Εδώ και τώρα: σοβαρά μέτρα για τις φωτιές

Από την φωτιά στα Αϊπάτια Κορθίου

 

Τώρα τι απολογισμό να κάνεις; Τι να πεις πια για τις φωτιές; Τι να πεις για περιβάλλον και για οικονομία; Τι να πεις όταν μαθαίνεις πως κινδύνεψε πυροσβέστης; Τι να πεις μπροστά στη συμφορά ενός νησιού και στον κίνδυνο της ζωής ανθρώπων; Άραγε αυτοί που βάζουν τις φωτιές έχουν συναίσθηση; Έχουν συναισθήματα;

Λίγα πράγματα μπορεί να πει κανείς μετά το τρίτο συνεχόμενο μπαράζ πυρκαγιών μέσα σε 8 μέρες στο νησί. Την πρώτη φορά κάναμε απολογισμό αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό ρόλο του "εν Άνδρω". Θέλαμε να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει μια φωτιά στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνία. Την δεύτερη φορά επαναλλάβαμε τον απολογισμό αναλαμβάνοντας τον ρόλο της διαμόρφωσης μιας κοινής γνώμης που συχνά δεν ενδιαφέρεται για την φωτιά που πλήττει τον άλλο.

Το "εν Άνδρω" δεν είναι απλώς ένα ακόμα "ενημερωτικό site". Αλλά μια ιστοσελίδα σοβαρής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων καταρτισμένων ανθρώπων. Στόχος μας η διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Θέλουμε μια ευαίσθητη και πληροφορημένη κοινή γνώμη. Ευαισθητοποιούμε και πληροφορούμε. Για τον λόγο αυτόν δεν "παπαγαλίζουμε" όλες τις πληροφορίες. Επιλέγουμε πληροφορίες και προβάλουμε τις σημαντικότερες. Δεν κάνουμε "δημόσιες σχέσεις" μέσα από τα δελτία τύπου. Υποστηρίζουμε με κριτικό μάτι. Ανταλλάσουμε απόψεις γιατί θέλουμε εμείς και οι αναγνώστες μας να σχηματίζουμε άποψη.

Για τον λόγο αυτό αποτυπώνουμε γεγονότα με άποψη. Περιγράψαμε την λαίλαπα των πυρκαγιών λεπτό προς λεπτό για πληροφορήσουμε για τον κίνδυνο, δείξαμε το κακό που κάνει η φωτιά στον τόπο, αλλά και τι μεγάλη μάχη χρειάζεται για να ανακοπεί και να σβήσει. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας της Άνδρου απέναντι στις φωτιές. Για τον λόγο αυτό κανάμε και απολογισμούς: για να γίνει αντιληπτό σε όλους το πολλαπλό κόστος μιας φωτιάς.

Όμως πια δεν μένουν πολλά να πεις και να γράψεις μετά και την χθεσινή τρίτη μέρα αλλεπάλλήλων πυρκαγιών. Η Άνδρος ως κοινωνία είναι πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για τον λόγο αυτό προχωρούμε ένα βήμα ακόμα. Ήδη επικοινωνήσαμε, μαζί με τον εκδότη του "Νήσος Άνδρος" Γιώργο Δαρδανό, με τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη και τον έπαρχο Δημήτρη Λοτσάρη και προτείναμε μια ημερίδα μέσα στον Νοέμβριο (την οποία θα διοργανώσει ο Δήμος Άνδρου) με θέμα τις συνεχείς πυρκαγιές στην Άνδρο. Δεν θα είναι μια ημερίδα απλής συζήτησης. Θέλουμε να πάμε παρακάτω και να συζητηθούν από τους αρμόδιους φορείς και τους συμμετέχοντες ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ.

Η κοινωνία είναι πλέον πληροφορημένη για το τι έγινε αυτές τις μέρες. Χιλιάδες αναγνώστες κάθε φορά διάβασαν όλα όσα γράψαμε σε πραγματικό χρόνο. Από τις δεκάδες απαντήσεις και σχόλια που λάβαμε είναι προφανές πως η κοινωνία της Άνδρου είναι ώριμη να στηρίξει τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Αυτοί που δεν είναι ώριμοι είναι αυτοί ...που βάζουν τις φωτιές. Είναι αυτοί που διευκολύνονται από τις φωτιές. Είναι αυτοί που έμαθαν να ζουν με τις φωτιές. ΟΜΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

"εν Άνδρω"

 

 

 

 

 

έχουμε

 

ην τρίτη συνεχόμενη 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet