δύο πυρκαγιές στην βόρεια και στην κεντρική Άνδρο!

ΩΡΑ 09.25 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΤΕΛΙΚΗ

Οι δύο φωτιές που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και στην κεντρική Άνδρο έχουν πια σβήσει. Αυτή τη στιγμή τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής Άνδρου, των εθελοντών δασοπυροσβεστών, καθώς και των ενισχύσεων οχμάτων και πυροσβεστών που αφίχθησαν μέσα στη νύχτα από Σύρο και Αθήνα επιδίδονται στον πλήρη έλεγχο των μικρών εστιών όπου αυτές πια υπάρχουν στο βορειο μέτωπο. Στο κεντρικό μέτωπο επιρατεί ησυχία καθώς η φωτιά έσβησε πολύ νωρίτερα.

 

Η πυροσβεστική επιχείρησε νωρίς το πρωί με εναέρια μέσα (ελικόπτερο) σε δύσβατα μέρη. Η Άνδρος πέρασεπερίπου 20 ώρες μέσα σε πύρινους κλοιούς. Απειλήθηκαν σπίτια στις Χάρτες. Κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Άνδρου. Στη διάρκεια της νύχτας ήρθαν σημαντικές ενισχύσεις από Σύρο και Αθήνα. Ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης στην πρώτη γραμμή από την αρχή συνενοήθηκε με τους αδελφούς Δ. & Γ. Στεφάνου που διέθεσαν με δικά τους έξοδα το πλοίο SUPERFERRY II για την μεταφορά πυροσβεστικού σώματος (11 οχήματα) από Αθήνα. Το Aqua έφερε ενισχύσεις από Σύρο. Ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης ήταν και αυτός παρών όπως και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας του Δήμου Άνδρου. Όλα αυτά γιατί όπως όλα δείχνουν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πως μια τέτοια στρατιωτικού τύπου κινητοποίηση δεν είναι αστείο. Γιατί κα΄ποιοι δεν καταλαβαίνουν πως τα παιχνιδια με την φωτιά είναι ...πόλεμος!

Και το χειρότερο ακόμα μια φορά ένα μέρος του νησιού δύσκολα θα ανακάμψει. Αν όλα αυτά δεν μας λένε τίποτα τότε τι να πούμε;

Αν όμως μας λένε καλό θα ήταν να προσέξουμε εμείς το νησί μας. Να εμποδίσουμε εμείς τους αμελείς ή τους πονηρούς να βάζουν φωτιές. Η Άνδρος για να ζήσει πρέπει να έχει την έγνοια όλων μας. Η παράνομη και έλευθερη βόσκηση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΑ. ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΟΣΚΗΣΗ... 

 

 

 

 

 

ΩΡΑ 08.00 - ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - Η φωτιά στην καντρική Άνδρο στην περιοχή της Κατάκοιλου έσβησε - Η αναζώπύρωση της φωτιάς πέρα από τους Χάρτες μετά τις 03.30 έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή και είναι ανάμεσα στα δύο χωριά (Χάρτες και Καλυβάρι). Όι επίγειες δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί εκεί, ενώ έχουν έρθει και ελικόπτερα και κάνουν ρίψεις στη δύσβατη περιοχή. Δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας η φωτιά κόντεψε να μπει στις Χάρτες και την σταμάτησαν οι πυροσβέστες. Η προσπάθεια συνεχίζεται...

 

 

ΩΡΑ 06.45 - ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΥΠΗΡΞΕ ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΙΣ 03.30 ΠΡΩΙΝΗ. ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΧΑΡΤΕΣ - ΑΝΕΜΟΣ 6-7 ΜΠΟΦΟΡ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 07.00 ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ - ΟΜΩΣ Η ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΧΑΡΤΕΣ

 

 

ΩΡΑ 06.00 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ = ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΙΛΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΔΡΟ - ΕΣΒΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ - ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Η Άνδρος πέρασε δύσκολη νύχτα. Τα πεζοπορα τμήματα της πυροσβεστικης που εφτασαν τη νυχτα από Αθήνα και Σύρο μαζί με 11 και 3 οχήματα αντιστοίχως κατάφεραν και ελεγξαν την φωτιά στην Κουβάρα. Η φωτιά στους Χαρτες έσβησε.

Ομως ένα τμήμα της που πέρασε πάνω  από το χωριο συνεχίζει να καίει. Ο αέρας έχει φρεσκάρει. Η πυροσβεστική περιμένει το πρώτο φως για να σηκωθούν τα εναέρια μέσα και να κάνουν νέα προσπάθεια να ελέγξουν και αυτό το μέτωπο.

(νέα ανάρτηση αργότερα)

ΩΡΑ 24.00 = ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΦΩΤΙΆ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΑΝΔΡΟ - ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟ

Κι ενώ τα νέα από το μέτωπο της βόρειας Άνδρου μοιάζουν να είναι καλά μετά από 10 ώρες φωτιά που κατάφεραν και την ανέκοψαν αρκετές φορές και στο τέλος καταλάγιασε λόγω και της πτώσης ανέμων το μέτωπο της φωτιάς στην κεντρική Άνδρο εξελίσσεται και ήδη έχει εξαπλωθεί σε έκταση. Αυτή τη στιγμή το SUPER FERRY II πλέει στην Εύβοια φορτωμένο με 11 πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες από Αθήνα και η φωτιά στην Κουβάρα ανάμεσα σε Απροβάτου και Άρνη φαίνεται από την γέφυρα του πλοίου. Το SUPPERFERRY II αναμένεται να φτάσει στο Γαύριο γύρω στις 1.15' πρωινή. Λίγο αργότερα γύρω στις 1.30' πρωινή θα φτάσει και το Aqua από Σύρο με τρία πυροσβεστικά οχήματα. 

Είναι προφανές πως οι δυνάμεις που θα φτάσουν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Άνδρο θα ριχτούν αμέσως στην φωτιά της κεντρικής Άνδρουσε μια προσπάθεια να μην πλησιάσει κατοικημένες περιοχές. Για την ώρα η φωτιά είναι μέσα σε δύσβατα μέρη καίγοντας πουρνάρια και οι υπάρχοντες λίγοι πυροσβέστες σε αυτό το μέτωπο δεν μπορούν να κάνουν πολλά γιατί και τα μέρη είναι δύσβατα και οι δυνάμεις μικρές.

Αυτή την στιγμή βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης και ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Εν αναμονή λοιπόν των ενισχύσεων που θα φτάσουν στο μέτωπο γύρω στις 2.00 πρωινή...

(Θα έχουμε και νέα ανάρτηση αργότερα για να σας ενημερώσουμε)

 

Η θέση της δεύτερης πυρκαγιάς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς και της Κατάκοιλου και υπάρχει φόβος λόγω των ανέμων να πάει προς το Μπατσί

ΩΡΑ 23.30 - ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΔΡΟ

Η φωτιά που ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν από τα Πέζα και πέρασε κάτω από το Καλυβάρι έκαψε την περιοχή μέχρι τους Χάρτες. Εκεί την περίμεναν άνδρες της πυροσβεστικής Άνδρου, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ (που είχε ήδη φτάσιε με ελικόπτερο στο νησί νωρίτερα). Η φωτιά απείλησε ένα σπίτι, αλλά την σταμάτησαν. Στην συνέχεια ξέφυγε προς το πάνω μέρος από το χωριό. Όμως λόγω πτώσης των ανέμων ανακόπηκε η δύναμη της και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ελέγχεται.

Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλείς του συντονισμού του μετώπου άφησαν πίσω τους ικανή δύναμη στους Χάρτες για τυχόν αναζωπυρώσεις ή κάποια αλλαγή της δύναμης του άερα και κατευθύνονται στην περιοχή Αγιάς-Κατάκοιλου-Άρνης-Απροβάτου όπου είναι σε εξέλιξη το μέτωπο στην κεντρική Άνδρο. Όλες οι δυνάμεις που θα φτάσουν στο νησί θα κατευθυνθούν σε αυτό το μέτωπο μιας και υπάρχει φόβος με κάποιο άνεμο να κατευθυνθεί η φωτιά σε επόμενα στάδια προς την περιοχή του Μπατσιού ή του Απροβάτου.

(σε λίγο νέα ενημέρωση)

 

ΩΡΑ 22.15 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - Tο SUPPER FERRY II θα φύγει από Ραφηνα εκτάκτως στις 24.00 αποψε με 15 οχήματα της πυροσβεστικής και πυροσβέστες των Αθηνών και αναμένεται να φτάσει στο Γαύριο λίγο μετά τις 2.00 πρωινή (2/10). Το δρομολόγιο είναι προσφορά για το νησί του Δημήτρη και του Γιώργου Στεφάνου που κινητοποιήθηκαν μετά από συνενόηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος μαζί με όλη τη δύναμη του Δήμου συντονιζει την πολιτική προστάσία από το μέτωπο της φωτιάς. Το πλοίο θα ξεφορτώσει τα πυροσβεστικά οχήματα και θα επιστρεψει στη βάση του λίγο πριν την 5η πρωινή ώστε να αναχωρήσει στη συνέχεια για το τακτικό δρομολόγιο του για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο στις 7.50' το πρωί της Πέμπτης.

Μια από τις πρώτες φωτογραφίες της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε νωρίτερα από το Καλυβάρι και πάει προς τους Χάρτες

 

ΩΡΑ 22.00 ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΦΩΤΙΕΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ

Η ΄Ανδρος ζει απόψε πολύ δύσκολες ώρες. Οι δύο μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν σήμερα στο νησί, η μια στη Βόρεια Άνδρο και η άλλη στην Κεντρική Άνδρο, με διαφορά λίγων ωρών η μια από την άλλη, έχουν φέρει τις δυνάμεις της τοπικής πυροσβεστικής και των εθελοντών δασοπυροσβεστών στα όρια τους. Η πρώτη πυρκαγιά που ξεκινησε από την περιοχή του Καλυβαρίου ξέφυγε και κατευθύνεται προς το χωριό Χάρτες. Εκεί την περιμένει η κύρια δύναμη της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών της Άνδρου. Στόχος τους να μην μπει στον οικισμό. Σύμμαχος της φωτιάς είναι ο άνεμος που πνέει βορειοανατολικός με ταχύτητα 6 μποφόρ.

Η θέση της πρώτης πυρκαγιάς και η εξέλιξη της φωτιάς που πάει προς Χάρτες

 

Η δέυτερη φωτιά είναι στην περιοχή της Αγιάς (δες δεύτερη ανάρτηση) εξαπλώνεται καθώς και εκεί οι άνεμοι είναι ίδιου προσανατολισμού και εντάσεως. Εκτός από τα πυροσβεστικά μέσα της Άνδρου, των εθελοντών και του Δήμου που είναι όλα στην πρώτη γραμμή στην Βόρεια Άνδρο και ένα μικρό κλιμάκιο που είναι στην φωτιά της Κεντρικής Άνδρου  έρχονται για βοήθεια και δύο πλοία με πυροσβεστικά οχήματα στο νησί. Το πρώτο θα φτάσει από Σύρο και είναι το Aqua με τρία πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες και το δεύτερο το SUPERFERRY II φέυγει σε λίγη ώρα από Ραφήνα με 15 πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες. Ήδη στο νησί κατευθύνεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ (15 άνδρες) με ελικόπτερο Σινούκ. Οι πυροσβέστες θα κατανεμηθούν στις δύο φωτιές με στόχο να τις ανακόψουν για να μην μπουν σε κατοικημένες περιοχές. Για αύριο το πρωι αναμένονται και οι εναέριες δυνάμεις με στόχο να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τις δύο πυρκαγιές.

 

(Το "εν Άνδρω" θα είναι απόψε μαζί σας και θα υπάρξουν και νέες αναρτήσεις στη διάρκεια της νύχτας με στόχο την ενημέρωησ και εγρήγορση των πολιτών της Άνδρου για τους δύο μεγάλους κινδύνους που πλήττουν απόψε το νησί μας)

 

ΩΡΑ 20.00 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Αναμένεται να φτάσει σε λίγη ώρα ελικόπτερο Σινούκ στην Άνδρο με ειδική δύναμη της πυροσβεστικής σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η φωτιά η οποία έχει ξεφύγει από το Καλυβάρι και πάει προς τους Χάρτες. Το ελικόπτερο με την ειδική δύναμη θα προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο της Χώρας και με πούλμαν του Δήμου Άνδρου οι πυροσβέστες θα μεταφερθούν στην Βόρεια Άνδρου στο μέτωπο της φωτιάς. Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή που καίει αυτή την ώρα η φωτιά καθιστά σχεδόν ανέφικτο, χωρίς εναέρια μέσα, μέσα στη νύχτα να την σταματήσουν. Οι δυνάμεις της Ανδρου (πυροσβέστες και εθελοντές) μετατοπίζονται και λαμβάνουν θέση για να περιφρουρήσουν το χωριό αναμένοντας τις ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν την φωτιά με το ξημέρωμα. Τότε θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

(Για κάθε νεώτερη είδηση θα κάνουμε αμέσως ανάρτηση).

 

ΩΡΑ 19.30 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Λόγω της νύχτας τα δύο αεροπλάνα και το ελικόπτερο της πυροσβεστικής αποχώρησαν από το μέτωπο. Έχουν μείνει επί τόπου η δύναμη της πυροσβεστικής Άνδρου και των εθελον΄των δασοπθροσβεστών (περίπου 50 άτομα). Η φωτιά έχει ήδη κάψει 300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης (φρύγανα κλπ) και έχει ξεφύγει σε πλαγιά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης πεζοπόρων τμημάτων. Η πυροσβεστική και οι εθελοντές ανασυντάσσονται για να αντιμετωπίσουν την φωτιά που κατευθύνεται προς το χωριό Χάρτες. Όπως όλα δείχνουν η φωτιά θα συνεχιστεί και αύριο. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Η φωτιά ξεκίνησε σε ημικυκλικό σχήμα και μετά επεκτάθηκε. Ο αέρας συνέβαλε στην γρήγορη εξάπλωση της.

Νέα ενημέρωση σε λίγο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Βόρεια Άνδρο στην περιοχή του Μακροταντάλου κοντά στο χωριό Καλυβάρι. Στην φωτιά επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, η δύναμη της πυροσβεστικής Άνδρου και η δύναμη των εθελοντών πυροσβεστών Άνδρου, δύο υδροφόρες και ένα πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Άνδρου.

Επί τόπου από την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά (μετά το μεσημέρι) βρίσκονται τόσο οι επικεφαλής της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών όσο και ο δήμαρχος Άνδρου.

(Αργότερα περισσότερες πληροφορίες)

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet