ιδιοκτησία του Γ.Λ.Καμπάνη σε φωτογραφία προ δεκαετίας περίπου. Τα δέντρα που την έζωναν από παντού έχουν σήμερα καθαριστεί και το κτιριο είναι σήμερα πανταχόθεν ελεύθερο (Φωτ. Πανταζή-Ράπτη).

Γιατί το μνημείο δεν ανήκει μόνο στον ιδιοκτήτη του. Ανήκει και στην ιστορία της Άνδρου. Και για τον λόγο αυτό έχει παρέμβει το ΥΠΠΟ και το έχει χαρακτηρίσει ως διατηρητέο. Για τον ίδιο λόγο ρωτάμε δημόσια την Ευανθία Γουλανδρή αν έχει κάποια πρόταση για την Φάμπρικα Εμπειρίκου που μπορεί να υλοποιηθεί και πως θα γίνει αυτή χρηματοδοτικά. Γιατί η απόφαση του ΥΠΠΟ το ιστορικό κτίριο είναι σαφής: και πρέπει να σωθεί και πρέπει να διατηρηθεί με κάποιο χαρακτήρα μουσείου.

Η Φάμπρικα Εμπειρίκου είναι ένα μοναδικό ιστορικό κομμάτι μιας παράδοσης που έχει πια χαθεί. Για τον λόγο θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλία και οι τοπικές αρχές και να συζητήσουν και με τους δύο ενδιαφερόμενους για τα σχέδια τους. Εδώ που είμαστε δεν αρκεί να μάθουμε σε ποιον ανήκει το μνημείο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και την κοινωνία της Άνδρου έχει να μάθουμε πως θα σωθεί και πως θα λειτουργήσει ως μουσείο προς όφελος του νησιού…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ. Οι υβριστικοι χαρακτηρισμοί σας προς το πρόσωπο μου χωρίς καν να με γνωριζετε, ουδεμία σχέση έχουν με νόμους και νομική βάση. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη κανενός.Η συμπεριφορά σας είναι τελείως απαράδεκτη . Λυπάμαι που θα σας διαψεύσω και πάλι , αλλά ουδεμία σχέση έχω με το πανέμορφο χωριό Απατουρια.....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το ότι δεν σας γνωρίζουμε είναι δικό σας πρόβλημα. Εσείς κρύβεστε πίσω από ψευδώνυμα. Νομίζω όμως πως όταν σας αποκακλύπτουν το πρόσωπο χάνεται την ψυχραιμία σας αγαπητέ μου.
Εμείς και πρόσωπο έχουμε και άποψη. Υποστηρίζουμε την ΦΑΜΠΡΙΚΑ και την ιστορία της. Εσείς υποστηρίζεται μια ιδιοκτησία που επί 26 χρόνια ήταν απόυσα και αδιάφορη. Το ότι στο τέλος κάποιος έκανε χρησικτησία μετά τόσες δεκαετιες απουσίας δεν τιμά την κληρονόμο.
Εμάς όμως πέρα από το το σε ποιον ανήκει ιδιοκτησιακά το μνημείο, κάτι που είναι υπόθεση των δικαστηρίων, μάς ενδιαφέρει πως ΘΑ ΣΩΘΕΙ το μνημείο. Αυτό δεν βλέπω να σας απασχολεί εσάς!!!
Εμείς αυτό ρωτήσαμε και ρωτάμε και τους δύο αντιδίκους. Ο ένας απάντησε. Η άλλη όχι.
Τι δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε;
Θα σας βρω στη Χώρα και θα σας εξηγήσω που έχετε άδικο
Καληνύχτα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μας συγχωρείτε αγαπητέ ΑΠΛΕ ΠΟΛΙΤΗ Έχετε δίκιο δεν μένετε στις Στενιές. Στα Απατούρια μένετε. Κάναμε ένα μικρό γεωγραφικό λάθος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ. Διακρίνω μια εντελώς απαράδεκτη εμπάθεια προς το πρόσωπο μου , με τους χαρακτηρισμούς άσχετος και νεοκοπος που δεν θα κάνω τον κόπο να σας επιστρέψω. Εάν ξαναδιαβάσετε το σχόλιο μου θα διαπιστώσετε ότι δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, γιατί δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για το θέμα εφόσον έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. ΥΓ Δυστυχως δεν έχω καμία σχέση με τις πανέμορφες Στενιές.....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Οι χαρακτηρισμοί αν το δείτε προσωπικά, από την μεριά σας, είναι άδικοι.
Αν το δείτε όμως από την μεριά του νόμου για τα διατηρητεα ιστορικά κτίρια - δεν τον ξέραμε κι εμείς και ρωτήσαμε να μάθουμε - τότε έχουν μια νομική βάση.
Να σας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Επί χρόνια γίνονται προσπάθειες κάτι να γινει με την Φάμπρικα. Το 2014 έγινε και επιστημονική ημερίδα που αποτυπώθηκε η σπουδαιότητα και η ιστορικότητα του εναπομείναντος κτιρίου. Και αναζητήθηκε ο ιδοκτήτης που ΔΕΝ είχε εμφανιστεί επί 24 ολοκληρα χρόνια (ένα τέταρτο αιώνα). Ούτε και τότε εμφανίστηκε.
Εμφανίζεται στα 26 χρόνια!!! Κι εσείς μάς γράφετε για σεβασμό στον κόπο των προγόνων του! Ποιος δεν τον σεβάστηκε επί ένα τέταρτο του αιώνα; Εμείς που και τότε γράψαμε δύο μεγάλα δημοσιεύματα και τώρα επανήλθαμε με άλλα δύο; Ή, η κ. Γουλανδρή που το μόνο που τις ζητάμε είναι να πει τις προθέσεις της για το εναπομείναν κτίριο;
Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ - ότι έχει απομείνει μετά απο πλήρη εγκατάλειψη 70 χρόνων - είναι μνημείο ενός προβιομηχανικού πολιτισμού. Δεν είναι μια απλή ιδιοκτησία κάποιου, που την πετάει στο ποτάμι.. Κατά την γνώμη μας ΠΡΕΠΕΙ να διασωθεί. Ας το κάνει όποιος μπορεί. Αυτά γράψαμε. Μάς κατηγορήσατε για "αδιαφορία" στους "κόπους των προγόνων" κάποιας. Αλλού έπρεπε να στραφείτε για την αδιαφορία!. Με τον τρόπο μας διαμαρτηρυθήκαμε. Μετά διαμαρυρηθήκατε κι εσείς. Αν ο διάλογος μας παρακινήσει την κ. Γουλανδρή να απαντήσει μετά από τόσες 10ετίες θα έχουμε κάνει ένα βήμα.
Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη, κάνετε λογοπαίγνια με τους όρους ΥΠΠΟ, διατηρητέο, και ιδιοκτησιακό. Το διατηρητέο από το ΥΠΠΟ δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι το ακίνητο συνδέεται. με την ιστορία της Άνδρου, αλλά ότι έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να διατηρήσει ο ιδιοκτήτης του. Την τύχη λοιπόν του συγκεκριμένου ακινήτου θα την αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του Και να ξέρετε ότι ποτέ δεν ευλογείται και δεν μακροημερευει το άδικο.... Επιβαλεται λιγος σεβασμός στον πραγματικό ιδιοκτήτη και τους κόπους των προγόνων του ....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτά που λέτε δείχνουν πλήρη αγνοια. Και είστε εκτός πραγματικότητας. Η κυρία Ευανθία Γουλανδρη επί 28 χρόνια δεν ενδιαφερθηκε για την ΦΑΜΠΡΙΚΑ. Υπάρχουν τόσες προσπάθειες επικοινωνίας το 2014 στις οποίες δεν απάντησε. Έγιναν επιστημονικές ημερίδες που ως άσχετος και νεόκοπος δεν ξέρετε κύριε που δεν τολματε να ψελίσετε το όνομα σας (αν και όλοι ξέρουμε ποιος είστε). Κι έρχεστε και λέτε πως "ενδιαφέρεται"!!!
Τι σεβασμό ζητάτε για αυτούς που δεν σεβάστηκαν και δεν ενδιαφέρθηκαν για τα μνημεία του τόπου μας;. Και ΦΑΜΠΡΙΚΑ ειναι ένα από αυτό. Θα έπρεπε να το ξέρετε μιας και μένετε στις Στενιές τα τελευταία χρόνια....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ...
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ:
"Το μνημείο της ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ δεν ανήκει μόνο στον ιδιοκτήτη του. Ανήκει και στην ιστορία της Άνδρου. Για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηρίστει και από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέο. Και για τον λόγο αυτό ρωτάμε δημόσια την Ε. Γουλανδρή αν έχει κάποια πρόταση για την Φάμπρικα Εμπειρίκου που μπορεί να υλοποιηθεί και πως θα γίνει αυτή χρηματοδοτικά.
Η Φάμπρικα Εμπειρίκου είναι ένα μοναδικό ιστορικό κομμάτι. Για τον λόγο θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλία και οι τοπικές αρχές και να συζητήσουν και με τους δύο ενδιαφερόμενους για τα σχέδια τους.
Εδώ που είμαστε δεν αρκεί να μάθουμε σε ποιον ανήκει το μνημείο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και την κοινωνία της Άνδρου έχει να μάθουμε πως θα σωθεί και πως θα λειτουργήσει ως μουσείο προς όφελος του νησιού…"

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πραγματικα δεν αντιλαμβανομαι γιατι η πραξη της χρησικτησιας περναει στα ψιλα γραμματα. Ξαφνικα παρουσιαζετε τον κυριο Καμπανη ως ευεργετη ενω ο ιδιος εχει καταχραστει τον περιβαλλοντα χωρο της φαμπρικας, εχει φτασει να χτισει την μαντρα του στο ενα μετρο απο το κεντρικό κτηριο και εκτος των αλλων η ανεγερση της επαυλης του δειχνει οτι ο συγκεκριμενος κυριος αν μη τι αλλο δεν σεβεται καθολου την τοπικη αρχιτεκτονικη και αισθητικη. Θεωρειτε δηλαδη οτι ο κυριος Καμπανης ειναι σε θεση να σωσει και να αναδειξει το συγκεκριμενο μνημειο η απλως εχουμε να κανουμε με μια κατασταση στηβ οποια αναλογει η φραση "το μη χειρον βελτιστον"? Του στυλ αφου αυτος μας δινει τα λεφτα ντουκου στο τραπεζι και κανεις αλλος δεν εχει κατι να προτεινει, ας τον αφησουμε να κανει οτι θελει.