ΑΝΔΡΟΣ: Θα πρασινίσει η Χώρα! Βγήκαν και "βιολογικές" ντομάτες!!!

Πήγαμε για να δούμε τι γίνεται στον βιολογικό της Χώρας. Πόσο έχει πρασινίσει ο περιβάλλον χώρος και τι φυτά έστειλε το Επαρχείο για να φυτέψουν τα σχολεία της Χώρας και να μάθουν τα παιδιά και για τον βιολογικό - που απάλλαξε τον Νειμποριό από τα λύμματα. Και πέσαμε πάνω σε... θερμοκήπιο με ντομάτες! Που ήδη έχουν κοκκινίσει και όπου νάναι θα γίνουν!!! Μαζί λοιπόν με τπ πράσινο της πλαγιάς που προχωρά κάναμε κι ένα ρεπορτάζ για τις... βιολογικές ντομάτες του... βιολογικού (φωτ. Εν Άνδρω).

Η άνυδρη πλαγιά γύρω από τον βιολογικό της Χώρας Άνδρου ήταν κάτι μεταξύ κυκλαδικού τοπίου και ερημοποιημένου τόπου. Με την δημιουργία του βιολογικού βρέθηκε… νερό! Και λίπασμα!

Έχει περάσει περίπου ενάμιση χρόνος από τον καιρό που φυτεύτηκαν οι πρώτοι 3.500 θάμνοι (πικροδάφνες κλπ) και δέντρα (αγριελιές κλπ) από τον εργολάβο και ήδη πια έχει αρχίσει να πρασινίζει ο χώρος (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Γιώργος Γιαννίκος, ο εργολάβος από τις Στενιές, που τον κατασκεύασε και διαχειρίζεται τον βιολογικό, φύτεψε γύρω-γύρω εκατοντάδες δενδρύλλια και θάμνους και τα ποτίζει με αυτόματο πότισμα από το νερό άρδευσης του βιολογικού. Τα φυτά έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν πια...

 Και έφτασαν τώρα και τα 500 δενδρύλλια του επαρχείου που τα απόθεσαν σε δύο γωνιές του νιολογικού μέχρι να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες το δενδροφύτευμα (φωτ. Εν Άνδρω)

Σε μια επίσκεψη εντυπωσιάστηκε από το έργο και το πράσινο που έχει αρχίσει σιγά-σιγά μα προβάλει πάνω στην ανεμοδαρμένη και θαλασσοδαρμένη πλαγιά ο έπαρχος. Και σε συνεργασία με τους γεωπόνους της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου και παρήγγειλαν, 500 θάμνοι και δενδρύλλια από το φυτώριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου.

Και στον βιολογικό πριν δούμε τα φυτά του επαρχείου πέσαμε μέσα σε ένα μποστάνι... με ντομάτες (και κρεμμύδια) που ποτίζονταν με αυτόματη άρδευση από το νερό του βιολογικού!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα φυτά έφτασαν στην Άνδρο και ο Γιώργος Γιαννίκος, ως υπεύθυνος διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ, δεσμεύτηκε πως καλέσει το σύνολο των σχολείων της Άνδρου για να επισκεφθούν το έργο από κοντά να δουν με τα μάτια τους την αναβάθμιση που συντελείται στην άνυδρη γη και να φυτέψουν τα φυτά στον χώρο του ΒΙΟΚΑ.

Μποστάνι με θέα! Ρε τι βλέπει κανείς στον βιολογικό της Χώρας... (φωτ. Εν Άνδρω).

Φτάσαμε κι εμείς στο βιλογικό μέσα στο ηλιόλουστο Αγιοδημητριάτικο πρωινό για να δούμε το πράσινο. Και παρκάραμε μέσα σε ένα μποστάνι με ντομάτες. Δεξιά παρτέρι με ντομάτες! Αριστερά παρτέρι με ντομάτες! "Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά" αναρωτήθηκαμε. Και πήραμε τηλέφωνο τον Γιαννίκο. "Α! Μην ανησυχείς είναι οι ντομάτες του Κωνσταντίνου" μας είπε!!!

Ο Κωνσταντίνος Σακελλάρης. Χημικός μηχανικός. Υπεύθυνος για τις χημικές και άλλες αναλύσεις και λειτουργίες του βιολογικού της Χώρας. Ποζάρει μπροστά στις φρεσκοαναπτυγμένες ντοματιές που ξεπροβάλλον μέσα από την υλή του βιολογικού. Κάτω από το σαν θερμοκήπιο στεγασμένο χώρο που εναποτίθεται η υγρή λάσπη για να ξεραθεί. Αυτές τις ντοματιές μεταφυτεύει στο μποστάνι του βιολογικού. Μέχρι να γίνουν να τις πάει σπίτι του!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Ρωτήσαμε το Κωνσταντίνο για το μποστάνι και μάς πήγε στο "φωτώριο" του! Στην υγρή λάσπη του βιολογικού που ξεραίνεται σταδιακά κάτω από ένα σταθερό υπόστεγο από πλεξιγκλάς. Μέσα από την λάσπη τα αθάνατα σπόρια από τις ντομάτες που φαγόθηκαν και εναποτέθηκαν στις τουαλέτες της Χώρας ξεκινάνε μια νέα ζωή! Στην αρχή σαν ντοματιές και μετά σαν ντομάτες!

Δίπλα στις πρώτες κόκκινες ντομάτες και οι πρώτες άγουρες. Οι βιολογικές ντομάτες... του βιολογικού με την βοήθεια του καιρού γίνονται σιγά-σιγα. Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται αενάως... (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτές τις ντοματιές ο νοικοκύρης Κωνσταντίνος μεταφυτεύει στα περτέρια του βιολογικού και παράγει και νέες βιολογικές ντομάτες εκτός... θερμοκηπίου αυτές. Με άφθονο νερό από τον βιολογικό...

Υπό αυτές τις παραγωγικές προϋποθέσεις περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια και για το πρασίνισμα του τόπου και για τα νέα μποστάνια του βιολογικού…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σας ευχαριστώ για τη διόρθωση. Από την πλευρά μου σας επισημαίνω ένα παράδειγμα ασυνταξίας: Και σε συνεργασία με τους γεωπόνους της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου και παρήγγειλαν, 500 θάμνοι και δενδρύλλια από το φυτώριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Έχετε δίκιο.
(β) Η φραση είναι cut & paste από το δελτίο τύπου. Δεν το προσέξαμε γιατί προσέξαμε το ρεπορτάζ για το βιολογικό, τις "βιολογικές" ντομάτες, το πράσινο που ξεκίνησε και προχωρά.
(γ) Δεν έχουμε διορθωτή στο site. Μόνοι μας τα γράφουμε (εγώ και οι συνεργάτες) και δεν είναι εύκολο να δούμε τα όποια μικρά λάθη μας με τέτοιο όγκο δουλειάς. Για εσάς είναι πιο εύκολο. Διαβάζετε κάτι που ξέφυγε και το επισημαίνετε μη ξέρωντας τα δικά μας προβλήματα...
Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση σας..

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Απ'ολο το άρθρο κρατήσατε κύριε την λέξη "μποστάνι"?
Καλή η επίδειξη γνώσεων αλλά όλοι οι υπόλοιποι "λαϊκοί", όλους τους κήπους με λαχανικά, μποστάνια τους λέμε. Παρόλα αυτά το άρθρο είναι ξεκάθαρο ότι έχει άλλο νόημα που μάλλον δεν πιάσατε γιατί όπως πάντα στην Ελλάδα βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος!
Υγ. Μια παρατήρηση. Μετά από όλα αυτά που περνάμε με τις φωτιές στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, ας αποφύγουμε να φυτεύουμε τα μεν όμορφα αλλά πολύ επικίνδυνα για τις φωτιές πεύκα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το άρθρο έχει προβλήματα ασυνταξίας. Επίσης, μποστάνι ονομάζεται ο χώρος καλλιέργειας καρπουζιού. Ο χώρος καλλιέργειας λαχανικών-κηλευτικών ονομάζεται κήπος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το σχόλιο σας μιλά για προβλήματα ασυνταξίας (που δεν τα υποδεικνύει) ενώ έχει προβλήματα ορθογραφίας! Παρακαλώ διορθώσετε το "κηλευτικών" σε "κηπευτικών"...
Καλημέρα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro