ΠΑΣΧΑ... ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! Περιορισμοί: μετακινήσεων, εκκλησιασμού, μεταφοράς Αγίου Φωτός (!) και... σουβλίσματος!

 

Κρίσιμες οι ημέρες αυτής της άνοιξης μέχρι το Πάσχα. Πάμε και για νέα μέτρα ενόψει του Πάσχα. Αναμένονται νέοι περιορισμούς: στις αλλαγές έδρας, των μετακινήσεων, του εκκλησιασμού, μεταφοράς Αγίου φωτός (!) και του σουβλίσματος!!! Πάμε δηλαδή για ένα Πάσχα... μόνοι στο σπίτι!!! Στο Εν Άνδρω με χιούμορ παρουσιάζουμε το τι μέτρα θα προβλέπονται για τις «επόμενες κρίσιμες δύο εβδομάδες»…

Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Αρχικά η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προληπτικά εν όψει Πάσχα, μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία!!!

Η ένταση των μέτρων αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένη για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου (π.χ. μπλόκα στα διόδια). Και το ιδιαίτερο  θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί. Σημειώστε πως η Άνδρος ενόψει Πάσχα θα έχει τα ελάχιστα δυνατά δρομολόγια!!!

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και ο περιορισμός του αριθμού των ημερήσιων «εξόδων» (2-3 για τα φυσικά πρόσωπα), αλλά και του χρόνου παραμονής εκτός σπιτιού μέσα από το σύστημα αποστολής sms στο 13033, το οποίο αποτελεί το πιο δυναμικό εργαλείο διασταύρωσης στοιχείων και συμπεριφορών αυτήν την ώρα.

Τα καταστήματα

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι πασχαλινές αγορές και από όσα μόνο καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Τα ίδια θα ανοίξουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας του κοροναϊού την Κυριακή των Βαΐων, διαθέτοντας ήδη κάποια από τα πασχαλινά είδη.

Λαμπάδες, δώρα και στολίδια θα διατεθούν μέσω των σούπερ μάρκετ (αφού έχουν απαγορευθεί ως βιομηχανικά είδη από τις λαϊκές αγορές), ενώ πολλοί καταναλωτές προσανατολίζονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά εορταστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Οι εκκλησίες

Η τέλεση των ακολουθιών για το Πάσχα θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και με τους απαραίτητους, όπως έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. Αυτό προτείνει στην εισήγησή του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η πρόταση αφορά την περίοδο του Πάσχα, από τις 12 Απριλίου και μετά.

Όπως σημειώνεται στην εισήγηση Ιερώνυμου το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας και, αποτελεί όχι απλώς νόμιμη αλλά και Κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά. Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά - κεκλεισμένων των θυρών - υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται - πάντα κεκλεισμένων των θυρών - με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας. 

Σχετικά με τη λήψη του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «Το Άγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει Άγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Πότε θα γιορταστεί (αν γιορταστεί) εφέτος το Πάσχα

Το Πάσχα εφέτος - αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος - θα εορταστεί στις 26 προς 27 Μαΐου στους ναούς της χώρας. Πρόκειται για την τελευταία ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη. Και αυτό εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κατά την μέρα αυτή ούτως ή άλλως η Θ. Λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της Αναστάσεως.

ΠΗΓΗ: IN.GR - IEFIMERIDA.GR

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε λάθος σάιτ γράφεις. Το ΕΠΑΨΥ είναι αλλού. Άντε και περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.

This comment was minimized by the moderator on the site

το καρπουζι και το μαχαιρι ποιος το εχει?
για καποιο χρονικο διαστημα κανενας δεν βλεπει αυτον που εχει και τα δυο,και ξαφνικα ξυπνανε οοολοι μαζι και βλεπουν αυτον που κρατει και το καρπουζι και το μαχαιρι αλλα δεν εχουν δει πως δεν ειναι μονος του,και ορμανε ολοι μαζι να του το παρουν,και τοτε διαπιστωνουν οτι δεν ειχαν υπολογισει να οργανωθουν για να αντιμετωπισουν το ενδεχομενο οτι αυτος ο κυριος θα ειχε λαβει τα μετρα του αν συνεβαινε κατι τετοιο,και ειναι φυσικο αυτο εφ'οσον ειχε ηδη προλαβει να βουτηξει και το καρπουζι και το μαχαιρι απο τους πολλους και ανοργανωτους.
Τωρα ειναι αργα οσοι και να δουν τι συμβαινει δεν θα προλαβουν να οργανωθουν για κανουν την ανατροπη,οι λαοι ειναι μαζες ανοργανωτες και σε πολλες χωρες ετεροκλητες και ασυμβατες οπως πχ στις ΗΠΑ,η σε μεγαλες ετρωπαικες χωρες με αποικιες οπου μεσα σε αυτες ζουν εκκατομυρια αποικοι ως Γαλλοι Αγγλοι κλπ,εδω και πολλα χρονια η συνοχη των λαων διεραγη και αυτη η κατασταση εδωσε ιδεες σε αυτους που εχουν το καρπουζακι και το μαχαιρακι και παιζουν τους λαους στα δακτυλα και σπανε πλακα,απο κανενα λαο μην περιμενετε τιποτα,και αν δειτε καθαρα οτι ολες οι επαναστασεις ξεκινουσαν παντα μεσα απο καποιες οργανωμενες ομαδες παντα χωμενοι και οι μασσωνοι μεσα πολυ μεσα για να μην φαινονται,και μετα συμπαρεσηραν μεγαλα λαικα στρωματα στην ιδεα της οποιας επαναστασης και φαινοταν σαν λαικος ξεσηκωμος,αλλα οι κυριοι που κραταγαν το καρπουζακι και το μαχαιρακι στο τελος το ετρωγαν για να ευχαριστηθουν και αφου μετα απο καθε επανασταση παλι οι λαοι μετρουσαν εκατονταδες χιλιαδες νεκρους οι οποιο πεθαναν χωρις να φανε ουτε μια γωνιτσα απο αυτο το καρπουζακι.
Το μελλον ειναι επαναληψη του παρελθοντος,και δυστυχως εδω στη γη εχουμ κακο παρελθον αρκει να ξερουμε την ιστορια οχι οπως θελουν οι καρπουζοκρατορες αλλα οπως ειναι διαμορφωμενη απο αυτους,ισως τοτε κατι να παει να γινει αλλα μεχρι τοτε καληνυχτα μας περαστικα κουραγιο καρδια και μια κωλαρα φαρδια για χωραει πολλα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς που η 'Ανδρος την γλυτώνει γιατί δεν ψήνει αρνιά , αλλά λαμπριάτη στον φούρνο ...