Ο Άγιος Σώστης των ναυτικών και το Superferry...

 Το εξωκλήσι του Αγίου Σώστη στον Κάβο Ντόρο είναι αφιερωμένο στους ναυτικούς. Δύσκολο στενό ο Κάβο Ντόρος. Με πολλά χαμένα πλοία και ναυτικούς. Το ξωκλήσι κι ο σταυρός στην άκρη της Άνδρου αποτελούν ελπίδα και αναφορά στα εκατοντάδες πλοία που ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά ένα από τα πιο δύσκολα ναυτικά περάσματα της Μεσογείου. Κι εφέτος όπως και πέρσι το SuperFerry παρέκλινε της πορείας του για να τιμήσει τον άγιο των ναυτικών στον Κάβο Ντόρο… (φωτ. Δημ. Τριδύμας)

 

Ο παπα-Παναγιώτης ψυχή αυτής της γιορτής φρόντισε κι εφέτος να τηλεφωνήσει στους αδελφούς Στεφάνου και το Superferry να παρεκλίνει της πορείας του πλησιάζοντας τον κάβο του Άγιου Σώστη στη Βόρεια Άνδρο για να σφυρίξει και να τιμήσει τον Άγιο των ναυτικών... (βίντεο Δημ Τριδύμας)

 Η προετοιμασία της γιορτής ξεκινά από τον εσπερινό της προηγουμένης. Ο μεγάλος σταυρός που έστησε ο κ. Γιάννης και οι κάτοικοι της περιοχής δεσπόζει πάνω από τον Κάβο Ντόρο. Στο βάθος ο ήλιος δύει σαν προσευχή πάνω απ΄το πέλαγος... (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

 Το πρωί όλα λάμπουν μέσα στο φως. Η χερσόνησος και ο κάβος πάνω στον οποίο διακρίνεται στο πιο ψηλό σημείο ο Άγιος Σώστης. Και πέρα το "αμάραντο πέλαγος" του Ελύτη... (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

 Πέρσι ήταν το Superferry με καπετάνιο τον Θανάση Χαλά. Εφέτος ήταν η σειρά του καπετάν-Τάσου Τρέσου να πλησιάσει τον κάβο. Αν κ΄ρινουμε από την απόσταση και τα σφυρίγματα ο καπετάν Τάσος έκανε μεαγαλύτερη στροφή κι ήρθε κοντύτερα και σφύριξε περισσότερο. Έτσι είναι: ο παλιός είναι αλλιώς... (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

 Κάτοικοι και καλοκαιρινοί επισκέπτες της περιοχής γύρω από το τραπέζι της αρτοκλασίας.  Την λειτουργία τέλεσαν ο παπα-Παναγιώτης εφημέριος Φελλού και Μακροταντάλου και ο παπα-Γιάννης εφημέριος Άρνης και Βιταλίου. Παρούσα η γερόντισα Παρθενία ηγουμένη της Μονής της Αγίας στην οποία υπάγεται το ξωκλήσι. Και ο δημοτικός σύμβουλος Φραγκίσκος Αθανασίου. Ο παπα-Παναγιώτης ευχαρίστησε τον Δήμο που μερίμνησε κι έστρωσε τον χωματόδρομο, τον τοπικό πρόεδρο για την υδροδότηση, τους νέους ιδιοκτήτες του παρακείμενου ιχθυοτροφείου για την ηλεκτροδότηση (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

 Κάτι σαν ιεραπόστολος σε χώρα μακρινή ο παπα-Παναγιώτης διακονεί ίσως την πλέον απομονωμένη κι απόμακρη περιοχή της Άνδρου. Το καλό είναι πως εφέτος ξεκίνησε πάλι το ξεχασμένο ιχθυοτροφείο και η περιοχή θα αποκτήσει πάλι ζωή και τον χειμώνα. Εδώ ο παπα-Παναγιώτης αγιάζει το παρακείμενο στο εξωκλήσι ιχθυοτροφείο (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

 

 Μια τελευταία αναφορά στην χτεσινή γιορτινή μέρα. Ο παπα-Παναγιώτης με την γερόντισα Παρθενία της Μονής της Αγίας με φόντο τα βουνά της Βόρειας Άνδρου, τον Κάβο Ντόρο και το ξωκλήσι πάνω στο ακρωτήρι... (φωτ. Δημ. Τριδύμας).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet