"Αγαπητοί Ανδριώτες βοηθήστε τον τόπο σας..."

 

(Την επόμενη του εμπρησμού της καντίνας στις Αποθήκες λάβαμε ένα ενυπόγραφο γράμμα από αναγνώστρια μας που έχει πολύ στενή σχέση με την Άνδρο, η οποία με πολύ ιδιαίτερο κι ευγενικό τρόπο θίγει τα κακώς κείμενα του νησιού. Το αναρτούμε χωρίς άλλα λόγια ως προς αυτό. Διαβάστε το και προβληματιστείτε. Διαβάστε το και σκεφτείτε. Διαβάστε το και αναρωτηθείτε. Και μέρες που είναι αναλογιστείτε πέρα από τα ξύλινα προεκλογικά λόγια πόσοι και ποιοι υποψήφιοι έχουν αγγίξει το θέμα που θίγει η αναγνώστρια μας για μια νέα αντίληψη, για μια νέα οργάνωση στον τουρισμό. Κάτι που συνεπάγεται και άνοιγμα στη νοοτροπία των ανθρώπων. Κάτι που συνεπάγεται ξεπέρασμα του τοπικισμού της οπισθοδρόμησης. Κάτι που συνεπάγεται την εμπλοκή περισσότερων νέων και δημιουργικών ανθρώπων στα κοινά. Στο χέρι σας είναι ο δημιουργικός προβληματισμός της κ. Χριστίνας Μαυρίδου να βρει απήχηση ξεκινώντας όλοι μια καινούρια μέρα για την Άνδρο - Εν Άνδρω)

Καλησπέρα,

Ονομάζομαι Χριστίνα Μαυρίδου. Δεν είμαι μόνιμος κάτοικος του νησιού αλλά μεγάλωσα στην Άνδρο, καθώς η καταγωγή της μητέρας μου είναι από κει και έτσι κάθε καλοκαίρι μου - και όχι μόνο - το πέρναγα στο νησί. 

Με παππού Ανδριώτη και γιαγιά Ανδριώτισα μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για το νησί, για τις ένδοξες μέρες που έζησε αυτός ο τόπος καθώς και οι άνθρωποι του. Οι «ΤΟΤΕ» άνθρωποι του. Και εκεί θέλω να σταθώ, στους ανθρώπους.

Βλέπετε το αγαπώ πάρα πολύ αυτό το νησί και το συμπονώ σαν να ναι δικό μου. Ένας παράδεισος που καταστρέφεται μέρα με τη μέρα από λίγο από τους ίδιους, τους ανθρώπους του. Τους τωρινούς ανθρώπους του.

Με αφορμή λοιπόν το άρθρο σας που διάβασα σήμερα για τον εμπρησμό στο beach bar στις Αποθήκες θέλησα να πώ και εγώ 2 λόγια και αν επιθυμείτε να το ανεβάσετε στο site σας δεν έχω καμία αντίρρηση.

Ένα πράγμα που από μικρή είχα αντιληφθεί αλλά δεν ήθελα να το δεχτώ ήταν (και σαφώς ακόμα είναι) η αδιαφορία των ντόπιων για το μέρος που κατοικούν, η περιφρόνηση και πάνω από όλα το κομπλεξ που έχουν με τους «ξενους». Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν το μαγαζί που κάηκε είναι ντόπιοι αλλά πόσοι άλλοι επιχειρηματίες πέρασαν από αυτό το νησί και δεν στέριωσαν γιατί δέχτηκαν ανελέητο πόλεμο από τους ντόπιους; Πάρα πολλοί.

Σαν καραμέλα το έχουν να λένε και να ξαναλένε «αυτοί είναι ξένοι, τι θέλουν στο νησί μας;»

Ωραία, αφού ΕΣΕΙΣ δεν κάνετε τίποτα για το νησί σας γιατί να μην έρθει κάποιος που θα κάνει και θα βοηθήσει το τουρισμό; Δεν καταλαβαίνετε ότι λεφτά θα φέρει στο νησί και θα κινηθεί η αγορά έτσι; Δεν καταλαβαίνετε ότι βοηθάει στη διαφήμιση του νησιού και χτίζει μια καλή εικόνα για τους τουρίστες;

Στο νησί έρχομαι όλες τις εποχές του χρόνου και έχω δει το πως ΔΕΝ λειτουργεί τον Χειμώνα, πως υπολειτουργεί την Άνοιξη και πως «λειτουργεί» το Καλοκαίρι. Και βάζω τα εισαγωγικά γιατί ούτε το Καλοκαίρι λειτουργεί το νησί, καθώς δεν έχει γίνει καμία προεργασία τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα ένα τρελό μπάχαλο. Ιδιαίτερα τον 15αύγουστο παντού. Πράγματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε οργάνωση, συνέπεια, μεράκι για δουλειά και ανάπτυξη.

 Προς Θεού δεν θέλω να βάλω όλους τους Ανδριώτες στο ίδιο τσουβάλι, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να υπάρχει δουλειά και κίνηση στο νησί όλους τους μήνες, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που θα στηρίξουν οποιονδήποτε που θέλει να έρθει να επενδύσει στο νησί αλλά είναι λίγοι, δυστυχώς.

Βοηθήστε τον τόπο σας, στηρίξτε τους νέους επιχειρηματίες και σταματήστε να χαλάτε την εικόνα της Άνδρου γιατί δεν της αξίζει. Έχετε τη φήμη των πιο αφιλόξενων κατοίκων... Δεν σας κάνει να ντρέπεστε; Είναι κρίμα, 2 ώρες μόνο από την Αθήνα και να έχει μια εικόνα ενός έρημου και παρατημένου μέρους, ξεχασμένο από τον Θεό.

Τα προβλήματα είναι αμέτρητα και μπορεί να μην ζω εκεί όλο τον χρόνο, αλλά ενημερώνομαι, ενδιαφέρομαι και όταν το επισκέπτομαι βγαίνω, αγοράζω, αφήνω λεφτά και στηρίζω όλους τους επιχειρηματίες ανεξαρτήτως «ράτσας». Δεν θέλω να κλείσω όμως με τα προβλήματα του νησιού που όπως ανέφερα και παραπάνω είναι αμέτρητα (όπως δρόμοι, σκουπίδια, υποδομές κ.λ.π), αλλά με την ελπίδα ότι θα ξαναζήσει και πάλι η Άνδρος ένδοξες μέρες. Στο χέρι μας είναι και κυρίως στο χέρι σας είναι αγαπητοί Ανδριώτες να αναβαθμίστε και πάλι αυτό το υπέροχο νησί.

Ότι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Γι’ αυτό αγαπήστε τον τόπο σας για να σας αγαπήσει και εκείνος. Δώστε του και θα πάρετε. Μην πολεμάτε την εξέλιξη, την ανάπτυξη, το μέλλον γιατί όλα αυτά θα έρθουν, δεν μπορείτε να τα αποφύγετε και αν δεν τα δεχτείτε, εσείς θα βγείτε χαμένοι και θα μείνετε ξεχασμένοι.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Μαυρίδου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κα Μαυρίδου μιας και όπως λέτε ερχόσαστε τα καλοκαίρια στην Άνδρο μπορείτε παρακαλώ να μας υπενθυμίσετε πότε στο παρελθόν η Άνδρος ήταν τουριστικά αναπτυγμένη και χάλασε τώρα από τους Ανδριώτες;;;;;;;;Προφανώς δεν γνωρίζετε;;;;γιατί στην Άνδρο είχε υπάρξει το ''ξένος''και δεν αφορούσε κυρία μου τους επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν στο νησί.Αφορούσε τα πληρώματα στα καράβια που η πλειονότητα τους ήταν Ανδριώτες και εάν υπήρχε κάποιος μη Ανδριώτης έλεγαν ''αυτός είναι ξένος''Επίσης επειδή η κοινωνία της Άνδρου λόγω ότι οι άνδρες ταξίδευαν ήταν κλειστή στους ''ξένους''.Και για να μου θυμίσετε μου παρακαλώ τις ένδοξες τότε ημέρες;; που τις χάλασαν οι σημερινοί Ανδριώτες;;;είχε ποτέ κυρία μου η Άνδρος στο παρελθόν τουρισμό.;;οι τότε Ανδριώτες επειδή υπήρχε η οικονομική άνεση λόγω ναυτικών ούτε θέλανε να ακούσουν για τουρισμό,δεν το ξέρετε;; ίσως.Και βέβαια καταλαβαίνω ότι το σχόλιο σας σκοπό έχει να βοηθηθούν κάποιοι επιχειρηματίες που ήδη βρίσκονται στο νησί και ενώ είναι ''ξένοι''τα πάνε μια χαρά.Τελικός σκοπός γι εσάς είναι η ανάπτυξη του τουρισμού.Ναι το καταλαβαίνω τώρα που μας τελείωσε η θάλασσα να στραφούμε στον τουρισμό. είναι μαι διέξοδος στα οικονομικά αδιέξοδα κάποιων ανθρώπων.Όλη η Ελλάδα ένα ξενοδοχείο μία ταβέρνα και μία καφετέρια........Και επειδή μιλάτε ότι ''δεν ντρεπόμαστε''που μας λένε αφιλόξενους, ίσως δεν μπορείτε να φανταστείτε βεβαίως ότι υπάρχουν και κάτοικοι της Άνδρου που δεν την θέλουν .....Μύκονο.Τα υπόλοιπα περί σκουπιδιών ...δικαιολογημένα ......όσο για τους δρόμους δεν υπήρχαν καν δρόμοι κυρία μου που τους χάλασαν οι νεώτεροι Ανδριώτες. Δεν είναι ένα τουριστικό νησί η Άνδρος κυρία μου .Αλήθεια και σε ποιο νησί και μάλιστα τουριστικό , τον 15αυγουστο ,δεν υπάρχει μπάχαλο.Τι να κάνουμε οι δρόμοι είναι στενοί τι γίνει;;;....Και βέβαια δεν φταίνε οι κάτοικοι .για την κρατική αδιαφορία προς το νησί.Ούτε σωστό λιμάνι ούτε υγεία ούτε μια μαρίνα .Αυτά από κάποιον που αγαπά την Άνδρο και κυρίως τους Ανδριώτες και δεν ντρέπεται για τους συμπατριώτες του.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα και πάλι ευχαριστώ το Εν Άνδρω και μόνο που αντιληφθήκε τι εννοώ με τα όσα έγραψα κ εστίασε στην ουσία. Ο καθένας απο εμάς έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του κ αλίμονο αν συμφωνούσαμε κ όλοι μεταξύ μας.
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Ανδριώτες.Για μένα όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το φύλλο τους,το χρώμα τους,την καταγωγή τους. Αυτό που με ενοχλεί είναι η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων. Ο σκοπός, λοιπόν, αυτων που έγραψα ήταν καθαρά για να προβληματιστεί έστω κ λίγο ο κόσμος. Όποιος δεν θέλει να κουράσει το μυαλουδάκι του με αυτά κατανοητό κ όποιος δεν θέλει να δεί την πραγματικότητα δεκτό.
Αυτό που συμβαίνει στο νησί είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της χώρας. Η νοοτροπία του Έλληνα είναι τέτοια που δεν κοιτάει πέρα απ το συμφέρον του. Δεν είχα σκοπό όμως να γράψω εδώ ένα βιβλίο για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ένιωσα την ανάγκη να γράψω 2 λόγια για το πως βλέπω εγώ τη κατάσταση στο νησί. Δέχομαι τις διαφωνίες,τις διαφορετικές απόψεις,δέχομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι τους, ντόπιοι κ "ξένοι" , ΔΕΝ δέχομαι όμως να πατάμε επί πτωμάτων κ να καταστρέφουμε μια τέτοια φυσική ομορφιά για το προσωπικό μας συμφέρον κ μόνο κ μετά να μας φταίνε πάλι οι άλλοι. Κάτι που ξαναλέω συναντάτε σε όλη τη χώρα. Όλοι δα ξέρουμε ότι πάντα τα συμφέροντα των "ανώτερων" είναι πιο πάνω κ απ την ανθρώπινη ζωή, παγκοσμίως.
Η ουσία λοιπόν είναι να μην το δεχτούμε άλλο, να μην συνεχίσουμε άλλο αυτη τη νοοτροπία κ να συνηδητοποιήσουμε ότι με λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση ο κόσμος θα ήταν παράδεισος.
Υ.Γ. ο καθένας μπορεί να εστιάσει όπου τον βολεύει κ να κρατήσει ότι τον εξυπηρετεί απ αυτά που διάβασε. Δεν πρόκειται να μπώ στη διαδικασία να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Είναι η άποψη μου κ σε όποιον δεν αρέσει μπορεί πολύ απλά να προχωρήσει στο επόμενο άρθρο.
Καλό υπόλοιπο σε όλους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν σταματήσουν να σκέφτονται τοπικιστικά οι Ανδριώτες (πχ, ο καθένας για την περιοχή του και μόνο), πέρα από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα, τοτε θα παει το νησί μπροστά! Ελλείψεις σε βασικές υποδομές (βλέπε για παράδειγμα το κακο-συντηρημένο κεντρικό λιμάνι του Γαυρίου, το άσχημο κεντρικό οδικό δίκτυο, η εκκρεμότητα του θέματος των σκουπιδιών με ξεχειλισμένους κάδους το κατακαλόκαιρο στους δρόμους, το πρόβλημα των νερών τους θερινούς μήνες ακόμη και σε οικισμούς που έχουν πηγές), στερούν τον τόπο από την εξέλιξη. Δεν φταίνε οι ξένοι, ούτε κάποιος εξωγενής παράγοντας που το νησί δεν προχωρά με θετικά βήματα. Φταίει η νοοτροπία του κόσμου που μένει μόνιμα στο νησί και προσπαθεί με τον δικό του λανθασμένο ίσως τρόπο να προσελκύσει τον τουρίστα. Με κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους κατά τους θερινούς μήνες (δεν είναι όλα ανοικτά), με έλλειψη συγκοινωνιακών υποδομών ακόμη και την περίοδο αιχμής (τα χωριά μεταξύ τους για παράδειγμα δεν έχουν ενδοεπικοινωνία με όποιο τρόπο), με δύο μαρίνες (κάποιοι επιμένουν να τα καλούν αλιευτικά καταφύγια) σε Κόρθι και Χώρα ημιτελείς, δεν μπορείς να προσελκύσεις επισκέπτες και μάλιστα σχετικά υψηλότερου επιπέδου, όπως στοχεύουν αρκετοί επαγγελματίες στο νησί. Υπάρχει και σημαντική μερίδα επαγγελματιών που κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν επαρκούν όμως ώστε να αντιστραφεί η εικόνα που βγάζει το νησί προς τα έξω. Μια εικόνα που αν θελήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, μπορεί αλλάζοντας να φέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ανδρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝ ΑΝΔΡΩ, θα πρέπει να παραδεχόμαστε και την πραγματικότητα. Υπάρχουν περιοχές της Άνδρου που κατοικούνται από φιλόξενους και φιλότιμους ανθρώπους, και άλλες από υπερόπτες και απρόσιτους ανθρώπους. Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ.....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σε όλα τα μέρη υπάρχουν φιλόξενοι και αφιλόξενοι. Ίσως σε κάποιο μέρος το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ούτε ζώα σαν εσένα θέλουμε Τζορτζ! Μπεεεεεε!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυρία Μαυρίδου δεν είναι όλοι στην Άνδρο πρόβατα να βελάζουν σαν το George, που θα μπορούσε να τον έλεγαν και Γιώργο αν ήταν λίγο Έλληνας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βελάζουν και διάβασαν πολύ προσεκτικά το καλογραμμένο κείμενό σας με τις στρωτές και σωστές παρατηρήσεις σας. Κι αυτοί είναι ΕΠΩΝΥΜΟΙ στην Άνδρο. Δεν είναι ανώνυμα πρόβατα ελεύθερης βοσκής.
Όπως είδατε οι ευγενικές παρατηρήσεις σας αντιμετωπίζονται εχθρικά από αυτούς που εύστοχα περιγράψατε στο κείμενο σας. Είναι αυτοί που τους αρέσει η περιχαρακωμένη Άνδρος γιατί έτσι μπορούν να βελάζουν καλύτερα βόσκοντας μόνοι τους στις ρούγες. Ευτυχώς όμως οι παρατηρήσεις σας προβληματίζουν τους 1.500 μέχρι στιγμής που διάβασαν το κείμενό σας μέσα 6 ώρες και με σκεπτικισμό σιώπησαν. Και Κυριακή μεσημέρι ώρα μικρής προσέλευσης σε σχέση με το πρωί (που δεν είχε μπει) και το βράδυ που μπαίνουν όλοι.
Ευχαριστούμε δημόσια για την παρέμβαση σας και τις παρατηρήσεις σας. Είθε η Άνδρος να γυρίσει σελίδα κάποια στιγμή και να αφήσει πίσω τα βελάζοντα όντα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλος ένας wannabe Ανδριώτης που μέσα στο μικρό του μυαλό νομίζει πως λέγοντας τους Ανδριώτες αφιλόξενους θα βοηθήσει τον τόπο. Συνεχίστε να δείχνετε με το δάχτυλο για ένα καλύτερο αύριο, μπεεεεεεεε. Ε λοιπόν, Ανδριώτες σαν εσένα δεν τους θέλουμε, έχουμε αρκετούς.