Αργότερα-αργότερα έφυγαν και τα τελευταία κότερα...

Ολοκληρώνει τον αποχαιρετισμό του στην Χώρα και περνώντας στην Αγία Θαλασσινή φεύγει και το τελευταίο κότερο για φέτος.

Πρωινό Δευτέρας (30/9). Το σκάφος του Αδαμάντιου Πολέμη έλυσε κάβους. Ανέβασε άγκυρα. Και ξεκίνησε αργά κάνοντας έναν γύρο στο Νειμποριό: από τη νέα προβλήτα μέχρι την Αγία Θαλασσινή! Σφυρίζοντας και αποχαιρετώντας την Χώρα στην οποία ήταν αραγμένο από το μέσο του καλοκαιριού.

Ήταν ουσιαστικά το τελευταίο ιδιωτικό σκάφος και έφευγε κλείνοντας πίσω του την πόρτα του καλοκαιριού. Αντιχαιρέτισε μόνο το σκάφος του αδελφού του Σπύρου Πολέμη, που ήταν αραγμένο στο εσωτερικό του λιμανιού. Θα μείνει για καιρό όπως φαίνεται μιας και ο ιδιοκτήτης του περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί. Η Άνδρος των σκαφών και των κότερων έκλεισε για εφέτος. 

Και μια παρατήρηση: Όσοι λένε ή πιστεύουν πως οι εφοπλιστές κυριαρχούν στην Άνδρο κάνουν μέγα λάθος. Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους  έρχονται στην πατρίδα τους και οι περισσότεροι περνάνε ένα μικρό μέρος του καλοκαιριού τους εδώ. Επανασυνδέουν τις μνήμες τους και φεύγουν. Η Άνδρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλέον μια καλοκαιρινή στάση και μόνο.

Περισσότερες αναφορές κρατάνε 10-12 όλοι κι όλοι. Είναι αυτοί που επενδύουν χρήματα, αλλά και χρόνο σε αυτήν. Δεν είναι πολλοί. Γι' αυτό μη ζητάτε πολλά. Την Άνδρο καλούνται να την "ταξιδέψουν" οι άνθρωποι που ζουν εδώ, που έρχονται συνέχεια εδώ, που αναφέρονται καθημερινά ή τακτικά σε αυτή. Αν δεν το καταλάβουν όλοι αυτό και απλώς τσακώνονται για μικροοικονομικά συμφέροντα ή μποϋκοτάρουν οι μεν τους δε στα συμβούλια δύσκολα θα υπάρξει προοπτική.

Αντιθέτως, όμως αν υπάρξει προοπτική θα συσπειρωθούν κοντά σε όλους και οι ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές. Και τότε μπορεί να γίνει κάτι...

Αυτά με αφορμή τον τελευταίο αποχαιρετισμό του τελευταίου κότερου που έφυγε μαζί με το καλοκαίρι... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

  

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πράγματι οι αδελφοί Πολέμη έρχονται τακτικά-τακτικότατα στην Ανδρο. Ειδικότερα ο κ. Σπύρος Πολέμης έχει πολλαπλώς δείξει το ενδιαφέρον του για την πατρίδα του. Υιός Πολέμη είναι και ο πρόεδρος ΝΟΑ, όπως και υιός Μ.Κοκκίνη είναι ο πρόεδρος της Λέσχης -που τελευταίως ανανεώθηκε ως προς το δυναμικό της.

Ομως αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεπικουρηθεί και από τους μόνιμους -και μη- κατοίκους της Ανδρου. Πρέπει να ανοίξουν τα μυαλά των ανδριων -που έιναι μέχρις στιγμής αντιστρόφως ανάλογα της κοσμοπολίτικης εμπειρίας τους, λόγω ναυτοσύνης. Μα δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από όλα τα μέρη του κόσμου που έχουν ταξιδέψει και παραμένουν στενά τοπικιστές, χωρίς να μπορούν να δουν ότι ένα λιμάνι π.χ. στον Χαλκολιμιώνα ή την Χώρα θα έχει θετική επίδραση και στο Γάυριο ή το Μπατσί ή το Κόρθι; Και το αντίθετο .

Θυμάμαι κάποτε, ένας προϊστάμενος εκπαιδεύσεως στην Ανδρο είχε προτείνει να γίνει ένα ΙΕΚ επισκευής σκαφών στο Κόρθι ή όπου αλλού, καθόσον στις Κυκλάδες δεν υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί επισκευής, εκτός το ναυπηγείο της Σύρου , για τα σκάφη που πλέουν στο Αιγαίο . Αυτό θα έδινε ώθηση στο νησί και από πλευράς παιδείας , για τα παιδιά που έφευγαν για σχετικές σπουδες εκτός Ανδρου, αλλά και θα ήταν και μια πηγή εσόδων.

Η ιδέα πέθανε προϊόντος του χρόνου, αν και ο αείμνηστος Γ.Γλυνός ως δήμαρχος Ανδρου έδειξε εντονο ενδιαφέρον.
Εν κατακλείδι, πολύ σωστά επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου ότι το ενδιαφερον μόνον των εφοπλιστών δεν φτάνει. Χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας των συμπολιτών μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί η επιθετικότητα κύριε Μπασαντη; Είμαι,ηλικιακά,τουλάχιστον πατέρας σου. Δεν θα αντιπαρατεθω μαζί σου. Συμπλήρωσα στις παρατηρήσεις του Κυριάκου κάποια γεγονότα που αποδίδουν ευθύνες και στους κατοικους.Την συγκέντρωση στην πιτσαρία για να μην φύγει το "Ερμής" την γνωρίζεις; Όσο για το πώς ορίστηκε η "Πύλη" και από ποιους τογνωριζω.Μηπως πρόλαβες το "Καρυστακι";η μήπως τα τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως στη χώρα;;;Σέβομαι τις γνώσεις σου μην αγνοείς τις εμπειρίες μου.Παραξενος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συγνώμη για το ύφος του κλεισίματος. Μου φάνηκε τόσο παράξενο να λέει κάποιος πως αποφασίστηκε να γίνει το Γάυριο "πύλη" της Άνδρου
όταν αυτό προέκυψε από τις ανάγκες της δεκαετίας του 1950. Και που ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1990 όταν έγινε - όπως πολύ σωστά γράφετε - η προβλήτα εμπρός στα καφενεία από τους τότε διοικούντες.
Συνεπώς λάθος παρεξήγηση. Και πάλι συγνώμη. Με τόσα που γράφουν κάποιοι εδώ κάποια στιγμή μπερδεύονται όλα.
Θυμάμαι το Έλενα Π. δεν θυμάμαι με ποιο ήρθα τέλη δεκαετίας 50 από Ραφήνα μέσω Καρύστου γιατί ήμουν 4 χρονών. Θυμάμαι όμως πως γύρισα 5 ώρες και κάτι στη Ραφήνα με καΐκι!!!
Καλημέρα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σωστός ο Κυριάκος και να θυμίσω μόνο ότι στην γνωστή συγκέντρωση στο Δημοτικό θέατρο όπου ανακοινώθηκε στους "ιθαγενείς" ότι πύλη της Άνδρου θα είναι το Γαυριο, δεν υπήρξε καμία απολυτως διαμαρτυρια. Να θυμίσω επίσης ότι ο προσανατολισμός των προβλητών στο Γαύριο έγινε με κριτήριο τα καφενεία!!!Παραξενος
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πύλη της Άνδρου αυτοορίστηκε - λόγω εγγύτητας με την Αττική - το Γαύριο στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μάλλον δεν είχε γεννηθεί κανένας Κυριάκος. Οι προβλήτες προσανατολίστηκαν σε σχέση με τα καφενεία αρχικά στη δεκαετία του 1960 και αργότερα και στη δεκαετία του 1990.
Εσύ παράξενε που λες αυτά τα παράξενα πότε ήρθες στην Άνδρο; Το 2015;
ΥΓ Τι σχέση έχει το σχόλιο με το κείμενο; Πολύ παράξενα πράγματα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κ.Σπύρος Πολέμης είναι από τους λίγους Ανδριώτες πλοιοκτήτες που αγαπούν πραγματικά την ρίζα τους.Αυτή που μεγάλωσε και θέριεψε και τους έκανε αυτό που είναι σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήση την αγάπη που δείχνει ποικιλοτρόπως και έμπρακτα στο νησί του ακόμα και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο παραμονής σ'αυτό σε αντίθεση με άλλους που η διέλευσή τους από εδώ σχετίζεται μόνο με διακοπές, αυτοπροβολή και δημόσιες σχέσεις. Αρκετές φορές τον έχουμε δει τους ''νεκρούς'' τουριστικά μήνες στη Χώρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι εφοπλιστές πριν χρονια σαμποταρανε το ταχύπλοο ερμης που ερχοταν στη Χώρα και αυτο το ξερω απο γιο εφοπλιστή που τοτε τα λέγαμε με σκοπό να βαζουν τα κότερα τούς οσο για το λιμάνι δεν πρόκειται ουτε σε 200 χρονια μα φτιαχτεί με σκοπό την επιβατική κίνηση απο επιβατηγά πλοία η κρουαζιερόπλοια κουμάντο κανουν άλλοι, και μην μου πείτε οτι ειναι θεμα καιρού γιατί ξερω λιμανια εντός και εκτός Ελλάδας που ειναι μεσα στο καιρό.