Το 6ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών και η ημερίδα για την αμπελουργία στην Άνδρο του φθινοπώρου

Από την δεύτερη μέρα του 6ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Γυναικών

Δύο ενδιαφέρουσες συλλογικές πρωτοβουλίες (ένα συνέδριο και μια ημερίδα) στην Χώρα και στο Μπατσί σε ένα Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου στην Άνδρο δείχνει πως το νησί αναζητά έναν βηματισμό, αναζητά κοινωνικές και οικονομικές διεξόδους σε μια δύσκολη εποχή, σε μια εποχή κρίσης.

Αναλυτικά, το Σαββατοκύριακο 4-5 Οκτωβρίου είχαμε το 6ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών στην Χώρα. Το συνέδριο  διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου και την ημερίδα  η δημοτική κίνηση «Η Άνδρος της Ζωής μας» σε συνεργασία με τον «Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου» στις 5 Οκτωβρίου στο Μπατσί. Το συνέδριο εξέτασε την γυναίκα στην εποχή της κρίσης και η ημερίδα το πως θα αναπτυχθεί η αμπελουργία και η οινοποιία στην Άνδρο. Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν σημαντικές και καίριες παρουσιάσεις και ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν γόνιμος.

Στην πρώτη περίπτωση μια σειρά εισηγήτριες από την Άνδρο και από άλλα νησιά των Κυκλάδων (δες αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου σε προγενέστερη ανάρτηση) συζήτησαν για τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα και τα νησιά μας. Ήταν μια προσπάθεια καταγραφής και ανταλλαγής εμπειρίας ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων που πλήττονται άλλες φορές με κοινό τρόπο και άλλες με διαφορετικό τρόπο από την κρίση. Το συνέδριο παρακολούθησε και τις δύο μέρες ένας σημαντικός αριθμός πολιτών της Χώρας. Καλό θα ήταν τώρα σε ένα επόμενο βήμα να γίνει προσπάθεια και να επικεντρωθεί η δράση των γυναικών σε πρακτικές και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενεργοποίηση τους στην παραγωγική διαδικασία του νησιού.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τους εισηγητές του συνεδρίου

Στην δεύτερη περίπτωση ήταν μια σημαντική ημερίδα για την παραγωγική δραστηριότητα στην οποία παρουσιάστηκαν τρόποι μέσα από τους οποίους οι αμπελοκαλλιεργητές της Άνδρου θα συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί έστω ένας χώρος εμφιάλωσης ώστε το νησί να αποκτήσει μια υπόσταση στον χώρο της οινοποιίας. Σήμερα η Άνδρος δεν διαθέτει ούτε ένα οινοποιείο, όταν νησιά με μεγάλη τουριστική παρουσία, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Νάξος, δεν μένουν μόνο σε αυτήν αλλά έχουν επώνυμα αγροτικά προϊόντα και παράγουν επώνυμα κρασιά. Από αυτή την άποψη την ημερίδα η ημερίδα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και το καλό ήταν πως την παρακολούθησε και ένας σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων. Μπορούμε να πούμε πως ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα που έγινε χάρη και στην πρωτοβουλία και στην προσπάθεια των συνδιοργανωτών.

Σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις, αν αθροίσουμε και το ναυτιλιακό συνέδριο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 26-28 Σεπτεμβρίου ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου μαζί με την μεγάλη νορβηγική ναυτασφαλιστική εταιρεία Skuld στην Χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνουμε μια πολύ καλή δραστηριότητα στο νησί σε μια περίοδο όπου σταδιακά επέρχεται η πτώση της χειμερινής περιόδου. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε πως να που κάτι κινείται πια στην κοινωνία της Άνδρου και το φθινόπωρο. Ή, διαφορετικά η Άνδρος φαίνεται πως πια δεν μένει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Καιρός ήταν...

«εν Άνδρω»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet