Στις άκρες μιας Άνδρου που λίγοι ξέρουν: Λειβάδιζα & Αγία Μονή

ΛΕΙΒΑΔΙΖΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟΣ

 Την 1η Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Συμεών στη Λειβάδιζα. Λιγοστοί οι κάτοικοι της απόμακρης περιοχής. Ούτε στα γνωστά και δημοφιλή μονοπάτια της Άνδρου δεν υπάρχει η περιοχή. Εκεί στα μακρινά και στα απόμακρα. Εκεί που το βουνό, ο ουρανός και η θάλασσα σμίγουν υπάρχει το εξωκλήσι που λειτουργεί στη γιορτή του ο παπα-Παναγιώτης και μαζεύει τους γύρω κάτοικους κι τους λιγοστούς που φτάνουν από την υπόλοιπη Άνδρο για μια λειτουργιά μνήμη μιας περιοχής που κάποτε κατοικούνταν και σήμερα αναζητά κάτοικους "με το φανάρι". Εκεί έφτασε ακόμα μια χρονιά και το ΕΝ ΑΝΔΡΩ μέσω των φίλων του και εκεί μνημονεύουμε την Άνδρο που λίγοι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι θυμούνται.

  

 Ανάμεσα στους λίγους δεν υπάρχουν φυσικά οι κατ' επάγγελμα οικολογούντες και περιβαλλοντολογούντες. Αυτούς τους ακρίτες της Άνδρου μόνο οι φίλοι μας και το ΕΝ ΆΝΔΡΩ καλύπτουν. Και ταξιδεύουμε σε όλο το νησί αδιάκοπα τα μικρά και ασήμαντα γεγονότα της βουβής καθημερινότητας των περιοχών τους για τις οποίες πολλοί μιλούν χωρίς να τις ξέρουν. Καλύπτουμε χρόνια μόνοι μας τις μικρές μοναχικές κοινωνίες των τελευταίων ακριτών της Άνδρου της Βόρειας Άνδρου

 Το αξιοπερίεργο είναι πως ο παπα-Παναγιώτης κατάφερε και εφέτος και μάζεψε καμιά 50αριά άτομα από την περιοχή και την Άνδρο δίνοντας την μοναχική μάχη μιας πίστης που τρεμοσβήνει στα μακρινά σημεία της Άνδρου. Ανάμεσα στους προσελθόντες για μια ακόμα φορά και ο νυν δήμαρχος Άνδρου που καταφέρνει και είναι κοντά τους και αυτή την χρονιά.

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ - ΣΤΕΝΟ ΝΟΤΙΑ ΑΝΔΡΟΣ

 Στις 5 Σεπτεμβρίου γιορτάζει κι έχει πανηγύρι η Αγία Μονή στο Στενό. Μοναστηράκι παλιό απόμακρο κι αυτό και ξεχασμένο. Το συντηρούν σαν τάμα οι ακρίτες της άλλης μεριάς της Άνδρου, αυτοί της Πίσω Μεριάς. Στον χτεσινό εσπερινό και στη γιορτή που ακολούθησε προσήλθαν 150-180 άνθρωποι από την περιοχή του Κορθίου κυρίως. Είναι μια γιορτή που συμβολίζει χρονικά το τέλος του καλοκαιριού. 

 Σημαιοστολισμένο το δύσκολο σε πρόσβαση μικρό μοναστήρι αλλά αγαπητό στην τοπική κοινωνία της Πίσω Μεριάς και του Κορθίου που το τιμά κάθε χρόνο. Το μοναστήρι ανήκει στη Μονή Παναχράντου και εφέτος την λειτουργία τέλεσε ο Γέροντας Ευδόκιμος που παρά τα χρόνια του παραμένει αεικίνητος. Μαζί του και η αδελφότητα της Παναχράντου.  

 Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε πανηγύρι. Να σημειώσουμε πως παρά τις αποστάσεις και τις διαδρομές και εδώ παραβρέθηκε για μια ακόμα φορά ο νυν δήμαρχος Άνδρου που περιέργως πως είναι κι αυτός αεικίνητος και πηγαίνει σε όλους τους ακρίτες και στον Βορρά και στο Νότο του νησιού.

Χορεύει ο Γέροντας Ευδόκιμος!!!

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι "ούτε στα δημοφιλή μονοπάτια της Άνδρου δεν υπάρχει η περιοχή της Λειβάδεζας" είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Λειβάδεζα έχει ήδη ανοιχτό το παλιό μονοπάτι που την συνδέει με το μονοπάτι 14 στον Σταυρό, στη ράχη πάνω από τον Αμόλοχο. Σύντομα αυτό το μονοπάτι θα περνάει από το Βιτάλι και θα ανεβαίνει στον Σταυρό και θα σηματοδοτηθεί.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Χαιρόμαστε για την επιβεβαίωση της παρατήρησης μας αγαπητέ και εξαιρετικέ Γιάννη Τριδύμα. (α) Δεν είναι στα δημοφιλή μονοπάτια (β) Ολοκληρώνεται προσεχώς.
Αυτό ακριβώς είπαμε κι εμείς έχοντας γνώση της κατάστασης. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι εκτός ενδιαφέροντος σε πολλούς οικολογούντες και περιβαλλοντολογούντες της παραλίας. Την ξέρουν λίγοι.
ΥΓ Και με τους λίγους κατοίκους και τις δραστηριότητες τους ελάχιστοι που αποκλείουν λιμάνια και βρίζουν τη νύχτα παραλιακώς κρυβόμενοι πίσω από άλλους και ψευδόμνενοι ασυστολα στο φως της μέρας ουδέποτε έγραψαν ή είπαν κάτι... Οικολογία του ουζερί και καφεζυθοπωλείου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro