Προβλήματα με τις αλλαγές στις μεταφορές μαθητών στα σχολεία

 

(Υπάρχει πρόβλημα για τις μεταφορές μαθητών όπως έχουν επισημάνει αρκετοί γονείς στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Ρωτήσαμε τον έπαρχο Άνδρου. Και λάβαμε απάντηση με Δελτίο Τύπου στο οποίο επισημαίνεται πως η όλη κατάσταση ξεκίνησε το 2018 με σχετικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  

Αναλυτικά, ο νέος νόμος προβλέπει την επιδότηση των μαθητών. Τα επιδόματα καταβάλλονται στους μαθητές ή στους νόμιμους κηδεμόνες τους οι οποίοι είναι δικαιούχοι μεταφοράς στην περίπτωση που η μεταφορά δεν είναι εφικτή ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται στην ΚΥΑ.

Στην περίπτωση της παρ. 1β του άρθρου 3 της ΚΥΑ το ποσό που καταβάλλεται ανά μαθητή αντιστοιχεί στο γινόμενο του αριθμού των χιλιομέτρων της απόστασης της σχολικής μονάδας από τον τόπο κατοικίας του μαθητή με το ποσό των 0,35€ ημερησίως και για τις ημέρες παρουσίας του μαθητή στο σχολείο.

Το εν λόγω επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1500€ ανά μαθητή ανά σχολικό έτος, εξαιρουμένων των μαθητών ΣΜΕΑΕ. Δεν απαιτείται από τις διατάξεις της ΚΥΑ το μέσο μεταφοράς να ανήκει στην κυριότητα των εχόντων τη γονική μέριμνα ή των κατά νόμο επιτρόπων του μαθητή.

Επισημαίνεται ότι τα επιδόματα δύναται να χορηγούνται προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί τόσο ο διαγωνισμός όσο και οι άλλες διαδικασίες ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών, ενώ τα επιδόματα των περιπτώσεων 1α και 1β του άρθρου 3 δεν μπορούν να καταβάλλονται ταυτόχρονα στον ίδιο μαθητή.

Παρακάτω αναλυτικά το δελτίο τύπου του Επάρχου Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μεταφορές μαθητών

     Εκφράζω την συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκληθεί τα τελευταία έτη και κυρίως φέτος, στις μεταφορές των μαθητών. Ο Έπαρχος και οι υπηρεσίες του Επαρχείου Άνδρου, ουδεμία ευθύνη ή αρμοδιότητα φέρουν για τις μεταφορές μαθητών.

     Η διαδικασία του διαγωνισμού για τη μεταφορά μαθητών διεκπεραιώνεται βάση νόμου από την Διεύθυνση Προμηθειών της Περιφέρειας, με την υπ΄αριθ. 50025/19-09-2018 ΚΥΑ «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (ΦΕΚ τ.Β’ 4217/26-09-2018) και την υπ’αριθ. 4959/24-01-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Διευκρινήσεις επι της υπ’αριθ.50025/19-09-2018 ΚΥΑ για την μεταφορά μαθητών Δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες».

     Από την πρώτη στιγμή που επισημάνθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή του νόμου τον Σεπτέμβρη του 2018, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  με υπομνήματα και επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία, έχει στείλει προτάσεις και έχει ζητήσει την εξαίρεση του νόμου για τους νησιωτικούς νομούς. Μέχρι στιγμής, δεν  έχουμε κάποια επίσημη απάντηση και ο κρατικός φορέας πιέζει καθημερινά για την πιστή εφαρμογή του νόμου. Κατά συνέπεια, δυστυχώς η Περιφέρεια δεν νομοθετεί αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο.

     Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε περεταίρω βοήθεια, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με εκτίμηση

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μην απευθύνεστε στην μάνα εκ της πρωτεύουσας , χαλάτε σάλιο άδικα!
Δεν έχει ιδέα για το πως είναι η ζωή στην επαρχία ούτε πως είναι να ζει εκεί 365 μέρες το χρόνο.
"Εργασιακές διαφορες κι υποχρεώσεις και πνευματικό επίπεδο" λέξεις από κάποια που αβίαστα βγάζει συμπεράσματα για θέμα που αφορά "παιδια'' τουλάχιστον γελοιοτητες...
Επίσης όσοι βγάζουν συμπεράσματα τόσο εύκολα και έχουν τόσο καλές γνώσεις για όλα..." Ελάτε να δοκιμάσετε " και τη ζωή στο νησί και το επάγγελμα ταξί!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Προφανώς ο κύριος ή η κυρία που λέει για τα πάρτυ, εκτός από απλός καλεσμένος θα ήταν και χορηγός ( για να γνωρίζει τόσο καλά από πού προέρχονταν τα χρήματα ). καθώς επίσης κάθε εργαζόμενος και φορολογούμενος πολίτης μπορεί να κάνει ότι πάρτυ θέλει......
Όσο για την κυρία από την πρωτεύουσα ας έρθει να μείνει έναν χειμώνα σε ένα χωριό της Άνδρου και να αφήσει το παιδάκι της να περπατάει μέσα στον κρύο τον αέρα και την βροχή και μετα τα ξαναλέμε. Επίσης τα παιδιά αυτά λόγω χιλιομετρικής απόστασης από το σπίτι στο σχολείο ΔΙΚΑΙΟΎΝΤΑΙ δωρεάν μεταφορά. κ επί σειρά ετών το ΚΤΕΛ παράλληλα με τα ΤΑΞΊ εκτελούσαν το έργο της μεταφοράς των παιδιών. όποιος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του νησιού καταλαβαίνει ότι η μεταφορά μόνο με το ΚΤΕΛ ή μόνο με τα ΤΑΞΊ είναι αδύνατη!!!!!! τα παιδάκια δηλαδή του νηπιαγωγείου που ξεκινούν τελευταία και τελειώνουν πρώτα που θα πάνε?????? ας μας απαντήσει η πρωτευουσιανα..........

This comment was minimized by the moderator on the site

Πλανάστε πλάνην οικτράν "madame" ως φαίνεται κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο τρόπος και το ύφος της γραφής σας προσδίδουν το χαμηλό πνευματικό σας επίπεδο. Σας συστήνω να αφήσετε τους "εξυπνακισμούς" και το ειρωνικό "υφάκι", να εστιάσετε στην πνευματική σας καλλιέργεια και αν σας δωθεί ευκαιρία εργαστείτε σε αστικό κέντρο, ίσως τότε αντιληφθείτε τις εργασιακές διαφορές και υποχρεώσεις μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ντροπη σας να μιλατε για τα ταξι που τοσα χρονια μεταφερουν και προσεχουν σαν δικα τους τα παιδιά μας.
Ντροπη να διαδιδετε ενα σωρο ψεμματα
Ντροπη να προσπαθειτε για το προσωπικο σας συμφερον να κατηγορησετε ανυποστατα ανθρωπους που τοσα χρονια αξιοπρεπως μας εξυπηρετουν.
Ειστε καποιος απο αυτους που δεν του εκαναν τα γουστα η καποιος που λιγουρευεται τη δουλεια τους;
Ντροπη σας παιδια να ταλαιπωρουνται δεν εχετε με αυτη τη κατασταση φετος;

This comment was minimized by the moderator on the site

Χωραιτη Ταξιτζή είσαι ανεπαγγελτος φιλαράκι, αν ήσουν ταξιτζής θα ήξερες ότι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δεν υπάρχουν ,όσο και αν θα το θέλατε κάποιοι σε διαγωνισμούς όπως τα σχολικά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πάρτυ που κάνατε με λεφτά της περιφέρειας για δρομολόγια φαντάσματα ξεχάστε τα. Ότι φάγατε, φάγατε. Άντε και καλή χώνεψη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επί σειρά ετών τα ταξί της Άνδρου, ήταν έτοιμα από την πρώτη κιόλας μέρα να ανταπεξέλθουν στην ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία τους, όπως τους είχε ανατεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα τώρα με τα νέα δεδομένα της Περιφέρειας βλέπουμε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει οι γονείς και κατά συνέπεια η αναστάτωση στα σχολεία του νησιού!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ορισμένα ταξί κάνουν κάθε χρόνο συμφωνία κάτω από το τραπέζι για την μεταφορά των παιδιών

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσείς μαντάμ από τη πρωτεύουσα από όσο καταλαβαίνουμε δεν θα έχετε επισκεφτει νησί η θα έχετε κάνει τις βόλτες σας μόνο σε κεντρικά σημεία του ,τόσο όσο για τις selfie και τα φεισμπουκια! Επίσης δεν έχετε μπει ούτε στο ΚΤΕΛ!
Κάντε καμιά βόλτα την επόμενη φορά σε κανένα χωριό να δείτε και τι αλλά μέρη υπάρχουν ίσως κάτι καταλαβαιτε!!!
Εμείς εδώ λοιπόν στο νησί που δεν ξέρουμε πως βγαίνει ο μισθός και που είναι επιλογή μας να μένουμε εδώ 365 μέρες το χρονο , μένουμε σε κάποια μέρη που δεν έρχεται λεωφορείο και η απόσταση των σπιτιών μας από το κεντρικό δρόμο που περνάει το λεωφορείο μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει και το 1 χιλιόμετρο.
Επίσης σε κάποια από αυτά τα σπίτια δεν οδηγούν όλοι η δεν υπάρχουν παππούδες( οπότε δεν υπάρχει "κούρσα" στην οικογένεια).
Όσο για το μεροκάματο που δεν ξέρουμε πως βγαίνει κάποιοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε στη δουλειά μας 9 και 10 αλλά 5-6-7 το πρωί πολύ πριν ακόμα τα παιδιά μας φτάσουν στο σχολείο! Όλα αυτά λοιπόν κ πολλά άλλα σε συνδιασμό ήταν ο λόγος που μας είχαν στα "Ωπα Ώπα" ( μαθαιτε και καμιά ορθογραφία εκεί στα αστικά κέντρα κακό δεν κάνει) και τα παιδιά μας δικαιούταν ταξί!
Το τι κουβαλάνε τα λεωφορεία ( προφανως και δεν έχεις μπει ποτέ σου) σαφώς και κουβαλάνε παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με λεωφορείο και μαζί κουβαλάνε και επιβάτες!
Ξύπνα λιγάκι που θες να λέγεσαι και μάνα και πες μας αν εσύ το παιδάκι σου σε ηλικία νηπίου η έστω πρώτη και δευτέρα δημοτικου θα ήθελες να μπαίνει μόνο του σε ένα λεωφορείο με παιδιά όλων των ηλικιών και επιβάτες, η αν έπρεπε να περπατήσει με κρύο και βροχες χιλιόμετρο και παραπάνω ώστε να βγει σε κεντρικό σημείο σε στάση ,πες μας πόσο καλά θα ένιωθες με αυτό και μάλιστα μη οδηγοντας η έχοντας αυτοκίνητο να το πας η ίδια η οι παππούδες.
Σεβασμός στους ανθρώπους της επαρχίας και των νησιών γιατί αυτοι κρατούν τα μέρη αυτά ζωντανά με πολύ κόπο και χωρίς μεροκάματο μέσα στο χειμώνα πολλές φορές, δεν έχουν καν την επιλογή του αστικού κέντρου όπως εσείς και παραμενουν σε αυτά και προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν το μέρος τους για να μπορείτε εσείς να κουνήσετε τα καλοκαίρια τον ποπο σας και να κάνετε τουρισμό.
Καλό είναι μαντάμ όταν ανοίγουμε το στόμα μας να έχουμε πλήρη εικόνα μιας κατάστασης διαφορετικά αρκέστηκε στο να χασμουρηθητε η να κανετε άλλη δουλιτσα αντί του να μιλησετε ! Θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και προσφέρει κ διαύγεια πνευματική!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξέρετε ότι τα παιδιά μας εμείς οι υπόλοιποι που δε μένουμε στη Άνδρο τα πηγαίνουμε μόνοι μας στα σχολεία; Εκτός αν πληρώνουμε σχολικό στα ιδιωτικά επιπλέον των διδάκτρων. Γονείς, παππούδες,γιαγιάδες όλοι μέρα είμαστε στο πόδι για τα παιδιά μας. Σαν πολύ στα όπα - όπα σας έχουν εκεί. Εξ άλλου το ΚΤΕΛ τι θα μεταφέρει αέρα; Όλοι με δυο τρία αυτοκίνητα είστε και αγροτικό και ΙΧ (κούρσα όπως την αποκαλείτε) και το δεύτερο αυτοκίνητο για τη σύζυγο για να πηγαίνει για καφέ μόλις φύγουν τα παιδιά για το σχολείο. Και μη μου πείτε μα είμαστε 365 μέρες εδώ και... και... και..... επιλογή σας. Για ελάτε στα μεγάλα αστικά κέντρα να δουλέψετε και να δείτε πως βγαίνει ο μισθός κάθε μήνα και τι τρέξιμο κάνουμε για τα παιδιά μας. Όλο διαμαρτυρίες, παράπονα και "μη μου τους κύκλους τάρρατε". Τη μια σας φταίει ο Δήμαρχος, την άλλη ο Έπαρχος και ποιος ξέρει ακόμα πόσοι άλλοι θα ευθύνονται κατά τη λογική σας εκτός από εσάς τους ίδιους που μόνιμα είστε στο απυρόβλητο. Έλεος πια κάντε και κάτι μόνοι σας έτσι για αλλαγή τέλος πάντων.

Περισσότερα