Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και με σαρωτικούς ελέγχους

Ως προς το ρεπορτάζ της μέρας να σημειώσουμε πως σήμερα είχαμε 853 νέα κρούσματα, 491 διασωληνωμένους και 83 θανάτους. Ως προς την παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του εκπροσώπου των λοιμοξιολόγων η ενημέρωση αφορούσε τα Χριστούγεννα και ήταν εκτενής.

Αναλυτικά, σαφές μήνυμα ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά θα είναι πιο αυστηρά έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ισχύουν και για τις ημέρες των εορτών: «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά»

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ πρόσθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Ακόμη υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Και κατέληξε: «η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10:00 το βράδυ με 5:00 το πρωί», ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς τα πάντα θα είναι διαφορετικά.»

Όσον αφορά το άνοιγμα των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι θα λειτουργούν μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Σε κάθε εκκλησία επιτρέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Υποχωρούν τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη». Και συμπλήρωσε πως: «το φορτίο στη Θεσσαλονίκη τριπλάσιο από την Αττική. Στην Αττική παρατηρείται 15% πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη μέχρι και 28% μείωση από την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη το φορτίο είναι τρεις φορές υψηλότερο από την Αττική».

Και κατέληξε: «Η πανδημία μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, όμως η συρρίκνωσή της είναι αργή και δύσκολη. Είναι πολύ σημαντικό στις γιορτές να αποφύγουμε τις συναντήσεις σε μικρούς χώρους με χορούς και τραγούδια. Καλό θα ήταν να διατηρήσουμε κοινωνική φούσκα σε όλες τις γιορτές. Να μη συμμετάσχουν σε αυτές σίγουρα ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/hardalia-magiorkini-metra-hristoygennon

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet