Γαϊδουροκαλόκαιρο ή Indian Summer στην Άνδρο...

Άνδρος. Φθινοπωρινές μέρες. Ο καιρός νοτιάς. Ζεστός τη μέρα. Μέχρι 28 το μεσημέρι. Ελάχιστα τα μποφόρ. Το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία γύρω στους 23-24. Ο συνδυασμός νοτιάς και υγρασία κάνει το μεσημέρι λίγο δύσκολο. Όμως το βράδυ όλα ησυχάζουν. Πέφτει και η ζέστη. Παλιά αυτές τις ζεστές φθινοπωρινές μέρες τις έλεγαν γαϊδουροκαλόκαιρο. Ή, όπως είπε γελώντας ο Κώστας, παλιόφιλος της νιότης μας: "στην Αμερική, θυμάσαι, το έλεγαν Indian Summer..."

Μπορεί οι πολλοί να έφυγαν από το νησί, όμως οι τελευταίοι του καλοκαιριού που μακραίνει στο φθινόπωρο πήγαν και σήμερα για μπάνιο. Εδώ η μαμά με το παιδάκι κι ο ανυπόμονος μπαμπάς που έχει ήδη βουτήξει...

Άλλος μπαμπάς με παιδάκι έτοιμοι να βουτήξουν. Σκόρπιοι οι φθινοπωρινοί εραστές της θάλασσας, αραχτοί στις ξαπλώστρες. Με τρία μποφόρ. Και στο βάθος η Κουβάρα να δεσπόζει. Με την κορυφή στον καταγάλανο ουρανό. Αν κρατήσει ο καιρός θα κρατήσουν και τα μπαρ στις παραλίες. Αν κρατήσει ο καιρός θα κρατήσουν και κάποια μπαρ στο Μπατσί που σιγά-σιγά αδειάζει. Για το Σάββατο ένα από αυτά θα έχει αφιέρωμα στη δεκαετία του 1980 και του 1990. Όσοι πιστοί αυτών των δεκαετιών προσέλθετε. Για τους άλλους που αγαπούν άλλες εποχές υπάρχουν ανοιχτά και άλλα μπαρ στα πέριξ ή δίπλα...

Γαϊδουροκαλόκαιρο στην Άνδρο. Άλλη μια σκηνή εποχής στην παραλία του Αγίου Πέτρου. Με τους διάσπαρτους ανθρώπους - έτσι μακρινούς και μόνους...

Και τέλος αυτή η σκηνή από την άδεια μακρινή παραλία έχει κάτι από Indian Summer έτσι που μοιάζει σαν μικρογραφία από παλιές μισοξεχασμένες φθινοπωρινές μνήμες στο Coney Island. Μόνο που εκεί στο ντεκόρ ήταν παλιά σπίτια μιας άλλης εποχής κι όχι χαλαροί ήσυχοι λόφοι...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς οι Ελληνες επισκέπτες της Ανδρου(αυτοί τουλάχιστον που δεν έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας) δεν έχουν μάθει ούτε θα μάθουν ποτέ ότι οι καλύτερες διακοπές είναι μετά την φυγή και του τελευταίου κύματος παραθεριστών στο τέλος Αυγούστου.
Τώρα όλα είναι ομορφότερα και πολύ καλύτερα και ανθρώπινα.
Η θάλασσα καθαρή και όλη δικιά σου.Να κολυμπάς μόνος και όχι μέσα στα αντηλιακά και τα κάτουρα αυτών που κολυμπούν δίπλα σου.
Ησυχία Σεπτεμβριανή ενίοτε ''ενοχλητική''... Οχι παιδάκια και μαμάδες σε κυνηγητό, όχι ρακέτες εκεί που ξαπλώνεις για ηλιοθεραπεία, όχι μουσική στη διαπασών, όχι ιστιοσανίδες,κανό και ταχύπλοα πάσης φύσεως(jet ski κλπ) ανάμεσα στους λουομένους, όχι ουρά σε χώρους εστίασης και αναψυχής.
Εξυπηρέτηση και σεβασμός από τους επαγγελματίες προς τους παραθεριστές γιατί τώρα δεν είναι ''πρεσσαρισμένοι'' από τον πολύ κόσμο.
Τώρα μπορεί να απολαύση ο επισκέπτης την Ανδριώτικη φιλοξενία όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι η επίπλαστη καλοκαιρινή των γρήγορων ρυθμών ζωής και σίγουρα αρκετά φθηνότερα...
PARKINGGGGG....Ο επισκέπτης μπορεί να παρκάρει με άνεση σε πραγματικούς χώρους στάθμευσης με ασφάλεια για το όχημά του και ο μόνιμος κάτοικος να μην υποφέρει και αγανακτεί με το καλοκαιρινό κομφούζιο.
Ανεση τώρα και στην επίσκεψη των διεθνούς φήμης εκθέσεων του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του ιδρύματος Κυδωνιέως.
Δυνατότητα κατάνυξης κατά την επίσκεψη στα μοναστήρια και τις γνωστές στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο τοπικές εκκλησίες με κάποια εξ αυτών να έχουν ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική μοναδικότητα και βαρύτητα(Ι.Μ.Παναχράντου & Ζωοδόχου Πηγής,Ταξιάρχης Μεσσαριάς, Παλατιανή, κλπ)
Θα μπορούσα να γράφω επί ώρες για τα πλεονεκτήματα αυτής της εποχής της Ανδρου για τους επισκέπτες.
Κάτι τελευταίο μόνο.Μην ξεχνούμε βέβαια και τις ''διακοπές'' -των τωρινών επισκεπτων της Ανδρου- που προηγήθηκαν στην άδεια Αθήνα και τις λοιπές μεγαλουπόλεις που ξαφνικά έγιναν βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις για τους εναπομείναντες αυγουστιάτικα μονίμους κατοίκους τους.