Ο φόβος του κορωνοϊού: τρία νησιά του Αιγαίου ζητούν… απόλυτη καραντίνα!!!

 

Κι ενώ η Άνδρος αναζητά μια κάποια σύνδεση με την Ραφήνα για προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων, μετακινήσεις γιατρών, ασθενών κλπ. τρία νησιά του Αιγαίου ζητούν να μπουν σε απόλυτη καραντίνα κόβοντας κάθε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο!!! Έτσι, μετά την Τήλο και τους Λειψούς και το Αγαθονήσι ζητά να μπει σε απόλυτη καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στο βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αγαθονησίου εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απαγορευτεί η ακτοπλοϊκή μετάβαση στο νησί υπό το φόβο της εξάπλωσης της νόσου! Επιπλέον, ο δήμος Αγαθονησίου ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας! Στην περίπτωση που δεν τηρείται το μέτρο αυτό ζητά να επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αγαθονησίου Γιώργος Κόττορος: «το νησί μας, όπως και στα άλλα μικρά νησιά, η ανησυχία είναι δικαιολογημένα μεγαλύτερη, αφού η υγειονομική κάλυψη σε αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην καλύτερη περίπτωση τα περισσότερα διαθέτουν έναν ανειδίκευτο γιατρό ο οποίος δίνει αγώνα να ανταποκριθεί στα καθημερινά περιστατικά αφού και τα μέσα που διαθέτει είναι ελάχιστα».

Ο κ. Κόττορος επισημαίνει την υφιστάμενη ανεπαρκή υγειονομική υποδομή των μικρών νησιών τονίζοντας ότι: «παρόλο που η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του φονικού ιού, τα μέτρα που λήφθηκαν δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών με δεδομένα της προβληματικής υγειονομικής κατάστασης τους, τη δυσκολία διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση κρούσματος και βέβαια του γεγονότος ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού του ανήκει στις ευπαθείς ομάδες – υπερήλικες».

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι: «οι μόνιμοι κάτοικοι που μετακινούνται σε άλλα νησιά, μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια που τους δίνουν τα απαγορευτικά μέτρα, δεν προβλέπεται πουθενά, δυστυχώς, η υποχρεωτική απομόνωση τους για 14 ημέρες. Κάθε είδους μετακίνηση προς το νησί μας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει θα είναι εγκληματικό σε βάρος της ζωής όλων μας».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσσου. Έχει έκταση 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και τουριστική υποδομή με 120 κλίνες περίπου. Κατοικείται από 150 κατοίκους. Το νησί συνδέεται με πλοίο με τα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αρκιούς, Σάμο, Ρόδο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

αν είμασταν και εμείς 150-200 άτομα πάνω στην Άνδρο και σε απόσταση αναπνοής απο το κοντινότερο λιμάνι θα ήταν εφαρμόσιμο και στην Άνδρο.