Καθαρισμός βυθού στο λιμάνι της Χώρας

Σε μια αναμνηστική φωτογραφία όλοι όσοι συμμετείχαν στον καθαρισμό του λιμανιού και στην άσκηση αντιρύπανσης. Μπροστά τους η σαβούρα που μάζεψαν από τον βυθό του λιμανιού.

Από το Λιμεναρχείο Άνδρο λάβαμε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ μια ακόμα δράση του – στις τόσες που κάνει για την Άνδρο – και την οποία αξίζει και να την δημοσιεύσουμε και να την επαινέσουμε.

Ανάμεσα σε άλλα ο Λιμενάρχης Άνδρου γράφει:

«…Η Υπηρεσία μας προέβη στον συντονισμό μίας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη Κυριακή 11-10-2020, με τη συμμετοχή και συνδρομή και λοιπών τοπικών φορέων και εθελοντικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, καθαρισμός βυθού του λιμένα Κάστρου Χώρας Άνδρου. Ο εν λόγω καθαρισμός βυθού πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών δυτών του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, της Λέσχης Ανδρίων, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.), και τη συνδρομή του Δήμου Άνδρου και του Επαρχείου Άνδρου.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δράσης ανασύρθηκε και περισυλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστικών και απορριμμάτων αλλά και εργαλεία, εξαρτήματα σκαφών, ελαστικά διαφόρων τύπων, τα οποία κυρίως προέρχονται από ελλιμενισμένα σκάφη.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω δράση συμπεριλήφθηκε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών του Οργανισμού «Ocean Conservancy» που συντονίζει στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Και σχετική φωτογραφία από την άσκηση αντιρύπανσης...

Μετά τον καθαρισμό του βυθού του λιμένα Χώρας ακολούθησε τακτική άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης από την εγκατάσταση «Α.Σ.Π. ΔΕΗ ΑΝΔΡΟΥ». Στην ως άνω δράση έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης Άνδρου, καθώς και εθελοντές του Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης (L.C.P.) και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης της εν θέματι εγκατάστασης (P.C.P.).

Η ετοιμότητα-κινητοποίηση της υπόχρεης εγκατάστασης σε υποτιθέμενο σενάριο θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα, υπήρξε εξαιρετικά ικανοποιητική. Ειδικότερα, επιτεύχθηκε η τάχιστη πόντιση και ανάπτυξη του πλωτού φράγματος της εγκατάστασης με τη συνδρομή ιδιωτικής λέμβου και τέθηκε άμεσα σε λειτουργία η συσκευή αναρρόφησης (αντλία). Επιπλέον, όταν απαιτήθηκε πλήρωση της αντλίας με ύδωρ, αυτό επιτεύχθηκε άμεσα με κατάλληλο σωλήνα που μεταφέρθηκε στο σημείο, ενώ προβλέφθηκε και η μεταφορά δοχείων περισυλλογής των προϊόντων απάντλησης.

Οι παραπάνω δράσεις κρίνονται επιτυχείς ως προς τη στόχευση της Υπηρεσίας μας στην ενημέρωση για την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, κινητοποιώντας συλλόγους, φορείς και ομάδες πολιτών να συμμετέχουν και να αναδεικνύουν τη σημασία του εθελοντισμού.

Παράλληλα η προβολή των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών δράσεων αναβαθμίζουν τη θαλάσσια φύση της Άνδρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια των τοπικών φορέων ώστε περισσότερες παραλίες του νησιού να αποκτήσουν πιστοποίηση του διεθνούς προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ»…

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΡΑΨΙΤΗΣ Θεόδωρος

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet