Ένα νησί στα… πατώματα!

 

Τέτοια στρωματσάδα παλιά μπορεί να μην ξανάδαν. Αλλά τώρα θα δουν και... θα ξαναδούν! Όσα κι αν μαζέψουν. Η Άνδρος πλέον κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και το πρωί ξυπνά... στα πατώματα!...

Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για το αξιοπερίεργο της Άνδρου: τα εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους! Το γράψαμε το 2017, το γράψαμε το 2018, το γράψαμε το 2019. Τρία χρόνια δεκάδες σημειώματα για εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους.

Την πρώτη και την δεύτερη φορά γράψαμε για ενσυνείδητους... ασυνείδητους! Μερικοί προσποιήθηκαν πως έρχονται κάποιοι από αλλού και τα πετάνε. Από άλλο μέρος της Άνδρου προφανώς. Γιατί δεν νοείται να έρχονται με πλοιάρια από άλλα νησιά.

Την τρίτη είπαν – κι είπαμε – είναι οι ανακαινίσεις του Airbnb. Εφέτος τον χειμώνα όταν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός «σκούπισε» κυριολεκτικά την Άνδρο, μόλις τέλειωσε βρήκε πεταμένα πάλι δεκάδες στρώματα στα γνωστά στο νησί και «επιλεγμένα σημεία»… στρωματσάδας!

Την τέταρτη φορά τα μάζεψαν οι του Δήμου σιωπηλά. Δεν άντεχαν να διαμαρτύρονται για την απίστευτη έλλειψη νοικοκυροσύνης σε ένα νησί που κάποτε ήταν πρότυπο αρχοντιάς και νοικοκυροσύνης. 

 

Τα φόρτωσαν όλα οι εργάτες. Και νομίζουν πως τέλειωσαν! Μόνο που τα "νομίσματα" τους είναι κάλπικα στην Άνδρο των χιλιάδων στρωμάτων... 

Την πέμπτη φορά βρήκαμε το συνεργείο του Δήμου Άνδρου να μαζεύει στρώματα – ακόμα και μέσα στην καραντίνα - με στωικότητα Σίσυφου, λίγο πριν το Σκανδαλόρεμα. Σταματήσαμε ξαφνιασμένοι.  Δεν το πιστεύαμε. Η καραντίνα-καραντίνα και τα στρώματα στην άκρη του δρόμου… στρωματσάδα! Παρακολουθήσαμε τους εργάτες του Δήμου να φορτώνουν το φορτηγάκι. Ξέχειλο. Αν και ακόμα καραντίνα κάποιοι ανοικοκύρευτοι πέταξαν μερικές δεκάδες ακόμα. Αν συνεχίσουν έτσι όταν θα ανοίξει το Airbnb και τα ενοικιαζόμενα θα χρειάζονται... νταλίκες!…

Με δεδομένο πως η Άνδρος έχει 6.000 περίπου σπίτια. Και 6.000 επιπλέον κλίνες φιλοξενίας θα πρέπει να έχουμε 20-30 χιλιάδες στρώματα περίπου. Έχουν ήδη αλλάξει εδώ και 4 χρόνια - που άρχισε η καταιγίδα των στρωμάτων - περίπου 3-4 χιλιάδες. Απομένουν κάπου 20.000 στρώματα. Από αυτά νοικοκύρηδες που ειδοποιούν τον Δήμο ας υποθέσουμε (λίαν ευγενής υπόθεση) οι κάτοχοι 15.000 στρωμάτων! Απομένουν περίπου 4-5 χιλιάδες στρώματα ανοικοκύρευτων που θα τα αλλάξουν/πετάξουν - ο κόσμος να χαλάσει - στα «επιλεγμένα σημεία στρωματσάδας» της κάποτε «αρχόντισσας Άνδρου»!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέχρι να τελειώσει (αν ποτέ τελειώσει) αυτή η θλιβερή ιστορία της στρωματσάδας η Άνδρος θα κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και θα ξυπνά το πρωί… στα πατώματα!!!

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αξιοτιμε κυριε που μου απαντησατε να ψαξω για να βρω ακρη στον δημο σχετικα με την διαχειρηση των παλιων στρωματων,σας πληροφορω,οτι ΚΑΝΕΝΑΣ!! υπαλληλος απο τον δημο δεν αναλαμβανε να στειλει φορτηγο για να παρει τα στρωματα,ουτε και κανεις απο τους κοινωνικους φορεις οπως οριζει η νομοθεσια,ερχονταν να παρουν τα στρωματα.
Παντως αναμενω να με πληροφορησετε εσεις που γνωριζετε περισσοτερα απο εμενα,που θα απευθυνθω σχετικα,γιατι οντως το θεμα των στρωματων ειναι σοβαρο!!
APANTHSH EN ANDRV
Επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο του Δήμου Άνδρου Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Δημήτριο Τηνιακό. Έχει βγει παλαιότερα σχετική ανακοίνωση. Είχε γίνει πάλι σχετική αναφορά στο Εν Άνδρω.
Δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Απλώς διαβάζουμε κατά καιρούς τις ανακοινώσεις των Υπευθύνων.
Το άθλιο θέαμα εδώ και 3 χρόνια των εκατοντάδων στρωμάτων στους δρόμους της Άνδρου σχεδόν ολοχρονίς έχει απασχολήσει το Εν Άνδρω τουλάχιστον 10-15 φόρες. Πως και δεν το είδατε και δεν αναρωτηθήκατε νωρίτερα;
Επίσης για την ιστορία: και επί του προηγούμενου δημάρχου είχαν βγει σχετικές ανακοινώσεις και υπήρχε και υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος για το θέμα (Λ. Πολίτου).

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχοντας αναφερθεί ξανά στο συγκεκριμένο ζήτημα με ποικίλα σχόλια από αρκετούς αναγνώστες σας, θα πρότεινα το εξής απλό: οχι μόνον τα στρώματα, αλλά και δεκάδες άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να καταγράφονται και να εναποθέτονται σε ένα είδους διαλογής σημείο (το που θα βρεθεί έπειτα από συζητήσεις όλων των φορέων), ώστε οποιος τα πηγαίνει εκεί αυτομάτως να έχει και κίνητρα ελαφρύνσεων από τη δημοτική αρχή. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Δήμου Ερμούπολης εμπλουτισμένο με περισσότερους τύπους υλικών, οπου η κάθε γειτονιά απολαμβάνει ελαφρύνσεων στα δημοτικά τέλη ανάλογα με το πόση ανακύκλωση έχει. Ισως αποτελέσει αυτό ένα είδος κινήτρου για τους μόνιμους και μη κατοίκους του νησιού, οι οποίοι για να τυγχάνουν ελαφρύνσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται η συμμετοχή τους στην ανακύκλωση του τόπου. Δε νομίζω οτι είναι τόσο δύσκολο να προσπαθήσουμε όλοι μας να διατηρήσουμε καθαρή την Ανδρο που αγαπάμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν εχω καποιο στρωμα που θα πρεπει να το πεταξω,πως μπορω να το κανω αυτο χωρις να το πεταω στην ...ζουλα?
Θελω να σας ενημερωσω οτι σε καποιους δημους στην Αττικη, αρκει ενα τηλ. στην αρμοδια δημοτικη υπηρεσια και ερχονται αυθημερον με το φορτηγο του δημου και το περνουν χωρις καμια οικ. επιβαρυνση εκ μερους του δημοτη(οπως δημος Ν.Ιωνιας-Περισσου).
Θα επρεπε πρωτα να μας ενημερωσετε για την διαδικασια απορριψης των στρωματων(αν υπαρχει μεριμνα απο τον δημο Ανδρου και υστερα να μας κατηγορειτε εμμεσως για βρωμιαρηδες.
APANTHSH EN ANDRV
Έχουν εκδοθεί ενημερώσεις από το 2017 μέχρι το 2019 από τον Δήμο Άνδρου. Ρωτήσατε; Ρωτήστε και θα μάθετε.
Και μόνο που λέτε για "ζούλα" δείχνει πως δεν έχουμε σαν νησί την αίσθηση της καθαριότητας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Από το άρθρο σας προκύπτει κατά ελάχιστον ότι ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ κάτοικοι πετούν ασυνείδητα τα στρώματα .Επιτέλους ας αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη των πράξεών του και της κοινωνικής συμπεριφοράς του και να μην φορτώνονται όλα τα κακώς κείμενα στους επισκέπτες παραθεριστές.