H διακίνηση ψευδών ειδήσεων βλάπτει σοβαρά... την κοινωνική και προσωπική υγεία!!!…

 

Τοπίο Τήνου... (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Παρασκευή πρωί 27/11/20. Τηλέφωνο από Τήνο. Φίλος. Και αναγνώστης. Καλλιεργημένος. Σοβαρός. Σχετικά ηλικιωμένος. Συνεργάτης παλαιότερα του «Βήματος». Και εκδότης περιοδικού πολιτισμού. Συζητάμε για την απομόνωση στην οποία έχουμε βρεθεί. Αυτός στην Τήνο (Τηνιακός γαρ). Εγώ στην Άνδρο. Ανταλλάσσουμε «κοινωνικές αποστάσεις» και διαδρομές ανάμεσα στην μαγεία της απομονωμένης Τήνου και Άνδρου και ανάμεσα σε μουσική, βιβλία, site, παιδιά και ότι άλλο.

Ξαφνικά λέει: «Μην τους πιστεύεις. Έχουμε κρούσματα πολλά στα νησιά μας, αλλά μας τα κρύβουν. Μου το λέει και ο ξάδελφος μου που είναι στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού!»

Δεν πιστεύω τι ακούω και απαντώ: «Μα πως μπορούν να κρύψουν σε ένα μικρό νησί που έχει δεδομένο πληθυσμό; Με το που βγαίνει ένα κρούσμα όλοι το μαθαίνουν. Έχουν κάνει ήδη μόνοι τους και την ιχνηλάτηση. Στην Άνδρο πρώτα μου τα λένε οι ντόπιοι και μετά οι αρμόδιοι. Πάρε τηλέφωνο και θα τα μάθεις όλα. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου».

Επιμένει: «Μην το συζητάς. Είμαι σίγουρος ότι κρύβουν κρούσματα. Μένω σπίτι όλη την εβδομάδα. Κατεβαίνω στην πόλη μια φορά την εβδομάδα…»

Αδυνατώ να τον πείσω. Εγκαταλείπω κάθε επιχείρημα. Κατανοώ πως η «κοινωνική απόσταση» σε κάνει εύκολο στις λάθος αντιλήψεις. Τον αποχαιρετώ…

Την Κυριακή 29/11/20 σε διάφορα έντυπα διαπιστώνω επανάληψη των φημών. Εντυπωσιάζομαι. Τα λέει τέτοιες φήμες κάποιος που ζει απομονωμένος σε ένα χωριό ή σε ένα νησί που όλα μαθαίνονται εύκολα. Τα γράφουν κάποια έντυπα στην μεγάλη πόλη που η φήμη είναι σαν την φωτιά στα ξερόκλαδα.

Στιγμιότυπο Τήνου (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Ίδια κατάσταση ενίοτε και στην Άνδρο. Όχι, θα πηγαίναμε πίσω; Να θυμηθώ π.χ. πως τις προάλλες που ανακοινώσαμε τα πρώτα rapid-test στο Γαύριο πριν βγει η επίσημη ανακοίνωση με πήρε φίλος από το Νειμποριό και μου έλεγε πως «είχε 14 θετικά κρούσματα». Κι όταν βγήκε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Άνδρου και του Κέντρου Υγείας Άνδρου όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά!!! Όταν του το είπα έκανε τον σταυρό του ο άνθρωπος. 

Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει πως ότι προκύπτει το γράφουμε σχολαστικά και με επιμέλεια. Όμως η ανάγκη για «φήμες» είναι απίστευτη στις νησιώτικες και στην ελληνική κοινωνία. Σε τέτοιο σημείο που χτες κυβέρνηση και ΕΟΔΥ αναγκάστηκαν αναγκάστηκαν από κοινού να διαψεύδουν επισήμως τις ανεπίσημες φήμες...

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΕΟΔΥ

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονίζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Προσθέτει ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μιλάω για τις αυτοκτονίες και τα ψυχολογικά που απέκτησαν ο κόσμος εν καιρό πανδημίας που κλείστηκαν μέσα μην κανεται ότι δεν καταλαβενεται

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν έχουμε υπόψη μας τέτοια στοιχεία. Πρώτη φορά τα ακούμε. Πάντως η πανδημία είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. Κατέρστρεψε μέχρι και την Λουφτχάνσα. Έστειλε στην εντατική τον Μπόρις Τζόνσον. Δεν νομίζω πως το έκανε κι αυτό η ελληνική κυβέρνηση.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να κάνετε και μια έρευνα για τους χιλιάδες ανθρώπους που παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα και για τις αυτοκτονίες διότι όλο για τον κορονοιο όλοι μιλάτε.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν δεν έχετε καταλάβει ζούμε μέσα σε μια πανδημία. Γιατί να μιλάμε για αυτοκτονίες προς 8ετίας ή προ τριετίας;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα στοιχεία τα πήρα από τον ΕΟΔΔΥ για τους θανάτους τον μήνα Νοέμβριο 2020
Όπως και τους αριθμούς τουριστών που μπήκαν στην Ελλάδα, σε πόσους έκαναν rabit test και πόσους άφησαν χωρίς test και είναι δημοσιευμένα καθημερινά σε έγκριτες εφημερίδες. Αναρωτιέμαι γιατί πετσοκόψατε το σχόλιο μου.Τι φοβάστε;
Όσο για την προτροπή σας να "συνεννοηθώ" με τον Συνετιανό δεν με ενδιαφέρει. Απλά πίστευα ότι είστε αντικειμενικός δημοσιογράφος και δεν θα δημοσιεύατε μισό το σχόλιο μου και σας συνιστώ με όλο το σεβασμό να ερευνήσετε τους αριθμούς που έγραψα, εκτός αν ακολουθείτε την μέθοδο των πετσοταισμένων δημοσιογράφων: μην απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε,απαξίωσε αυτόν που σε ρωτά,και όταν "δολοφονήσεις" τον άνθρωπο που σου ασκεί κριτική δεν θα υπάρχει κάποιος που απαιτεί λογική απάντηση.
Οι νεκροί είναι πολλοί και θα γίνουν περισσότεροι και το ποιος φταίει είναι ηλίου φαεινότερον είτε μας αρέσει είτε όχι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η αντικειμενικότητα και το ποιος φταίει είναι θεμα δική σας εκτίμησης. Ποιος φταίει για τους νεκρούς είναι εκτίμηση δική σας. Θέλετε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση για όλα. Κανένα πρόβλημα. Π΄΄οσες φορές θα το πείτε; Νομιζω πως είπατε τα ιδια πράγματα 2-3 φορές. Δεν αμφισβήτησε κανείς τους αριθμούς σας. ϊσα-ίσα που είπαμε μιας και έχετε τις ίδιες απόψεις με το Syneti να συνεννοηθείτε μήπως και γράψει ο γείτονας σας κάτι σωστό...
Καληνυχτα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κορθιανοί, Συνετιανοί και λοιποί αντιτιθέμενοι προς την κυβέρνηση και τις διάφορες πολιτικές της αποφασίστε τι θέλετε επιτέλους για αυτή τη χώρα. Χωρίς να είμαι υπέρ ή κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, θεωρώ οτι αν δεν ερχόταν οι επισκέπτες που ήρθαν το καλοκαίρι στο νησί της Ανδρου θα γκρινιάζατε οτι δεν υπήρξε κίνηση και πως ο δύσκολος χειμώνας δεν θα βγεί εύκολα. Τώρα που ηρθε κόσμος -κυρίως Ελληνες- στην Ανδρο γκρινιάζετε οτι άνοιξε τα σύνορα η κυβέρνηση και επέτρεψε στον τουρισμό να ερθει στα νησιά μας, επομένως και στην Ανδρο. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε για την Ανδρο και πείτε μας! Η συνεχής αντιπολίτευση στα πάντα δεν επιφέρει απολύτως τίποτε και δεν οφελεί κανέναν.

This comment was minimized by the moderator on the site

...και όμως...υπάρχει επιβεβαίωση από την Λινού. Πρώτο Θέμα σήμερα 11:45 δημοσίευση με θέμα: "Λινού: Υπήρξε ανακρίβεια στον αριθμό των κρουσμάτων". Εν ολίγοις μας λέει ότι τα κρούσματα είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μπορει να βγαινει καθε ανευθυνος και να προκαλει πανικο στις μικρες μας κοινωνιες. Μαζευτε τους

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι στο ρεπερτόριο σας...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα μόλις πριν λίγο εσείς γραψατε πως είχαμε 2.000 νεκρούς σε 30 μέρες που αποτελεί ψέμα γιατι έχουμε 2.300 σε 10 μήνες. Ποιον κοροϊδεύετε; Τον εαυτό σας;
Πηγαίνετε σε κανένα πορτοπαράθυρο του ίντερνετ να τα πείτε αυτά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Με την πανδημία να έχει τεθεί εκτός ελέγχου, τη χώρα να καταγράφει μόνο για τον Νοέμβριο 1.400 νεκρούς ο κ.Μητσοτάκης είναι ο υπαίτιος για το άνοιγμα των συνόρων (φιέστα Σαντορίνης-ηλιοβασίλεμα- και ελάτε η Ελλάδα είναι καθαρή από τον covid19).
Άνοιξε τα σύνορα χωρίς σχέδιο, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς υποχρεωτικά τεστ από τους τουρίστες, αγνοώντας τους ειδικούς που προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα....

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID19 στην Ελλάδα είναι 2.321 μέχρι χθες 29-11-2020.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μήπως μπορείτε οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Σε άλλο σχόλιο το Syneti έγραψε πως είχαμε 2.000 νεκρούς τον Νοέμβριο. Στο παραπάνω σχόλιο ο ΚΟΡΘΙΑΝΟΣ γράφετε ορθώς πως είχαμε 2.300 από την αρχη της πανδημίας!!! Δεν μπορείτε εσείς από το Συνετί να μιλήσετε με τον Κορθιανό για να βρείτε ένα νούμερο και να μην τρελάνετε τους αναγνώστες μας....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro