ΜΕΤΑΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Μουστάκειο, Χώρα, Στενιές, Καταρράκτης, Γαύριο, Μπατσί, Κόρθι...

Πάσχα σημαίνει στα εβραϊκά πέρασμα. Γιορτάζεται το πέρασμα των Εβραίων από την Ερυθρά Θάλασσα. Πάσχα στα ελληνικά είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή. Συμβολίζει το πέρασμα από την ζωή στο θάνατο και από το θάνατο στη ζωή. Εδώ η αρχαιοελληνική παράδοση του του Άδωνη μπλέκει με την χριστιανική και δημιουργεί το ελληνικό Πάσχα, που τόσους συμβολισμούς έχει στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση. Πάσχα στην Άνδρο σημαίνει επιστροφή στα πάτρια και έξοδος από το κλεινό άστυ. Καταφθάνουν οι εκπατρισμένοι και οι παραθεριστές, καταφθάνουν και οι επισκέπτες του τριημέρου! Αλλού πάνε οι μεν, αλλού πάνε οι δε. Αν κάνει κανείς μια βόλτα την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα διαπιστώνει που πήγαν όλοι και πότε έφυγαν ή θα φύγουν. Στην φωτογραφία το πέρασμα από την πλατεία Καΐρη στο Κάτω Κάστρο και στην Ρίβα στη Χώρα. Με αυτή την φωτογραφία και με τον σημερινό απολογισμό του Μεταπασχαλινού Ημερολογίου μας και ολοκληρώνουμε όλα όσα μπορέσαμε να αποτυπώσουμε στα δύο ημερολόγια του Πάσχα του 2019 για την Άνδρο. Και του Χρόνου... - Εν Άνδρω. 

ΚΟΡΘΙ - ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ

Παραδόθηκε στις 30/4 το απόγευμα σε μια σεμνή τελετή το νέο πυροσβεστικό όχημα στους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες της Άνδρου. Ο τοπικός ιερέας διάβασε μια ευχή παρουσία του Γιώργου Τρανάκου. του Γιάννη Ξανθού και του επάρχου Δημήτρη Λοτσάρη (και οι τρεις υποψήφιοι), που αποτέλεσαν επί 5ετία μια επιτυχημένη Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία ανέκοψε την πτωτική πορεία κι έβαλε το Κληροδότημα σε μια νέα δυναμική τροχιά με προσφορά στην τοπική κοινωνίς του Κορθίου (φωτ. Εθελοντές Δασοπυροσβέστες). 

Το νέο όχημα που αναγράφει πως είναι Δωρεά Κληροδοτήματος Μουστάκα (φωτ. Εθελοντές Δασοπυροσβέστες).

Ο Νίκος Χαζάπης. πρόεδρος των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών μιλά ευχαριστώντας την διαχειριστική επιτροπή του Κληροδοτήματος για την προσφορά της (φωτ. Εθελοντές Δασοπυροσβέστες).

ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ολοκληρώθηκε στις 30/4 και το τουρνουά τένις που έλαβε χώρα στις Στενιές και απονεμήθηκαν τα κύπελλα στου νικητές. Εδώ οι δύο πρωτεύσαντες στο παιδικό που έπαιξαν στον τελικό και ο Πέτρος Στεφάνου που απένειμε τα κύπελλα (φωτ. Εν Άνδρω).

Και εδώ οι πρωτεύσαντες στο ανδρικό και ο καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης που απένειμε τα κύπελλα (φωτ. Εν Άνδρω).

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ - Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Η διαδρομή Χώρα - Γαύριο περνά πάντα από την μαγεία της Παλαιόπολης κάτω από την πιο ψηλή κορυφή της Άνδρου, την Κουβάρα, που στις 30/4 ήταν χαμένη στα σύννεφα (φωτ. Εν Άνδρω).

Περιλαμβάνει όμως και τον μοναδικό καταρράκτη της Άνδρου και ίσως και τον μοναδικό στις Κυκλάδες, που όσο κι αν τον κοιτάς πάντα τον θαυμάζεις έτσι που πέφτει από τόσο ψηλά στον γκρεμό (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια ακόμα λήψη του άγριου κι επιβλητικού τοπίου της Παλαιόπολης με τον καταρράκτη (φωτ. Εν Άνδρω).

ΧΩΡΑ, ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τελικά η Χώρα για μια ακόμα φορά ήταν το επίκεντρο του Πάσχα με τις ιστορικές εκκλησιές της, με τα μοναστήρια της, με τα αναστάσιμα έθιμά της και με τους παραθεριστές που την κατέκλυσαν κι εφέτος και έφτασαν σε μεγάλους αριθμούς μέχρι την Πρωτομαγιά (φωτ. Εν Άνδρω).

Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και ο πεζόδρομος της Αγοράς είχε πολύ κόσμο (φωτ. Εν Άνδρω).

Ενώ ο Νειμποριός άρχισε κάθε μεσημέρι να μαζεύει κόσμο (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην βόλτα της Δευτέρας και της Τρίτης συναντήσαμε και δύο εορτάζοντες (που είναι και υποψήφιοι). Για τον Γιώργο Σακελλάρη έχουμε γράψει. Για τον Γιώργο Τικόπουλο όχι. Αυτός κατεβαίνει στο τοπικό της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω). 

ΓΑΥΡΙΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Παρά την πολύ μεγάλη κίνηση όταν έφευγαν τα καράβια το Γαύριο ψιλοερήμωνε όπως εξήγησε ο Πέτρος Κολοβέτζος που ως τοπικός πράκτορας έχει γνώση της κατάστασης. Την ώρα που στην Χώρα και στο Κόρθι υπήρχε συνωστισμός στο Γαύριο μετά τις αναχωρήσεις υπήρχε λίγος κόσμος. Κάτι εμφανές και την Τρίτη το πρωί (φωτ. Εν Άνδρω).

Τελικά το Πάσχα το Γαύριο είναι μάλλον το Κέντρο Διερχομένων της Άνδρου. Διερχόμενο και το Aqua Blue που αυτή την περίοδο περνά πρωί και αργότερα θα περνά απόγευμα (φωτ, Εν Άνδρω).

ΜΠΑΤΣΙ, ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ 

Κόσμο πολύ είχε και το Μπατσί. Μόνο που από το μεσημέρι της Δευτέρας έφυγαν οι περισσότεροι και το μεσημέρι της Τρίτης έδειχνε πιο πολύ χειμερινό παρά πασχαλιάτικο και ως τοπίο και ως κίνηση. Τελικά το Μπατσί είναι το κέντρο του weekend της Άνδρου. Μόλις περάσει περνάει κι ο κόσμος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μεσημέρι Τρίτης και λίγα πράγματα στο καλοκαιρινό τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Έβρισκες άνετα χώρο να παρκάρεις ακόμα και στην μαρίνα στο κέντρο του οικισμού, που είχε ακόμα μερικά ιστιοπλοϊκά. Τελικά το Πάσχα ο πολύς κόσμος είναι παραθεριστές που πάνε Χώρα και Κόρθι, ενώ το πλήθος των Αθηναίων επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, που κατακλύζει και το Πάσχα το Μπατσί φεύγει την Δευτέρα! Σταθερό κέντρο για weekend το Μπατσί... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

ΓΑΥΡΙΟ

 Δευτέρα του Πάσχα. Μεσημέρι. Άρχισε η επιστροφή. Ουρά τα αυτοκίνητα για τα καράβια. Ευτυχώς χωρίς προβλήματα, όπως είπε ο Πέτρος...

 Αναμονή στη βόρεια προβλήτα. Βιαστικοί οι πρώτοι επιστρέφουν στις εστιές τους.

 Η ουρά των αυτοκινήτων στη νότια προβλήτα μικρότερη. Ε, δεν θα φύγουν πολλοί την Δευτέρα. Η κρίσιμη μέρα η Τρίτη. Και μετά Πέμπτη μιας και η Τετάρτη είναι Πρωτομαγιά.

 

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ

 Πάντως στην Ψιλή Άμμο που ήταν από τις πρώτες πλαζ της Άνδρου που άνοιξε είχε κόσμο. Το Μ. Σάββατο είχε 50 ομπρέλες φουλ. Και την Δευτέρα 20. Αν βοήθαγε ο καιρός λίγο ακόμα, κατέληξε ο Μπάμπης...

 

 ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

 Στο Όρμο Κορθίου έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι τολμηροί για βουτιά στην παραλία.

 Παρά την γιορτή στα Τρομάρχια, όπως μας είπε η Γιάννα, το Centrum είχε κόσμο. Στον δε παραλιακό δρόμο του Όρμου το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα.

 Όπως κόσμο είχε και ο παραλιακός δρόμος. Κι έκαναν την πρώτη εμφάνιση και τα τραπεζάκια έξω...

 

ΜΠΑΤΣΙ

Απομεσήμερο στο Μπατσί. Πάνω το εστιατόριο με κόσμο. Όμως οι πολλοί επισκέπτες ήδη έχουν πάει για το καράβι.

 Το Μπατσί είχε κόσμο αυτές τις μέρες σύμφωνα με τον Γιάννη. Ακόμα και την Δευτέρα το βράδυ, που το Μπατσί έδειχνε έρημο, στα κλασικά εστιατόρια είχε αρκετούς πελάτες.

 Εδώ στην βεράντα του "Σταμάτη" αυτοί που έμειναν πιο πίσω απολάμβαναν την βραδιά. Αν και είχε και μια ψύχρα πάλι. 

 Μια ψύχρα την οποία αποτυπώνουν τα πανωφόρια. Το Πάσχα πέρασε, αλλά το καλοκαίρι αργεί ακόμα.

 

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

 

Χωρίς λόγια! Και αμέσως στην επόμενη φωτογραφία... χωρίς μετάφραση! Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε... (φωτ. Donatella Neubert)

 Yesterday and today, two walks, 1 km, Paleopoli. Why? Why there is no education, no waste management? Those people who behave like this do not merit to stay on this island. They are ungrateful (κείμενο + φωτογραφία  Donatella Neubert).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε τους φίλους που έστειλαν τη Δευτέρα του Πάσχα φωτογραφίες και ρεπορτάζ από τις περιοχές τους. Έτσι, ώστε να έχουμε και μια εικόνα καλύτερη της Άνδρου...

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ότι στην παράδοση του πυροσβεστικού οχήματος δεν πήγε κανένας κάτοικος της Πίσω Μεριάς, σημαίνει κάτι ή μήπως όχι;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ασθενοφόρο που είχε κάποτε γίνει δωρεά στον δήμο Κορθίου από το Μουστάκειο, είναι άχρηστο πια γιατί;;;;;;;;;;;;;;;