Πασχαλινό Ημερολόγιο Άνδρου 2018 - Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα από το "Εν Άνδρω"

MΕΓΑΛΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Μια από τις πιο φορτισμένες στιγμές στην μακρά χριστιανική παράδοση. Ημέρα μνήμης. Ημέρα αυτών που αγαπήσαμε κι έγυφαν. Ήμέρα αναφοράς στο επέκεινα. Ξημέρωμα Μεγάλης Παρασκευής στην Άνδρο. Ξημέρωμα Μεγάλης Παρασκευής στο ορθάνοιχτο και μοναδικό κεντρικό Αιγαίο. Αγναντεύοντας την Χώρα που ταξιδεύει αιώνες τώρα, από τον καιρό του Μαρίνου Δάνδολου, που την θεμελίωσε, μέχρι σημερα στο πέλαγος. Στο βάθος αχνοφαίνονται τα βουνά της μαγικής Ικαρίας. Όσοι δεν είσαστε καπου στην Άνδρο να βουτήξετε την ψυχή σας στο ελληνικό Πάσχα δείτε αυτή την εικόνα. Είναι μια ανάσα μνήμης για όλα όσα ζήσαμε (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ξημέρωμα Μεγάλης Παρασκευής και η ματιά στρέφει ψηλά στους Γερακώνες. Στο μοναστήρι της Παναχράντου. Μνήμες παιδικές με ανθρώπους φευγάτους από χρόνια γεμίζουν το πρωινό. Μνήμες σημερινές με ανθρωπους αγαπημένους απλώνουν γύρω μας. Μεγάλη Παρασκευή στην Άνδρο - και παντού όπου υπάρχουν Έλληνες η μέρα δημιουργεί από μόνη της ως αναφορά κατάνυξη. Π΄σο μάλλον όταν βλέπεις το χιλιόχρονο μοναστήρι γατζωμένο στα βράχια των Γερακώνων (φωτ. Εν Άνδρω).

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

 Απομεσημερο στα Λειβάδια. Μια εικόνα του παραδείσου. Μέσα στις κατάφορτες λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές το τοπίο. Άνδρος μνήμης για ότι υπήρξε. Άνδρος ελπίδας για ότι μπορεί ίσως να υπάρξει (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στον μπαξέ του Αντώνη Λιοπύρου. Ενός σπάνιου ανδριώτη. Από εκείνους που επέστρεψαν στη γη των προγόνων κι έσκυψε πάνω από τα κόπια του 91χρονου πατέρα του κι άρχισε να καλλιεργεί τη γη. Εδώ ο Αντώνης μας ξεναγεί σε έναν μπαξέ από τους ελάχιστους στο νησί. Αν μπορείς κανείς να ονειρευτεί τον παράδεισο ίσως να ειναι γεμάτος από εικόνες σαν αυτή (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και η έκπληξητης μέρας. Μάς προσκάλεσαν να δούμε και να φωτογραφίσουμε κάτι που ούτε να σκεφτούμε δεν μπορούσαμε και που υπάρχει στην Άνδρο: το πασχαλινό τουρνουά τένις στο εξαιρετικό και μοναδικό γήπεδο τένις του νησιού, στο κτήμα Καμπάνη στις Στενιές! Όλοι όσι θέλουν συμμετέχουν! Έχουν δηλωθεί και αγωνίζονται 22 ενήλικοι ανδριώτες που "κρατάνε ρακέτα" όπως είπε χαριτωμένα ο υπεύθυνος του τουρνουά (που είναι εκεί όλη μέρα!) παίζουν τένις στο πασχαλινό τουρνουά! Και την Δευτέρα του Πάσχα ξεκίνανε τα παιδιά! Έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί 8 παιδιά! Οι πόρτες του κτήματος είναι ορθάνοικτες και παίκτες και συνοδοί διασχίζουν το κτήμα μέχρι το γήπεδο! Όταν μάς το είπαν για το τουρνουά δεν το πιστεύαμε! Πήγαμε σαν "άπιστοι Θωμάδες" το είδαμε, το φωτογραφίσαμε και το... πιστέψαμε!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Καθήσαμε αρκετή ώρα. Είδαμε μερικά σετ! Όχι πως είμαστε ειδικοί, αλλά έχουμε δει και κάτι δεκάδες ώρες στην τηλεόραση τένις και κάποτε φοιτητές στην Αγγλία είδαμε όρθιοι δύο ολόκληρες μέρες κι ένα Γουϊμπλετον με τον Μακ Ενρόϋ και τον Κόνορς. Κάτσαμε λοιπόν στο τουρνουά της Άνδρου όρθιοι πάλι - αν και έχει και κερκίδες το γήπεδο - μέχρι να βραδιάσει. Φεύγοντας ο ανδριώτης τενίστας της φωτογραφίας - μάς αναγνώρισε - είπε: θα μάς βάλετε κι εμάς στο "Εν Άνδρω"; Δεν του χαλάμε χατήρι. Τ ότι θα βλέπαμε όμως απογευματινό και νυχτερινό πασχαλινό τουρνουά τένις στην Άνδρο είναι από τα άγραφα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μεγάλη Πέμπτη απόβραδο. Ξεχωρίζει πάνω από τη  γαλήνια θαλασσα και την ήρεμη Χώρα η μεγάλη εκκλησιά της Παναγίας, της μεγάλης ενορίας της Χώρας. Τα 12 Ευαγγέλια θα αρχίσουν σε λίγο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κατευθυνθήκαμε στην μικρότερη ενορία της Χώρας: την εκκλησία της Θεοσκέπαστης. Μπορεί να ειναι η πολιούχος του νησιού και η Παναγιά των ναυτικών, όμως είναι και η μικρότερη ενορία. Εδώ η ξεχωριστή στιγμή της σταυρωσης. Ο παπα-Μιχάλης μέσα στην σκοτεινή εκκλησία που φωτίζονταν εκείνη τη στιγμή από τα κεριά είπε το συγκλονιστικό "σήμερον κρεμάται επί ξύλου...". Μια φράση χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες και στις ζωές όλων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το έβδομο Ευαγγέλιο. Τα παιδάκια-παραστάτες κρατάνε τα κεριά. Τα 12 Ευαγγέλια και η Σταυρωση. Εικόνες φορτωμένες μνήμες, αναφορές. συμβολισμούς. Εικόνες βγαλμένες από το Βυζάντιο και την ιστορία (φωτ. Εν Άνδρω).

Μεγάλη Πέμπτη βράδυ άρχισαν να φτάνουν τα πλοία με κόσμο από την Αθήνα. Ήρθαν πολλοί ανδριώτες της Αττικής κι άρχισε να γεμίζει κόσμο το νησί. Στο Γαύριο εκατοντάδες ΙΧ έφτασαν με τα πλοία μεταφέροντες πλήθος επισκεπτών των ημερών. Η Άνδρος άρχίζει να ξυνά από την χειμεία νάρκη της. Στο τελος θα κάνουμε τον λογαριασμό. Εδώ πασχαλινοί επισκέπτες βολτάρουν Μ. Πέμπτη βράδυ στην πλατεία Καΐρη (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο οι πρώτες μεγάλες παρέες αρχίζουν να κατεβαίνουν στην Χώρα Μεγάλη Πέμπτη βράδυ... (φωτ. Εν Άνδρω).

M. TETAΡΤΗ

Μέρα ηλιόλουστη. Πάσχαλινή. Μέρα δοξαστική. Η αγορά άρχισε να γεμίζει κόσμο. Ήρθαν οι Ανδριώτες. Φάνηκαν οι πρωτοι επισκέπτες. Γέμισε και ο Πλάτανός. Ή, μάλλον ο πρώην πλάτανος και τώρα ομπρέλες (!) όπως θα δείτε και στην φωτογραφία. Και μέσα σε οσους έφτασαν κι ο Στέλιος που έφερε την είδηση: η μικρή Κατιάνα Βασταρδή του ΝΟΑ προκρίθηκε στην Εθνική Ελλάδος στα lazer. Και ακολουθεί σήμερα και άλλη αθλητική είδηση. Την αλίευσε συνεργάτης μας: μάθαμε πως είμαστε χορηγοί επικοινωνίας στον ημιμαραθώνιο του Δήμου!!! Αλλά δεν μάς το είπε κανείς!!! Κατά τα άλλα ολόλαμπρη μέρα. Άνοιξη παντού. Η θάλασσα μοιάζει καλοκαιρινή. Αν δεν ήταν η καλύβα του Rock στο Παραπόρτι κλειστή θα έλεγες πως ειναι καλοκαίρι. Πρώιμο το Πάσχα, αλλά λαμπερό όπως πάντα. (φωτ. Εν Άνδρω).

Κι αντί για πλάτανο λευκές ομπρέλες στην πλατεία Καΐρη. Σημείο αναφοράς το σημείο. Όμως απ' ότι φαίνεται μάς χαιρέτησε ο ιστορικός πλάτανος. "ΚΑι τι κάνουμε" αναρωτιόταν ο οικοδεσπότης του πλατάνου που έχει το ομωνυμο ουζερί. Μια πρόταση είναι να φυτέψουν ένα κισό να τυλίξει το κουφάρι του πλατάνου για να πρασινίσει και να βάλουν πιο δίπλα έναν άλλο πλάτανο. Γιατί για να βγάλουν το αιωνόβιο δέντρο δύσκολο... (Φωτ. Εν Άνδρω). 

Άνοιξε κι "Παρέα". Έφτασαν κατά τις 12:30 οι πρώτοι πελάτες. Με θέα το αλμυρό Παραπόρτι. ή, άλλως ανοίξαμε και σας περιμένουμε... (φωτ. Εν Άνδρω).

Άρχισε να φτάνει κόσμος στον πεζόδρομο. Έρχεται το Πάσχα... (φωτ. Εν Άνδρω".

Και μέσα στον κόσμο να κι ο Στέλιος του ΔΣ του ΝΟΑ. Μάς τραβά από το χέρι και μάς λέει: γράψε πως Η Κατιάνα Βασταρδή προκρίθηκε στην Εθνική Ελλάδος νεανίδων στα lazer! Ρωτάμε για κάποιο δελτίο τύπου. Κάτι περισσότερο. Δεν ξέρει Δεν ξέρουμε κι εμείς κάτι περισσότερο. Και βάζουμε την είδηση χωρίς άλλα σχόλια. Άμα στείλουν κάτι περισσότερο θα βάλουμε κι εμείς κάτι περισσότερο, όπως εξηγήσαμε και στον Στέλιο, που ευτυχώς που μάς βρηκε στο δρόμο ο Στέλιος γιατί ακόμα θα περιμέναμε να το μάθουμε!!! Στη φωτογραφία η Κατιάνα Βασταρδή στην πρώτη θεση  στο πρόσφατο περιφερειακό που έγινε στην Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Και μια ακόμα αθλητική είδηση χωρίς σχόλια. Πρόκειται για τον ημιμαραθώνιο του Δήμου Άνδρου που θα γίνει στις 22 Απριλίου 2018. Το παράδοξο είναι πως όπως ανακάλυψε συνεργάτης μας στην αφίσα εμφανιζόμαστε "χορηγοί επικοινωνίας"... χωρίς όμως να το ξέρουμε!!! Πέρσι μάς αγνοήσαν. Εφέτος μάς θυμήθηκαν! Αλλά δεν μάς το είπαν! Τέλος πάντων ας πάει καλά ο αγώνας κι ας μην μάς θυμούνται. Εμείς στηρίζουμε όλα τα καλά που γίνονται στον τόπο. Ακόμα κι αν τα μαθαίνουμε λίγο παράξενα. Και ο ημιμαραθώνιος είναι κάτι καλό...

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ & Μ. ΤΡΙΤΗ

Παράξενο Πάσχα. Πρώιμο. Άνοιξη τη μέρα. Υγρασία και ψύχρα το βράδι. Το Αιγαίο ήρεμο. Παράξενος καιρός ο νοτιάς. Παράξενη και η κίνηση. Περιορισμένη για την ώρα. Στο λιμάνι τα καράβια πηγαινοέρχονται. Αλλά ο κόσμος σχετικά λίγος. Στην Ρίβα της Χώρας έχουν ανοίξει μερικά αρχοντικά. Τα φώτα τους πάνω από την Αγία Θαλασσινή μοιάζει να λένε: είμαστε εδώ για μια ακόμα χρονιά (φωτ. Εν Άνδρω)

Στη Χώρα η κίνηση περιορισμένη. Και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία περιορισμένες. Τα δρομολόγια σε εξέλιξη και χωρίς προβλήματα. Όμως ο κόσμος στα πλοία ακόμα περιορισμένος για την ώρα. Ακτοπλοοι, πράκτορες, ξενοδόχοι, κοιτάνε σκεφτικοί. "Δεν έχει ανοίξει η Μύκονος γιατί είναι νωρίς" μάς λέει ο έμπειρός περί τα ακτοπλοϊκά Δημήτρης. Βαρόμετρο ο Δημήτρης. Μια ακτοπλοϊκή μόνος του. Κι έχει δίκιο. Η Μύκονος για την ώρα κινείται με φορτηγά. Ετοιμάζεται. Η Τήνος δείχνει πως κάτι κινείται. Βοηθά η Παναγία το νησί της. Και η Άνδρος: Ρωτάς τους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους. "Πάμε πια για ένα Σαββατόκυριακο" λένε σκεφτικοί. Ένα Σαββατοκυριακο λοιπόν το Πάσχα των Ελλήνων. Ένα Σαβωατοκύριακο το εφετεινό Πάσχα της Άνδρου! Ευτυχώς όμως τα καράβια της Fast Ferries και της Golden Star Ferries κάνουν διπά δρομολόγια όπως πάντα αυτές τις μέρες. Έτσι και αν ακόμα το αποφασίσει κάποιος την τελευταία στιγμή θα μπρεί να ταξιδέψει. Είναι κι αυτό μια δυνατότητα και μια ευκαιρία. Ίδωμεν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τότε να βάζατε τίτλο πασχαλινό ημερολόγιο Χώρας ΑΝΔΡΟΥ .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Λέμε να μην ακούσουμε την "συμβουλή" σας. Κι αυτό γιατί η Χωρα είναι η πόλη, το πολυπληθέστερο μέρος και η πρωτεύουσα αν δεν το ξέρετε. Τα γύρω χωριά είναι κι αυτά Άνδρος. Και βεβαίως ο τοπικισμός σας είναι κι αυτός Άνδρος. Και όπως κάνουν όλα τα ΜΜΕ βάζουν Αθήνα και λένε Ελλάδα. Δεν βάζουν Τήνο ή Άνδρο για να πουν Ελλάδα. Εκεί λένε Τήνος-Ελλάδα. Απλά μαθήματα εισαγωγής στην διεθνή δημοσιογραφία. Καλημέρα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό το πασχαλινό ημερολόγιο ΑΝΔΡΟΥ γιατί δεν έχει φωτογραφίες από όλη την Άνδρο ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πολύ καλή ερώτηση. Ατυχώς πέρσι οι δύο συνεργάτες μας είχαν δουλειές. Εφέτος (από αύριο) θα έχουμε ανταποκριτές. Αλλά βοηθήστε κι εσείς αν μπορείτε. Πάντως έχουμε υλικό και από το λιμάνι με τις αφίξεις μέχρι στιγμής.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro