Ένας νέος αγρότης στην Άνδρο σχεδιάζει...

 Ήταν ένα από τα πολλά πηγαινέλα Ραφήνα - Άνδρο. Ένας νέος άνδρας παρακολουθούσε σιωπηλός την συζήτησή με τον καπετάνιο στη γέφυρα του πλοίου. Γύρισα και  ρώτησα που μένει και τι δουλειά κάνει. Τυπικές ερωτήσεις. Όπως δύο άγνωστοι σ΄ένα τρένο στον βορά. Μόνο που εδώ ήταν καράβι κι ήταν στο νότο. Απάντησε χαμογελαστά: "είμαι νέος αγρότης από το Μπατσί κι έχω κτήμα στην Παλαιόπολη. Έχω μπει σ' ένα πρόγραμμα για νέους αγρότες εδώ και 5 χρόνια. Κι έχω πάει καλά. Περιμένω τώρα να μπω σ' ένα ακόμα πρόγραμμα να επεκτείνω την δουλειά", κατέληξε... 

 Ξαφνιάστηκα. Νέος αγρότης στην Άνδρο σε πρόγραμμα! Ακουγόταν ασυνήθιστο σ' ένα νησί που έχει εγκαταλείψει την αγροτική ζωή. Που έχει στρέψει εδώ και χρόνια την πλάτη στον πρωτογενή τομέα. Σε μια Άνδρο που σε ελάχιστες περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκε τα κοινοτικά προγράμματα για νέους αγρότες. Σε αυτή την Άνδρο ο Μιχάλης Κακλαμάνης από το Μπατσί αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξαίρεση. Κάτι που αποδείχτηκε στη συνέχεια της συζήτησης μας, αλλά και από την επίσκεψη μας στο μικρό κατηφορικό αγρόκτημα του στην Παλαιόπολη. Εκεί όπου έχει τις 9 από τις 10 γελάδες του. Την δέκατη την έχει στην Κατάκοιλο. Κι εκεί έχει και 100 γιδοπρόβατα μόνο για κρέας. Μέσα από την συνολική παραγωγή (και με την βοήθεια των επιδοτήσεων που υπάρχουν) προσπαθεί μέσα από την κτηνοτροφία και την τυροκομία να φτιάξει το μέλλον του στο νησί. 

Επισκεφθήκαμε το κτήμα του στην Παλαιόπολη. Ο Μιχάλης με μια σεμνότητα, αλλά και με μια καθαρή ματιά, που βρίσκεις σε λίγους μίλησε για τα αγροτικά σχέδια του. Σχέδια παραγωγικά, εξαρτώμενα από την γη της Άνδρου και από τα ζώα που συντηρεί σε αυτή. Δωρική η αφήγηση του εντυπωσιάζει τον ακροατή. Πόσο απλή μπορεί να είναι μερικές φορές η ζωή στην φύση αναρωτιέσαι ακούγοντας τον...  

Παράγει κυρίως τυρί στο αδειοδοτημένο οικιακό τυροκομείο του στο Μπατσί. Δύο είδη τυριών εξαιρετικής ποιότητας (μαλακό και ντρα) με τα οποία προμηθεύει καθημερινά σειρά εστιατόριων στο Μπατσί. Για το τυρί του Μιχάλη μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο Γιάννης Θωμάς, που έχει το εστιατόριο "Σταμάτης" στο Μπατσί, καθώς και ορισμένοι άλλοι στην περιοχή.

 Με όλα αυτά κατά νου επισκεφθήκαμε μια από τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες το κτήμα του στην Παλαιόπολη όπου έχει τις 9 γελάδες του. Και τα μοσχαράκια τους. μπορεί το κτήμα να είναι σε αιμασιές, κατηφορικό, όμως η θέα του είναι πανοραμική. Δεν μπορείς να μην δεις πως οι ευτυχισμένες γελάδες βόσκουν σε ένα πανοραμικό περιβάλλον. 

Τουλάχιστον από θέα θα πρέπει να είναι οι πλέον ευτυχισμένες γελάδες της Άνδρου. Κάτι λίγο από στάβλους δεν είναι βολικά. Ο Μιχάλης έχοντας εκπληρώσει και με το παραπάνω το προηγούμενο πρόγραμμά που έλεγε πως τις 2 αγελάδες θα έπρεπε στα 5 χρόνια να τις κάνει 5 κι αυτός τις έκανε 10 περιμένει το επόμενο πρόγραμμα να χρηματοδοτήσει τους στάβλους του ώστε να μεταφέρει όλες τις αγελάδες του σε έναν χώρο. Να αρχίσει να δουλεύει με αρμέχτρα και να μπει σε μια τάξη η επένδυση του προσλαμβάνοντας πλέον και μόνιμο βοηθό.  

 Όπως εξήγησε παράγει 70 κιλά γάλα τον χειμώνα και 200 κιλά το καλοκαίρι. Με αυτές τις ποσότητες τον χειμώνα - που δεν έχει πολύ δουλειά - παράγει 12 κιλά τυρί και 4 κιλά βούτυρο. Και το καλοκαίρι παράγει πάνω από 30 κιλά τυρί και 12 κιλά βούτυρο.

Με τα σημερινά δεδομένα όλη δουλειά την τρέχει μόνος του βγάζοντας ένα καλό μεροκάματο. Η παραγωγή του για την ώρα δεν είναι μεγάλη. Γι' αυτό θέλει να επεκταθεί να φτιάξει στάβλους σωστούς, να έχει περισσότερα ζώα και να καταφέρει να απλώσει τα τυριά του και πέρα από το τουριστικό Μπατσί που τον στηρίζει για την ώρα και είναι η βάση του.

 

 Όμως εκείνο που δίνει δύναμη στον Μιχάλη είναι πως αυτή είναι δική του δουλειά. Είναι αφεντικό. Κι ότι φτιάχνει είναι δική του παραγωγή. Και ότι σχεδιάζει επιπλέον του δίνει μια αίσθηση δημιουργίας. Το κτήμα είναι ζωή. Για τον λόγο αυτό έχει και 4 μεγάλα γουρούνια. Είναι κι αυτά μέρος του παραγωγικού κύκλου του κτήματος. Μέσα σε όλα αυτά νοιώθει την χαρά και την ικανοποίηση που δεν θα του έδινε κάποια άλλη δουλειά. 

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια. Ο Μιχάλης προ χρόνια , παιδί ακόμη, είχε μιλήσει σε μια εκπομπή
στην τηλεόραση και είχε πει ότι ήθελε να ζήσει και να δουλέψει στην Άνδρο.
Το 'πε και το 'κανε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ψυχή της οικογενειακής βιοτεχνίας-επιχείρησης η καθ'όλα άξια μητέρα του Αγγελική που δουλεύει περισσότερο απ'όσο θα δούλευαν 5 νέα παιδιά μαζί , χειμώνα- καλοκαίρι.